Какво трябва да има в автомобила ви на дълъг път?

1 коментар0/5

Пътуването с автомобил на дълги разстояния може да бъде удоволствие или кошмар, в зависимост от мерките, които сте взели преди тръгване. Разбира се, същестуват условия, които няма как да предвидите, но с други можете да се справите, ако разполагате с необходимите съоръжения. Вижте какво трябва да има в автомобила ви на дълъг път, за да бъде той приключение, а не изпитание.

Какво трябва да има в автомобила ви на дълъг път?
Какво трябва да има в автомобила ви на дълъг път?

По правилник всяко превозно средстсво трябва да разполага с набор от сервизни средства: аптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник, пожарогасител, резервни крушки за фаровете, резервна гума и помощни инструменти. Ако ги нямате (или не ги носите), рискувате тлъста глоба при евентуална проверка на пътя, дълги часове престой при авария, дори безопасността си.

За по-комфортно и сигурно пътуване обаче ви препоръчваме да добавите още няколко джаджи към оборудването на автомобила ви за дълго разстояние. Вижте какво е желателно да сложите там:

Карта / Атлас. Може да познавате маршрута идеално или да разчитате на нечии навигационни умения, но винаги е добре да сте подигурени и с трети вариант. Картата на трасето и населените места ще са ви от полза, ако се загубите, ако трябва да потърсите обходен маршрут или просто промените предварително начертания план.

Мобилни приложения. Ако имате  iPhone, iPod, iPad или друг тип смартфон с операционна система и интернет връзка, не пропускайте да инсталирате някое от безплатните мобилни приложения, включително GPS. Така във всеки един момент ще знаете точното си местоположение, къде да хапнете или отседнете, какво ще е времето и как да се забавлявате.

Фенерче. Едно малко фенерче ще ви помогне да се ориентирате в тъмното и да разчетете картата при нощно пътуване, например. За предпочитане е да е със светодиод (LED) светлина, защото издържа по-дълго и осветява по-надалеч.

Какво трябва да има в автомобила ви на дълъг път?

Моторно масло. Дори да сте обслужили автомобила си преди тръгване, винаги е добре да имате под ръка в багажника шише масло. Така при евентуална авария, проблем с двигателя или прекомерен разход, ще долеете резервнотои ще се придвижите до най-близката бензиностанция или сервиз.

Туба за бензин. Представете си, че изпуснете отбивката за бензиностанцията и горивото свърши насред магистралата. Ако имате туба, можете да се придвижите на стоп и да напълните няколко литра, достатъчни да придвижите на ход автомобила.

Крик. Може да имате резервна гума, но ако нямате крик, с който да повдигнете автомобила, трудно ще изпълните манипулацията.

Комплект инструменти. По правилник трябва да носите сервизен комплект за смяна на резервна гума. Но едно компактно куфарче с по-голям набор инструменти за поддръжка на автомобила може да ви спести време и неприятности в аварийна ситуация.

Кабели за ток. С тях можете да взмете ток от друг автомобил, ако акумулаторът на вашия откаже да запали. Особено важни са в зимни условия, но може да се случи дори при по-студена лятна нощ в планината. Само не забравяйте, че често проблемите не приключват с еднократното прехвърляне и може да се наложи пак да търсите помощ по пътя.

Какво трябва да има в автомобила ви на дълъг път?

Хубава музика. Дългото пътуване е немислимо без музикално оформление. Особено, ако сте сами в колата. Тъй като радиосигналът е нестабилен извън големите населени места, винаги имайте няколко диска в жабката. Ако сте с компания, вземете предвид и техните музикални предпочитания.

Храна и напитки. Освен, че ще поддържат организма ви хидратиран и сит, тези жизненонеобходими продукти могат да ви спасят, ако останете насред пътя. Винаги приготвяйте чанта с няколко сандвича, протеинови блокчета, ядки, солети или друг вид леки закуски, както и няколко шишета вода.

Прочетете още:

6 безплатни мобилни приложения за всеки турист

Практични съвети за жени – шофьори

Топ храни за пътуване

А какво не пропускате да сложите вие в автомобила си на дълъг път?

 

05. 07. 2013 г. / Цвети Тошева

1 коментарДобави коментар »

Inkar

От Inkar05.04.2017, 17:03 ч.

Всички тези неща, които казвате, но допълнете и това. Преди потеглянето, трябва да е се проверят и всички тези https://mototechnica.bg/blog/gumi/koga-tryabva-da-smenyavame-gumi.html

Виж всички коментари за "Какво трябва да има в автомобила ви на дълъг път?".

Още от "Полезно и любопитно"

5* Лайтхаус Голф & СПА хотел

Лайтхаус Голф Енд Спа Ризорт - уникална почивка на Българското Черноморие

Лайтхаус Голф Енд Спа Ризорт, разположен до красивото морско градче Балчик, е сред най- луксозните комплекси в България. Той е първия и единствен комплекс, който комбинира лукса на 5* хотел, дизайнерско голф игрище и невероятни гледки към морето, създаден, за да предложи на своите гости една уникална почивка на Българското Черноморие.

Шоколадовият музей в Кьолн – най-сладката дестинация

Шоколадовият музей в Кьолн – най-сладката дестинация

Шоколадовият музей Lindt-Imhoff в Кьолн е намереният земен рай за любителите на какаовото изкушение. Ако и вие сте такива (съмняваме се, че не сте), трябва да помислите за едно вълнуващо и блажено пътуване до най-сладката дестинация в Европа.

Езерата – очите на Европа

Езерата – очите на Европа

Езерата са чудесна алтернатива за водна ваканция. Защото спокойствието, тишината и околната природна красота, правят езерата по-атрактивна дестинация от безкрайната морска шир. Бистри и пленителни, езерата са очите на Европа – вгледайте се в тях!