Най-празничните градове в света

2 коментара0/5

Чуждите народи знаят как да си създават празнично настроение, с което да правят живота малко по-безгрижен и по-блажен. Затова, ако атмосферата у нас не ви се струва достатъчно коледна, почерпете вдъхновение от най-празничните градове в света.

Най-празничните градове в света
Най-празничните градове в света

Рованиеми, Финландия

Макар че в административната столица на провинция Лапландия праникът никога не свършва, с падането на полярната нощ тя се превръща в същински свят на чудесата.  Началото на коледните празненства се поставя в първата неделя на декември с т.нар Първи адвент (от общо 4), след който децата отброяват оставащите дни до Коледа със специални календарчета. Навсякъде препускат кучешки впрягове и елени, подрънкващи с коледни звънчета. А по улиците кипи неустоимо празнична атмосфера, която оставя усещането за потапяне в друга реалност.  

Рейкявик, Исландия

Въпреки минусовите температури (Рейкявик е най-северната столица в света) бягството от коледния дух в исландската столица е невъзможно. Той се настанява в града още в края на ноември с тържественото запалване на елхата на градския площад. Следват коледни песни под открито небе, откриването на коледното селище за подаръци и традиционни лакомства, разполагането на коледните базари с всичките им изкушения, и посрещането на всеки един от 13-те Дядо Коледовци (в периода 12 – 25 декември). Тук празничният сезон приключва чак на 6 януари с шумни празненства, танци и гуляи в чест на митологичните създания.

Нюрнберг, Германия

Домакин на един от най-големите и най-популярни коледни базари в света, Нюрнберг се смята и за един от най-празничните градове в Германия. Всяка година на блясъка и декора му се наслаждават над 2 млн. посетители, които се возят на въртележките, виенското колело и парните влакчета, пазаруват до забрава от десетките къщички за лакомства, вино и сувенири и се гощават с традиционни деликатеси. А след това се потапят в коледното настроение на града, като непременно се спират да потъркат желязната ограда около Красивия фонтан (впечатляваща конструкция във формата на църква), издигаща се в единия край на пазарния площад – според местно поверие това носи късмет.

Виена, Австрия

Вярна на бляскавата си императорска култура, австрийската столица изразява обичта си към коледно-новогодишните празненства по един особено пленителен начин. Традиционни базари, ярко осветени коледни елхи и пъстроцветни мигащи светлини по дърветата придават на града романтика и старомоден чар. Денем и нощем туристи и местни се забавляват с класически концерти, понита, въртележки и спортни атракции. А въздухът тръпне от съблазнителния аромат на печени кестени, джинджифилови сладки и топъл пунш.

Ню Йорк, САЩ

Градът, който никога не спи, става още по-бляскав и динамичен с наближаването на Коледа. За много американци празничният сезон започва със запалването на хилядите лампички на грандиозната коледна елха пред Рокфелер център (традиция спазвана от 1931 г. насам). Обхванати от настроение деца и възрастни изпълват магазините по Медисън Авеню, пеят коледни песни на Таймс Скуеър и карат кънки на откритите зимни пързалки. Фасадите на сградите също надяват „празнична премяна“, а в парковете и градините се организират зрелищни шоу-спектакли.  

Сред най-празничните градове в света попадат още Токио (Япония), Монреал (Канада), Прага (Чехия), Щутгарт (Германия), Единбург(Шотландия) и Лондон (Великобритания).


А вие кой град бихте включили в списъка?

 

21. 12. 2012 г. / Цвети Тошева

2 коментарaДобави коментар »

Megcheto

От Megcheto26.12.2012, 21:27 ч.

Ох, много ми се ходи в Лапландия ,приказно изглежда .....А защо са забравени Рим, Венеция , Париж ...

Виж всички коментари за "Най-празничните градове в света".

Още от "Полезно и любопитно"

7 изчезващи забележителности в България и по света

7 изчезващи забележителности в България и по света

Има забележителности в България и по света, които са популярни туристически дестинации, но ако сте решили да ги посетите, трябва да побързате. Защо? Защото някои от тях ще изчезнат в близко бъдеще. Вижте кои са изчезващите забележителности в България и по света.

Топ храни за пътуване

Топ храни за пътуване

Всеки обича да похапва нещо по време на път. Но за съжаление, почти винаги избира храни, без здравословна и засищаща полза. Предлагаме ви няколко топ храни за пътуване, от които не само няма да напълнеете, но и ще поддържате енергията си в норма.