Не правете това в Дубай!

0 коментара0/5

Във всяка държава има различни писани и неписани закони. Обикновено те са съобразени с културата на страната, обичаите и ценностите на местното население. Разберете какво не бива да правите, докато сте в Дубай.

Дубай
Дубай © iStock

В последните години Дубай е привлекателна туристическа дестинация за хиляди туристи от различни кътчета на света. И макар че в емирството съществуват многобройни варианти за забавления, не мислете Дубай за Лас Вегас на Близкия Изток.

Всеки човек, решил да разгледа Дубай, трябва да знае по какъв начин да се държи по време на своя престой там. По този начин ще се избегнат евентуални културни, религиозни и лични конфликти. Подобни конфликти могат да произлязат от факта, че нещо нормално за България или друга страна, е неприемливо или дори незаконно в емирството.

Така че, ако сте решили скоро да посетите Дубай, разберете какво не трябва да правите там. За да нямате проблеми и за да не подлежите на глоби, санкции или лишаване от свобода (в тежки случаи), се придържайте към следващите 10 правила:

  • Не продавайте, употребявайки или носете наркотици в себе си

Всички наркотици са забранени в Обединените арабски емирства, ето защо дори и малко количество от тези вещества може да доведе до лишаване от свобода. Санкциите, свързани с наркотици, са много тежки. Не е изключен вариантът за затвор до живот, а понякога и смъртно наказание.

По отношение на лекарствата – дори те да са ви изписани с рецепта, първо проверете дали може да ги взимате със себе си в Дубай. В емирството някои лекарствени продукти могат да бъдат незаконни.

  • Избягвайте консумацията на алкохол на публични места, както и на такива, където няма указания

В мюсюлманския свят Дубай е една от най-толерантните страни по отношение на алкохола. Въпреки това туристите трябва да се съобразяват с правилата в емирството, освен ако не искат да си навлекат сериозни проблеми. Алкохол може да се купува само от лицензирани магазини и задължително трябва да се пренася в непрозрачен плик, за да не се личи съдържанието на покупката.

Консумацията на алкохолни напитки е позволена само в определените за това места като барове, лицензирани ресторанти, клубове, хотели или вътре в дома.

  • Избягвайте демонстрации на любов на публични места

Дори една целувка или пък прегръдка на публични места може да доведе до сериозни глоби. Освен това сексът преди брака е незаконен в Дубай. Това разбира се, не означава, че трябва задължително да се ожените преди екскурзията си в емирството, а просто да бъдете внимателни и да съобразявате поведението си на публични места. Хомосексуализмът също е незаконен в Дубай.

Прочетете още:

Забавления в Дубай: Активностите, които трябва да опитате >>>

  • Обличайте се подходящо

Като мюсюлманска страна в Дубай има строга регулация по отношение на облеклото, която е относително консервативна за хората от западните страни. Ето защо, докато се разхождате в моловете, докато посещавате различни забележителности или пък вечеряте в ресторант, се съобразявайте с изискванията за това по какъв начин трябва да бъдете облечени. Избягвайте прозрачните материи или пък прекалено разкриващите тялото ви дрехи.

Не може да се печете топлес, а банските са разрешени само около басейните и на плажа. Банските на мъжете не трябва да са с прекалено къса дължина, а тениската може да бъде премахната единствено на плажа. Блузи и тениски с неуважителни надписи също за забранени.

  • Не пийте и не се хранете на публични места по време на Рамадан

Ако пътувате в Дубай по време на Рамазан, трябва да знаете, че не може да пиете и да се храните на публични места от сутрин до здрач. Разбира се, може да се храните, ако сте сами с хотелската си стая или пък в ресторантите, където това е разрешено от властите.

Добави описание

  • Уважавайте местните жени

Местните култура и общество в Дубай са много запазени и изолирани като цяло. Ето защо трябва да се отнасяте с уважение към местните жени по време на престоя си в емирството. Сексуалният тормоз и незачитането на жените се наказват строго. Продължителният зрителен контакт също се смята за обиден.

  • Не говорете с нецензурни думи и избягвайте обидните жестове

Нецензурните думи и обидните жестове са приемани много лошо в Дубай. Да покажеш среден пръст на някого в емирството е незаконно. Подобно поведение може да доведе до санкции като глоба или депортиране – в зависимост от степента на обида.

  • Не обиждайте лидерите или пък религията

Обединените арабски емирства имат племенна система и лидерите ѝ са много уважавани от обществото. Ето защо всякакъв вид обиден коментар  или забележка по отношение на тези лидери, знамето или страната се третират като престъпление. Докато сте в  Дубай, най-добре не говорете нищо, свързано с управниците.

  • Не правете снимки без разрешение

В Дубай не може да снимате местните, освен ако преди това не сте получили тяхното разрешение. В противен случай ви грози глоба.

  • Не пушете, освен на местата, на които е позволено

Въпреки че в Дубай има много наргиле барове, лоджове и ресторанти, в които може да се пуши, тютюнопушенето е строго забранено на обществени места.

04.10.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Не правете това в Дубай!".

Още от "Полезно и любопитно"

Туристическа пауза на чаша кафе

Туристическа пауза на чаша кафе

Колкото и увлекателна да е туристическата обиколка на даден град, вероятно  ще решите да направите пауза за чаша кафе. А няколко дестинации са специалисти в приготвянето на тонизиращата напитка. Вижте къде ще ви сервират най-вкусната чаша кафе.

Около света със Зани: В Сардиния са най-усмихнатите хора!

Около света със Зани: В Сардиния са най-усмихнатите хора!

По професия счетоводител, по призвание - пътешественик и фотограф, Зани обича да обикаля света и да споделя впечатленията си в блог. Обича да посещава непознати места и да среща нови хора. Вижте какво ни разказа Зани за своите пътешествия.

Най-атрактивните зимни пързалки в Европа

Най-атрактивните зимни пързалки в Европа

Има ли зимна пързалка във вашия град? А карали сте зимни кънки в чужбина? Е, вероятно се досещате каква е разликата. Най-атрактивните зимни пързалки в света привличат със зрелищни декори и с магическа атмосфера. Да се попързаляме заедно!