Не правете това в Гърция - 10 правила

0 коментара0/5

Дестинация:
Гърция;

Както всяка страна, така и Гърция има свой "код" на поведение. Вижте кои са 10-те неща, които не бива да правите в Гърция. Не правете това в Гърция - 10 правила

Не правете това в Гърция - 10 правила

1. Дрескод в църквата

Гърците са много религиозни хора. Затова е проява на лош вкус да се появите твърде разголени в някой от техните храмове. Дори да не ви направят забележка, бъдете сигурни, че ще ви гледат накриво. Така че, ако решите да посещавате гръцките храмове, обуйте дълги панталони, забравете за потниците и избягвайте сандалите.

2. Жените пушачи

Според гръцката култура, не е благоприлично жена да пуши на улицата или докато се разхожда. Най-честата асоциация е с жриците на любовта. Разбира се не представлява никакъв проблем, ако решите да пушите в заведение или в парка.

3. Забранените жестове

В Гърция се смята за проява на неуважение, ако поставите дланта си към лицето на някого (подобно на знака „Спри“). Може да си навлечете доста неприятности, ако попаднете на някой по-агресивен грък.
Също така, ако искате да потвърдите нещо или да го отречете, използвайте "да" и "не".

Кимането и въобще поклащането на глава не се възприема добре.

4. Не се заглеждайте

Гърците, подобно на българите, са доста суеверни. Според едно от техните поверия, ще урочасате дете, ако твърде много се вглеждате в него. Това важи с особена сила за светлите очи, за които се вярва, че имат магическа сила.

Катерини - любима гръцка дестинация >>>

Най-популярните гръцки острови >>>

5. Не отказвайте почерпка

Нормално е, ако сте в таверна или ресторант в Гърция, някой от местните да ви почерпи с узо или сладкиш. Не се чувствайте длъжни нито да изпивате алкохола, нито да изяждате сладкиша. Достатъчно е леко да се изправите и да благодарите на онзи, който ви е почерпил. Ако пък са ви дарили с узо, достатъчно е на малко по-висок тон да кажете "Наздраве" (Ямас).

Добави описание6. Запознанство

Подобно на българите, гърците обичат да се ръкуват. Ако се запознавате с някой местен, задължително подайте ръка за поздрав.

Корфу - смарагдовият остров >>>

7. Странните въпроси

Не се притеснявайте, ако започнат да ви задават твърде лични въпроси. Не отказвайте рязко да отговаряте на тези въпроси. Внимателно отклонете темата, за да не обидите събеседника. Целта на тези въпроси е да ви опознаят, а не да любопитстват излишно за живота ви.

8. На гости

Никога не отивайте на гости в гръцки дом, без да вземете подарък на домакина. Проява на лош вкус е да се появите с празни ръце.

Ахилион - копнежът на императрица Сиси към Древна Гърция

9. Закъснение

Не се притеснявайте да закъснявате в Гърция. Тук точността не е от първостепенно значение, както би била в Централна Европа.

10. Танци

Не отказвайте на домакина да се присъедините към някой от традиционните гръцки танци. Дори да не умеете никой от тях, домакините с готовност ще ви обучат. Включването ви в подобна дейност е демонстрация на уважение както към домакините, така и към гръцката култура като цяло.

11.03.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Не правете това в Гърция - 10 правила".

Още от "Полезно и любопитно"

Винен туризъм – In Vino Veritas

Винен туризъм – In Vino Veritas

Ако искате да изживеете едно наистина изискано пътешествие, отдайте се на винен туризъм. Вкусете насладата от божествената напитка в някои от най-известните райони за винопроизводство в Европа. Защото както са казали римляните: In Vino Veritas. 

10 от най-впечатляващите ЮНЕСКО забележителности

10 от най-впечатляващите ЮНЕСКО забележителности

В списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство са включени над 900 впечатляващи забележителности. И тъй като не можем да изброим всичките, подбрахме 10, които всеки пътешественик трябва да посети поне веднъж в живота си. 

Какво да вземете, когато тръгвате на къмпинг?

Какво да вземете, когато тръгвате на къмпинг?

Някои тръгват на къмпинг сякаш се преселват за вечни времена. А други просто мятат раницата на гръб и поемат без цел и посока. Без значение към коя група спадате, има някои неща, които не бива да пропускате в багажа. Ето кои са задължителните вещи за всяко къмпинг оборудване.