Не правете това в Норвегия: 7 правила

0 коментара0/5

Ако сте решили да посетите Норвегия, значи ще ви е полезно да научите не само какво си заслужава да бъде видяно, но и какво не е прието да прави човек в страната. Вижте 7 правила за това какво не трябва да правите в Норвегия.

Норвегия
Норвегия © iStock

Когато решите да посетите някоя страна, вие задължително четете за нейните най-популярни забележителности и градове, които трябва да видите. Наред с това много хора се информират и за климатичните особености на страната, особено ако пътуват някъде по-далече, където климатът и сезоните се различават от тези в България.

Не трябва да се забравят обаче и културните различия, с които човек трябва да се запознае на всяка цена, преди да пристигне в която и да е страна. Именно тези културни особености могат да ви дадат най-добра представа за живота и бита на хората на определено място.

Ако се интересувате от пътешествие до Норвегия, задължително прочетете следващите 7 правила какво НЕ бива да правите в Норвегия:

1. Не оставяйте голям бакшиш

В Норвегия не е нужно да оставяте голям бакшиш или изобщо такъв, тъй като таксата за обслужване винаги е включена в сметката. Безспорно обаче е знак на учтивост, ако човек закръгли сметката с 5 или 10 NOK (около 1 или 2 лева).

2. Не се пазарете

Всяка стока в Норвегия е с фиксирана цена, така че забравете за пазарене и намаляване на цената. Подобно нещо е допустимо единствено, ако стоката е повредена (но и тогава не е сигурно). Оставете умението си да се пазарите за страните, в които това е не само прието, но и задължително.

Прочетете още:

Олесун – сюрреализъм от скандинавски тип

3. Внимавайте с целувките

Докосванията на публични места в Норвегия са приети единствено, ако са насочени към близък приятел или член на семейството, но дори тогава трогателните жестове са сведени до минимум. Ръкостискането като поздрав е нормално, но целувките не.

4. Не карайте пили

Това правило може да изглежда очевидно, тъй като карането в пияно състояние се наказва във всяка страна. Норвегия обаче има стриктни закони за пияните шофьори. Само една бира може да надхвърли позволения лимит, което пък би могло да доведе не само до глоба, но и до затвор (дори при първо провинение).

5. Не сравнявайте Норвегия с останалата част от Скандинавия

Едва ли ще бъде прието добре, ако опитате да сравните Норвегия с останалата част от Скандинавия. Норвегия е самостоятелна държава и норвежците искат всички да са наясно с това.

Новите тенденции в туризма през 2017 >>>

6. Не носете обувки в къща в Норвегия

Ако по време на престоя ви в Норвегия сте се сприятелили с някой местен и той ви е поканил на гости в дома си – задължително свалете обувките си на входа.

7. Дръжте се на ниво

Не закъснявайте за среща. Не се хранете с ръце – много норвежци ядат дори сандвичите си с прибори. Ако сте поканени на гости, имайте предвид, че е прието да помогнете на домакините да почистят. И накрая, но не на последно място – не правете боклук в хотелската си стая.

21.03.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Не правете това в Норвегия: 7 правила".

Още от "Полезно и любопитно"

Синдром на липсата на ваканция

Синдром на липсата на ваканция

Ако се чувствате изтощени, замечтано разглеждате снимки на туристически дестинации или просто ви се иска да се скриете от света, може би страдате от Синдром на липсата на ваканция. Какво е това? Нуждата на организма ви от годишна почивка!

10 необичайни места за посрещане на Нова година

10 необичайни места за посрещане на Нова година

Къде ще посрещнете Нова година? Вижте 10 необичайни места по света, на които можете да посрещнете Новата 2015 година в нестандартна обстановка. 10 необичайни места за посрещане на Нова година

Новите 7 чудеса на природата

Новите 7 чудеса на природата

След 4-годишна изключително оспорвана надпревара, новите 7 чудеса на природата са вече факт. На 24 ноември 2011 г. светът отличи 7-те от общо 28 естествени феномена, които вече ще бъдат наричани Новите 7 чудеса на природата. Приветствайте ги!