Опасна ли е турбуленцията? 5 неща, които трябва да знаете

0 коментара0/5

Какво представлява турбуленцията и колко опасна е тя? Може ли един самолет да се разбие заради силна турбулентност? Отговори на тези и други въпроси прочетете в следващите редове, посветени на турбуленцията.

Опасна ли е турбуленцията? 5 неща, които трябва да знаете
 © iStock

Ако сте летели със самолет, почти сигурно е, че сте попадали в зона с турбулентност. Турбуленцията, както още сме свикнали да наричаме това неприятно явление, е способна да уплаши много хора, макар че е напълно нормална за въздушния транспорт.

И все пак – опасна ли е турбулентността и трябва ли да се притесняваме от нея при следващия си полет?

Какво е турбуленция?

Самолетите пътуват с потока на вятъра. През повечето време той е „гладък”, което е предпоставка за един приятен полет без турбуленция. Въпреки това понякога гладкият въздух се променя – точно както в океана се появяват вълни. Това кара самолетът да се издига и снижава по време на своя полет. За тези така наречени водовъртежи на променлив въздух има две основни причини: термични промени, когато топлият въздух се издига над студения; механични – планина или дори висока сграда променя въздушния поток.

Вижте още:

8 съвета как да купувате най-изгодните самолетни билети

Не трябва да се притеснявате от турбуленцията

Макар турбуленцията да ви изглежда страшна и опасна, самолетите са проектирани да издържат на голямо количество турбулентност. Съвременните самолети дори са създадени толкова устойчиви, че издържат при удар с птица или удар от мълния, на прекомерна топлина или студ, на много силен вятър.

Пилотите са подготвени за турбуленцията

Обикновено пилотите знаят кога самолетът ще попадне в зона на турбуленция. Когато това се случи, те предупреждават контрола на въздушното движение, както и пилотите на други самолети по същата траектория. Често пилотите на самолетите забелязват и турбулентен въздух на радара и своевременно сигнализират на пътниците в самолета да сложат коланите си. Междувременно пилотите забавят скоростта на самолета, за да навлязат в зоната с турбуленция „по-меко”.

Има и един вид турбуленция, която никой не може да предвиди, защото идва от нищото в ясно небе. Този вид турбуленция може да бъде най-опасен заради своята внезапна поява, тъй като екипажът няма време да предупреди пътниците в самолета да се върнат по местата си и да сложат своите предпазни колани.

Познавате ли етикета при пътуване със самолет? >>>

Добави описание

Коланът наистина е важен по време на турбуленция

В САЩ има статистика за ранените пътници по време на полет заради турбуленция. Изчисленията сочат, че около 58 пътници са ранени при турбуленция всяка година, защото не са сложили своите предпазни колани. Много от тези ранени са от екипажа, които при поява на турбуленция минават покрай пътниците, „приканвайки” ги да затегнат коланите.

Пилотите винаги носят предпазни колани.

Турбуленцията ще зачестява

Заради глобалното затопляне някои учени смятат, че турбуленцията ще зачестява и ще става все по-силна. Доклад от 2013 година, публикуван в списание Nature Climate Change, сочи, че през следващите години промените в климата може да увеличат силата на турбуленцията с от 10 до 40 на сто. Честотата също може да се повиши с от 40 до 170%, което определено ще затрудни спането по време на дълги полети.

За щастие, учени разработват нов софтуер и подобрена технология, които в бъдеще могат да помогнат на самолетите да избягват турбуленцията напълно.

Прочетете също:

В самолета: Как да „оцелеем“ на средната седалка

28.03.2017/Милена Алексиева

Още от "Полезно и любопитно"

Най-екзотичните SPA дестинации

Най-екзотичните SPA дестинации

Екзотичните SPA дестинации са се превърнали в топ дестинации за почивка на милиони туристи. Защото ако има места, където съзнанието, душата и тялото се сливат в едно, то това са лечебните светилища на най-екзотичните SPA дестинации в света.

Има неща, които никой няма да ви каже за пътуването със самолет

Какво не знаете за пътуването със самолет

Пътуването със самолет е сред най-предпочитаните и бързи начини за придвижване на дълги разстояния, но и сред най-непредвидимите. Aвиокомпаниите ревниво крият десетки малки тайни, които ако разберете, ще променят отношението ви към този вид транспорт. Ето няколко неща, които никой не ви казва за пътуването със самолет.

Да опънем палатки...

Да опънем палатки...

Ходили ли сте на палатки? Чакахте ли с нетърпение зимата да отмине, за да поемете на поход към красивите местности, където ще бъдете само вие и природата?