Посещение на най-необичайните музеи

4 коментара5/5

Най-често музеите са смятани за извор на богато културно наследство и за безценен източник на знания. И повечето са такива. Но дали тази класическа представа няма да се промени след посещение на някои от най-необичайните музеи по света?!

Посещенение на най-необичайните музеи

Музейните обиколки са неделима част от всяко пътешествие. И никое пътешествие не е приключено без посещение на поне един местен музей, който да запълни празнините в познанията ви за дадената дестинация. За щастие, почти винаги разполагате с няколко опции за избор. Някои музеи са част от пъзела на световната история, други са създадени с образователна цел, а трети са просто плод на колекционерската страст. Но само последните се осмеляват да надскочат общоприетите експозиционни рамки и да ви пренесат в света на необичайното и странното музейно дело.

Посещението на някои от най-необичайните музеи по света ще ви покаже едно по-нетрадиционно виждане за изкуство. И със сигурност ще разруши представата ви, че музейните обиколки са отегчително преживяване. А щом преодолеете първоначалния шок от изложениет експозии, вероятно ще успеете да намерите отговорите на въпроси, които цял живот сте си задавали. Най-необичайните музеи ви очакват!

Посещение в Музей на човешкото тяло в Холандия

Недалеч от холандската столица Амстердам(близо до университетското градче Лайден) ще ви посрещне 35-метрова стоманена фигура на човешко тяло, наполовина врязано в 7-етажна сграда от бетон и стъкло. Или иначе казано, Музеят на човешкото тяло „Корпус“ („Corpus Science Museum“), които ви дава възможност да разгледате човешкото тяло отвътре.

Приключението из човешките вътрешности започва от коляното на стоманената фигура (до там се изкачвате с ескалатор) и приключва между пулсиращите неврони на мозъка й. По пътя до главата ще видите преработена от червата храна, ще изледвате сърдечните камери и кръвоносните съдове, ще чуете специфичните шумове на всички органи, стави и сухожилия и ще разберете как действат.
Посещенение на  най-необичайните музеи

Можете да опитате гъвкавостта на езика или да вдъхнете различни аромати през ноздрите, да проучите зъбите и устната кухина. Навсякъде ще сте заобиколени от големи макети на съответните органи, от видеоматериали и текстове, преведени на седем езика. А с помощтта на триизмерни очила ще видите холограма на оплождане на яйцеклетка от сперматозоид.

Музеят на човешкото тяло „Корпус“ е открит през 2008 г. лично от холандската кралица Беатрикс с идеята да подтиква към по-здравословен начин на живот. Дали мисията му има успех не е ясно. Но едно нещо е сигурно - след посещението на Музея на човешкото тяло „Корпус“ ще гледате различно и на своето тяло.

Посещение в Музей на фалоса в Исландия
       

Музей на фалоса се намира в малкото градче Хусавик на северното исландско крайбрежие. Още на входа ще видите две фигури на фалоси (от желязо и от камък), а вътре ви очакват още над 250 различни фалоса, всичките естествени, изсушени, закачени по стените или съхранени в спиртен разтвор. Според местните това са гениталии от всички видове бозайници, срещани в страната. А с колекцията си Музеят цели да покаже влиянието на мъжките гениталии върху историята, изкуството, психологията и литературата.
Посещенение на най-необичайните музеи

Хобито на създателя на Музея на фалоса Сигурдур Хяртарсон започва през 1974 г., когато се сдобива с пениса на бик. На шега, негови приятели, работещи в център за китове, започнали да му носят пениси от най-големия морски бозайник. Така днес, бройката на фалосите в музея е 273, представена от 92 вида животни. Музеят на фалоса има и фолклорен раздел, където можете да видите гениталиите на „похотливия дух Снефел“, на „трупоядната котка на Тингмули и на морско чудовище от XVII-ти век.

Дори да ви изглежда перверзно хрумване, създаването на Музея на фалосите е било единствено с научна цел. Чрез него Сигурдур Хяртарсон иска да подтикне хората към сериозно проучване на фалосологията (древна наука, загубила популярност в Исландия).
 
Посещение в Музей на секса в Амстердам

Музей на секса в Амстердам, носещ тенденциозното име „Храмът на Венера“ е най-старият все още функциониращ Музей на секса в света. Отворен през 1985 г. той представя на посетителите си всевъзможни форми на сексуалното изкуство – от древността до наши дни. Но колкото и провокативно да звучи името му, тук няма и след от вулгарност и пошлост.
Посещенение на най-необичайните музеи

Музеят на секса цели да демонстрира сексуалната красота чрез серия от восъчни фигури, стари фотографии и произведения на изкуството, които проследяват историята на секса. Чрез множество различни картини, скулптури, ръкописи и необичайни секс-играчки се разкрива отношението на хората към секса от Античността до началото на XX в. експонатите са разпределени в няколко стаи, всяка носеща името на личност, за която се смята, че има принос в историята на секса и еротиката (куртизанката на крал Луи XV Мадам Дьо Помпадур, Маркиз Дьо Сад, Мата Хари).

Посещение в Международен музей на тоалетните в Индия


Международният музей на тоалетните отваря врати в средата на 90-те години по инициатива на експерта по хигиена Д-р Биндешвар Патак. Тук ще видите „еволюцията“ на тоалетната чиния от 2500 г. пр. хр. до днес представена чрез всевъзможни нужници, бидета, гърнета и модерни тоалетни.  
Посещенение на най-необичайните музеи

Първоначалната идея на Патак била да намери безопасен хигиеничен начин за справяне с човешките нечистотии в страната, защото в много домове няма тоалетни. По време на проучването си той открива и събира модели на нужници във всички размери, форми и дизайн и решава да отвори музей, за да докаже, че „тоалетната е част от човешката хигиена, изиграла важна роля в развитието на цивилизацията“.  

Посещение в Музей на паразитологията в Япония

Музеят на паразитологията, основан през 1953 г. в Токио с лични средства от доктора на науките Сатору Камегай, е единственият музей в света, посветен на съществата, които живеят в човешкия организъм. Тук ще видите над 45 000 експоната и всеки един може да накара кожата ви да настръхне.

На първия етаж на музея е представен общ поглед върху паразитите (почти всички във формалинов разтвор), а на втория са проследени жизнените им цикли, представени от още 300 експоната. Музеят на паразитологията притежава и богат колекция от фотографи, документи и литература, посветени на паразитите. Но сме длъжни да ви предупредим, ако страдате от хипохондрия, обмислете внимателно посещението си в този необиочаен музей.
Посещенение на най-необичайните музеи 
В случай, че все пак се решите, доверете се на мотото на институцията и „мислете за паразитите без страх, за да си дадете време да опознаете прекрасния им свят“.

Посещение на още няколко от най-необичайните музеи в света

  • Холандската столица Амстердам е известна в цял свят с необичайните си музеи. От културологични и технологични до налудничави и вулгарни, тук можете да видите почти всичко, което ви дойде на ум. Така че идете в „Музей на хашиша, марихуаната и конопа“, „Музея на еротиката“, „Музея на водката“, „Национален музей на очилата“ и „Музей на мъченията“.
  • Музей на косата в град Аванос и Музей на НЛО е град Гьореме, Кападокия
  • Музей на средновековните инструменти за мъчения вПрага , Чехия.
  • Музей на котката, Малайзия
  • Музей на канализацията в Париж , Франция
  • Музей на менструацията, Вашингтон, САЩ

15. 10. 2010 / Цвети Тошева

4 коментарaДобави коментар »

tedunco

От tedunco18.10.2010, 08:39 ч.

В музея на секса в Амстердам има страхотни китайски съдове, а също така дрехи на известни куртизанки които впечатляват с изработката си. Не е загуба на време.

Виж всички коментари за "Посещение на най-необичайните музеи".

Още от "Полезно и любопитно"

Странни хотелски стаи по света

Странни хотелски стаи по света

Ще се учудите какви услуги предлагат някои хотели само и само да се отличат от конкуренцията и да удовлетворят странните изисквания на клиентите.

Как да опаковате чупливите сувенири при пътуване?

Как да опаковате чупливите сувенири при пътуване?

Сувенирите са любима туристическа слабост и незаменим спомен от всяко пътуване. Но в повечето случаи са толкова деликатни и чупливи, че невредимото им пренасяне до дома се превръща в проблем. Как да опаковате чупливите сувенири? Ето няколко лесни, но ефективни техники.

"На Коледа всички пътища водят към дома", Марджори Холмс

Голямото коледно пътуване - без стрес!

Често се налага да изминаваме стотици километри, за да се съберем с най-близките си хора за Коледа. Начинание, което може да помрачи празничната еуфория с паниката, която предизвиква. Вижте как да преживеете голямото коледно пътуване без стрес.