Коледната елха като туристическа атракция

1 коментар0/5

Дестинация:
Рио де Жанейро - Бразилия;
Лондон - Великобритания;
Берлин - Германия;
Мексико - Мексико;
Вашингтон, Ню Йорк - САЩ;
Стокхолм - Швеция;

Поставянето и украсяването на пищна, пъстроцветна, дори нестандартна коледна елха се е превърнало в традиция за почти всеки град по света. И ако за вас коледната елха е символ на Рождество Христово, през XXI в. тя е вече и туристическа атракция.

Коледната елха като туристическа атракция

Коледната елха е част от християнската празнична традиция за посрещане на Коледа. Запалването на светлинките й се е превърнало в ритуал, а песните около нея – в омиротворяващ акт. И все пак, коледната елха вече не е това, което беше. Защото с инициативата на всеки голям (или по-малък) град да има своя коледна елха, светостта на символиката й се е превърнала в надпревара за най-грандиозна, най-великолепна, най-, най- най- коледна елха. А церемонията по запалването й близо месец по-рано – в хитра маневра за привличане на туристически интерес към конкретната дестинация.

И все пак, ако приемете коледната елха като туристическа атракция, то сте длъжни да признаете достойнствата й. Оригналните хрумвания в украсата й, тържествата, които се организират около нея, самата церемония по запалване на светлинките придават едно неповторимо коледно настроение на мястото, което сте избрали да посетите именно по това време на годината. И макар в България поставянето на голяма коледна елха на централните площади в градовете вече да е практика, никога не е късно да видите най-известните коледни елхи в света.

Коледната елха пред Капитолия, Вашингтон, САЩ
Коледната елха като туристическа атракция

Традиционно, светлините на Националната коледна елха пред Капитолия (сградата на Конгреса) се запалват на 09-ти декевмри, в 17:00 часа местно време. Великолепната гигантска коледна елха е пищният завършек на т.нар „Пътека на мира”, простираща се пред западното крило на Капитолия в американската столица Вашингтон. Пътеката на мира са всъщност 56 по-малки коледни елхи, символизиращи 50-те американски щати, 5-те й територии извън страната и Окръг Колумбия (единственият федерален щат в САЩ).  

Коледната елха в „Рокфелер център” в Ню Йорк

Коледната елха в „Рокфелер център” в Ню Йорк е тържествено запалена на 30 ноември 2010 г. за 78-ми пореден път. 24-метровият смърч, отсечен от езерна местност на 50 км от Ню Йорк, е украсен с 30 000 светлинки (свързани от 8 км. проводник). На върха му гордо блести кристална звезда от Сваровски с диаметър 3 м. и тегло 250 кг. Коледната елха остава запалена до първата седмица от новата година, след което дървесината й бива използвана за екологични държавни нужди.

Коледната елха в Рио де Жанейро , Бразилия   
Коледната елха като туристическа атракция

Коледната елха в Рио де Жанейро в Бразилия е най-високата плаваща елха в света. А за 13-та поредна година тя държи рекорда на Гинес за най-висока естествена елха в света. Със своите 85 м. височина, окъпана в светлината на 2,9 млн лампички (свързани с 52 км светещи кабели)и тежаща над 500 тона, коледната елха се извисява като пътеводна звезда върху 4 плаващи блока в езерото Родриго ди Фрейтас.Захранвани от мощни генератори, контролирани от компютърна система, лампичките постоянно сменят цвета си, изнасяйки атрактивно светлинно шоу за посетителите и жителите на Рио де Жанейро.

Коледната елха в Мексико

Коледната елха в столицата на Мексико – Мексико сити, има претенциите да бъде най-високата елха в света със своите 112 м. Но, изкуствена. Украсата й се състои от множество гигантски играчки и 8-километров гирлянд от разноцветни лампички, които се отразяват в огледалната повърхност на разположената недалеч ледена пързалка.

Коледната елха в Берлин, Германия

Издигаща се точно пред Бранденбургската порта в германската столица, коледната елха в Берлин ще бъде запалена на 4 декември. Преди официалната церемония ще се проведе тържествен парад с благотворителна цел, целящ да припомни на местните жители и на туристите значението на положителните емоции в живота
Коледната елха като туристическа атракция

Коледната елха в Стокхолм, Швеция

На 28 ноември, в 15:00 ч. местно време, светлините на огромна коледна елха огряха крайбрежието на Стария град на Стокхолм. Тя е приказен финален щрих на един от ежегодните традиционни коледни пазари в Швеция. Можете да се насладите на красотата й докато пийвате греяно вино, а децата ви се дивят на ръчноправените сувенири.

Коледната елха в „Ковънт Гардън” в Лондон , Великобритания

Ето ви едно наистина нестандартно, но много романтично хрумване за коледна елха – елха, задействаща се от ... целувка. В лондонския квартал „Ковънт Гардън”, където се намира прочутата едноименна Кралска опера, тази година блесна 15-метрова коледна елха, украсена с 15-хиляди коледни лампички.Но за да видите очарованието на светлините им, трябва да изразите любовта към половинката си с целувка, заставайки под точно опредлено клонче. На електронно табло отстрани пък ще видите коя поред целунала се двойка сте. И не мислете, че идеята е просто стимул на романтично настроение. Тя е и благотворителен акт, носещ средства на спонсорите чрез броя на целувките на таблото, т.е чрез броя светвания на елхата.
Коледната елха като туристическа атракция

Без съмнение, ако си поставите за цел да обикаляте коледните елхи по света като туристическа атракция, няма да ви стигне целият декември месец. И навсякъде ще виждате колкото незабравими и спиращи дъха дръвчета, толкова и абсурдно украсени композиции, претендиращи да бъдат коледна елха. Най-важното обаче е, да носите Коледа в сърцето си и да я споделите с хората, които обичате – дори и без коледна елха.

03. 12. 2010 / Цвети Тошева

 

1 коментарДобави коментар »

Bebs

От Bebs05.12.2010, 00:41 ч.

Az dnes vidqh elhata v Dortmund .. po golqma elha ne bqh vijdala do sega :)

Виж всички коментари за "Коледната елха като туристическа атракция".

Още от "Полезно и любопитно"

Най-неустоимите молове в света

Най-неустоимите молове в света

В някои държави моловете се не само търговски обекти, където можете да похарчите купища пари, но и културно – развлекателни центрове за целодневен престой. Предлагаме ви едно виртуално шопинг приключение из най-неустоимите молове в света.

7 странни ресторанта по света

7 странни ресторанта по света

Бихте ли вечеряли 50м над земята? А можете ли да понесете храна, сервирана в чиния с формата на тоалетна? Вижте нашите 7 предложения за ресторанти, към които няма как да останете равнодушни.

Белчин бани - х-л “Белчин Гардън“

Белчин бани - х-л “Белчин Гардън“

Хотел  “Белчин Гардън“ е разположен в живописната долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана планина в к.к. Белчин бани.