Коледни традиции в Скандинавия

4 коментара5/5

Коледните традиции по света са част от народопсихологията на всеки народ.  Коледните традиции в Скандинавия са колкото сходни, толкова и различни помежду си, представяйки ви един съвършено нов, вълнуващ дух на най-християнския празник – Коледа.

Коледни традиции в Скандинавия

С името Скандинавия е известен северният район от Европа, включващ страните Дания, Норвегия и Швеция.
Но много често, заради близостта им, към него се включват и Финландия, Исландия и Гренландия. Освен географското положение, страните на Скандинавия са обединени и от общо политическо и културно състояние, от принадлежността си към една езикова група (с изключение на Финландия, езиците в останалите страни се числят към северногерманската езикова група) и от почитането на сходни коледни традиции.
 
Декември е най-тъмният месец от годината в Скандинавия. В някои райони слънчевите лъчи не се показват през всичките 24 часа от денонощието, а най-студените зимни дни тепърва предстоят. Това обаче не пречи на местните жители да започнат подготовката за Коледа още в първите дни на декември. И дори всички страни от Скандинавия да честват този празник, всяка от тях почита свои коледни традиции и фолклорни убеждения, които си заслужава да опознаете.
 
Вече стана ясно, че Коледа във Финландияможе да се сравни с зимна приказка, а най-голямото предизвикателство за пътешествениците в този край на Европа би било да посетятЛапландия – домът на дядо Коледа , където температурите са наистина убийствено ниски. Но нека обърнем поглед към коледните традиции в другите страни на Скандинавия, за да успеете да се включите подобаващо в местните обичаи, ако се случи да сте там за празниците.
 
Коледни традиции в Дания
 
Като типични представители на германските народи, жителите на Дания вярват в елфите (митологични същества в скандинавската митология). И по специално в един – палавият елф Нисе, който им помага в домакинството, но на Коледа е склонен към шеги. Ето защо, за да го омилостивят, семействата оставят на прага на дома купичка с оризов пудинг с канела.
Коледни традиции в Скандинавия
 
Оризовият пудинг е и едно от най-важните ястия на трапезата в Дания. На 23 декември, когато  започват коледните дни там, се похапва горещ оризов пудинг с бучка масло. На децата, които са участвали в подготовката за празниците, не им е позволено да виждат елхата до Бъдни вечер. След официалната вечеря (състояща се от патица или гъска, червено зеле и карамелизирани картофи), се поднася по-лек, студен вариант на оризов пудинг, гарниран със сметана и натрошени бадеми. Но това не е всичко – в някоя от порциите е скрит един цял бадем, а като награда късметлията получава шоколад.
 
На 25 декември – Коледа, по традиция семействата се събират на лек обяд от мезета и риба след като са похапнали домашно опечени кексчета за закуска. Вечерта се раздават подаръците и се пеят песни около коледната елха. И се пожелава „God jul“ („Весела Коледа“)  
 
Коледни традиции в Норвегия
 
В Норвегия също вярват в съществуването на елфа Нисе, но тук той има визията на козел (което се свързва още с времето на Викингите, когато неканен гост, облечен в козя кожа се появявал на тържествата) и е защитник на животните. Отново, за да го омилостивят в шегите, децата в Норвегия приготвят определен тип овесена каша за елфа.
Коледни традиции в  Скандинавия

Децата очакват с нетърпение Коледа и по друга причина. Подобно на празника Хелоуин, когато обикалят по домовете със заканата „Пакост или лакомство“ и получават в замяна безброй сладки изкушения, в следобеда на Коледа те тръгват на обиколка по домовете със същата закана, но този път, за да получат традиционните коледни домашни бисквитки „Санд Кагер“ (Sand Kager). Преди това, заедно със семействата си, малчуганите са похапнали от официалния обяд – риба треска с картофи, овесена каша и сладкиши и коледен пунш.

Коледни традиции в Швеция

Подобно на съседна Финландия, и в Швеция коледните тържества започват на 13 декември с почитането на Св. Лучия – християнка, умряла в името на вярата. Започва и украсата на домовете, като в нея по традиция се включват червени лалета и бисквитки. Коледната елха се украсява на 23 декември, а на Бъдни вечер се прави бюфет (шведска маса), включващ шунка, свинско или риба и множество сладки изкушения. Част от коледната традиция в Швеция, по подобие на Дания е оризовият пудинг с един цял бадем в някоя порциите. Тук обаче се вярва, че който го открие ще сключи брак през идната година.

След официалната вечеря на Бъдни вечер в дома „се появява” друго митологично същество. Някой се преоблича като коледния гном Томте, който според местния фолклор живее в гората. Той внася оживление сред присъстващите като рецитира забавни рими. В Швеция коледните празници приключват на чак на 13 януари, когато се отбелязва денят на Св. Кнут (светецът покровител на Дания, но се почита в Швеция и Финландия) и когато официално се сваля коледната украса.

Коледни традиции в Исландия

Ако в почти всички страни по света децата вярват в съществуването на един Дядо Коледа, в Исландия те са... 13! Всеки има свое име, свои характерни особености и функция, която да изпълнява. Всеки от тях отговаря за един ден в периода 12 – 25 декември, вярвайки се, че тогава носят подаръци и лакомства, а след Коледа, в продължение на други 13 дни един по един си отиват. В първия ден – 12 декември, децата в Исландия поставят по една обувка на прозореца с надеждата на Бъдни вечер в нея да открият подарък, ако са били послушни. „Лошите” деца намират картоф.
Коледни традиции в Скандинавия
На 23 декември се чества денят на светеца – патрон на Исландия Св. Торлак. В този ден магазините работят до 23:30 часа вечерта, след което затварят за следващите 3 дни. На следващия ден – Бъдни вечер, се състои официалното посрещане на коледните празници. Тогава се разменят и подаръците.

Празничният сезон в Исландия приключва на 6 януари, когато се отбелязва т.нар. 12-та нощ. Вярва се, че тогава, заедно с местните жители, на празненства, танци и гуляи се отдават и елфите и троловете.

Коледни традиции в Гренландия

Макар принадлежността на Гренландия към Скандинавия да е спорна, като част от територията на Кралство Дания, тя има пълното право да се счита за скандинавска страна. Още повече, че температурите в Гренландия са толкова ниски, че не виреят елхи и всички коледни дръвчета са вносни.

И в Гренландия, подобно на Финландия, коледните празници започват четири недели по-рано от Коледа, когато се чества първият Адвент. Но тук това е важно събитие, което се отбелязва както в църквата, така и в домовете. Започва подготовката на коледната украса, на прозорците се закачат светещи звезди, всеки град запалва своя коледна елха на даден хълм, за да може да се вижда отдалеч.
Коледни традиции в Скандинавия

Коледната елха в дома се украсява на 23 декември, предимно с ръчно правени украшения и свещи. Много е възможно семействата да не могат да си позволят вносна елха. В такъв случай те украсяват клони с разноцветни парчета плат. На Бъдни вечер, облечени в традиционни костюми, местните посещават църковна литургия, след което се гощават с кафе и сладки, гарнирани с китова кожа с мас и птиче месо. Разменят се и подаръците, най-често шейни и вещи за ежедневието. 

17. 12. 2010 / Цвети Тошева

4 коментарaДобави коментар »

Meggy

От Meggy21.12.2010, 16:49 ч.

Тази Цвети Тошева, която е написала или преписала статията, има много добро въображение :) След 17 години в Швеция мога да ви напиша по достоверни факти. Първо, Св Лусия не е Коледен религьозен празник, а един празник на...

Виж всички коментари за "Коледни традиции в Скандинавия".

Още от "Полезно и любопитно"

„International Hotel Casino & Tower Suites” е домакин на международния турнир Българско шахматно лято 2013 (10-18.6.2013).

Китайски туроператори впечатлени от новото старо бижу в Златни пясъци

Руски журналисти и китайски туроператори - впечатлени от новата придобивка на Златни пясъци

Опасна ли е турбуленцията? 5 неща, които трябва да знаете

Опасна ли е турбуленцията? 5 неща, които трябва да знаете

Какво представлява турбуленцията и колко опасна е тя? Може ли един самолет да се разбие заради силна турбулентност? Отговори на тези и други въпроси прочетете в следващите редове, посветени на турбуленцията.

Културните столици на Европа

Културните столици на Европа

Наричат ги културните първенци на Европа. Освен че са главни градове на големите европейски държави, всеки от тях с гордост е провъзгласен за образец на културата, който не само удивлява, но и просветлява.