Алкохолен туризъм – има ли той почва у нас?

11 коментара4/5

Ако се чудите що е то алкохолен туризъм и има ли той почва у нас, разходете се към Южното Черноморие. Въпреки ниските температури и слабия сезон, заведенията там са пълни. И се оказва, че алкохолният туризъм всъщност е много доходоносен бизнес.

Алкохолен туризъм - има ли той почва у нас

Последните статистически проучвания показаха един много любопитен факт – България е в челните места по ... алкохолен туризъм. Огромни тълпи от чуждестранни туристи заливат черноморските ни курорти, където срещу определена сума им се предлага обиколка на местните питейни и хранителни заведения с консумация на всевъзможни видове „чудодейни“ питиета. Нещо повече – един от най-популярните курорти на южното ни крайбрежие, Слънчев бряг, официално лицензира практикуването на алкохолен туризъм. Така, специалистите в бранша предвиждат скок в консумацията на алкохол и в туристическите приходи през лято 2011 г.

Що е то алкохолен туризъм?

Алкохолен туризъм - има ли той почва у  нас?На първо звучене, терминът „алкохолен туризъм“ е несериозен. Под въпрос е дори съществуването на подобно понятие, тъй като до този момент не е официално обявено за разклонение на алтернативния туризъм (където са планинският туризъм , селският туризъм, здравният туризъм , екстремният туризъм , SPA туризмът и т.н). Но щом налице са туристически групи, организирани от официални туроператори, движещи се по определени маршрути и носещи приходи на държавната и частна икономика, става ясно, че алкохолният туризъм упорито (и успешно) си пробива път към самостоятелно обособено звено.

Всъщност алкохолният туризъм може би е поредният опит на родните търговци (хотелиери, ресторантьори, туроператори) да спасят бизнеса си от призрака на кризата. С отминаването на силния летен сезон (който в последните години също замира) черноморските курорти остават в затъмнение в очакване на следващия. Цените на потребителските услуги драстично спадат, заведенията се надпреварват да правят отстъпки и да пълнят менюто си със засукани имена, а много от почивните бази предлагат пакетни почивки с намаление. И съвсем естествено, се създава подходяща база за развиване на нов вид дейност – алкохолен туризъм.

Алкохолен туризъм = алкохолен рай за чужденците в България

Докато много страни по света се борят да наложат контрол върху консумацията на алкохол (чрез покачване на цените, чрез забрана за пиене на обществени места, чрез налагане на глоби или допълнителни нормативни изисквания), в България се прави точно обратното – цените на алкохола се занижават, за да се привлече клиентелата. Така, любителите на чашката - чужденци се поддават на изкушението и атакуват курортите. Младежки групи, предимно скандинавци, руснаци, естонци, британци и германци, обикалят заведенията, създават суматоха и осъмват без спомени насред парковете и плажовете. Много от тях не могат да се наситят на изключително ниските цени, на забавленията в нощните клубове и на свободата, с която всичко това се приема.

Какво предлага алкохолният туризъм?

Като се има предвид, че в България бутилка водка на чужденците им струва около 3 евро, при това разполагат с разнообразни алтернативи за консумация на алкохол, родните предприемачи са си изработили печеливша схема. Една нощна обиколка струва около 20 – 30 евро и включва посещение на около 3 – 4 заведения с две безплатни питиета.
Алкохолен туризъм - има ли той почва у нас?

Но ако сезонът е слаб, а цените ниски, увлечени от разпускането в атрактивните барове, чужденците продължават да поръчват питиета, вече за своя сметка. Така и двете страни са доволни – съдържателите на заведенията, за това че имат възвръщаемост на безплатните питиета, а туристите – за ниските цени и разнообразието.Ето защо алкохолният туризъм има почва у нас!
 
Оказва се обаче, че алкохолният туризъм е атрактивен колкото за чужденците, толкова и за българите. И въпреки че често се оплакват от липса на пари, мнозина, особено младежите, не пропускат възможност да се позабавляват. Увлечени от примамливите оферти и типично по балкански, те се раздават максимално и не мислят за последиците от поведението си – и в личен, и в обществен план.  

Лицензирането на алкохолния туризъм

Алкохолен туризъм - има ли той почва у нас?Какъв е смисълът на лицензирането на алкохолния туризъм? Основната идея е да се ограничат шума и безредиците, предизвикани от пияните тълпи в курортите. Но също така и регулиране на този консуматорски поток, голяма част от който приключва в лечебните заведения. От една страна, с увеличаване на градуса, се увеличава и агресивността (стига се дори до вандализъм). От друга, престоят в болница, продължаващ от 3 до 5 дни в следствие на интоксикация, струва по 200 лв на човек дневно.

Затова, ако до момента, една група е наброявала 400 – 500 души, сега се ограничава до 195 души, като посещението на последното заведение от обиколката трябва да стане преди полунощ. При по-голяма бройка се формират по-малки групи.

Въпросът е до колко това лицензиране е печелившо за страната ни. Фирмите, желаещи да предлагат услугата „алкохолен туризъм”, трябва да подадат документи за лиценз до края на месец март. Много от тях се съпротивляват с оправданието, че това е организирано мероприятие за забавление на туристите. А дали наистина е такова???

14.01.2011 / Цвети Тошева

11 коментарaДобави коментар »

Studentka

От Studentka16.01.2011, 18:50 ч.

Имаш право, но темата е друга! Нищо лично!

Виж всички коментари за "Алкохолен туризъм – има ли той почва у нас?".

Още от "Полезно и любопитно"

Кулата в Пиза – чудо или грешка

Кулата в Пиза – чудо или грешка

Наклонената кула в Пиза е обречена на слава още с поставянето на основите й. Едни я смятат за чудо на архитектурната мисъл, други - за човешка грешка. Но всички признават, че наклонената кула в Пиза е една от най-любопитните туристически атракции в Италия

Кулинарен туризъм: Какво закусват по света?

Кулинарен туризъм: Какво закусват по света?

Чуждестранната кухня е част от преживяването, когато сте на почивка. Понякога обаче типичните за страната ястия се оказва твърде екзотични. Вижте какво закусват по света.

Странни хотелски стаи по света

Странни хотелски стаи по света

Ще се учудите какви услуги предлагат някои хотели само и само да се отличат от конкуренцията и да удовлетворят странните изисквания на клиентите.