На ресторант по европейски

15 коментара3/5

Европейските ресторанти са част от чара и половината от облика на туристическите дестинации. За сетивата ви храненето в европейските ресторанти е същото, което е за душата обиколката на забележителностите. Каним ви на ресторант по европейски.

На ресторант по европейски

Европейските ресторанти притежават една особена класа, която не може туко така да бъд пренебрегната. И тук не говорим само за различията между културното, ментално и организационно светоусещане на българина и тези на другите нации. Става дума за отношението, обслужването и атмосферата, които превръщат консумацията в свещенодействие. В европейските държави кулинарията е поставена на пиедестал, защото тя е част от идентичността на народа. Вкусвайки познатите и непознати гозби или посещавайки традиционните заведения, туристите могат да почувстват уважението, което местните изпитват към храната. От своя страна, чрез изисканото, внимателно и гостоприемно обслужване, домакините изразяват приемственост към чужденците, без оглед на раса, пол или националност.

Асортиментът и обслужването в европейските ресторанти са също толкова ценени в културно отношение, колкото и посещението на музеите. Дори да са любители на строго определен вид храна, туристите си поставят за цел да опитат поне едно традиционно ястие и да посетят поне едно традиционно заведение. В същото време, ограничени от бюджета си, не се осмеляват да влязат навсякъде. Истината е, че просто не знаят къде и кога да отидат. А винаги има начини да изживеят максимално кулинарно удоволствие.
На ресторант по европейски

Когато става дума за кулинария, европейските ресторанти имат своите особености. Най-финансново достъпни като че ли са традиционните заведения, в които редовно се обявява т.нар Happy hour (време от деня, в което се предлага определено меню на ниска цена) или тези с обявено меню за деня. Към тази категория спадат също кафетериите и веригите за бързо хранене, където на разположение са богати салатени барове и предостатъчно закуски за временно засищане на глада.

Много разпространена практика в европейските ресторанти е поделянето на порциите. Те са достатъчно големи, за да нахранят двама души. Можете да ги комбинирате с халба бира или гарафа с вино, които също са евтини. Ако пък отидете в китайски ресторант, срещу определена сума, можете да пълните чиниите си многократно.

Особености на европейските ресторанти

На ресторант по европейскиВреме за вечеря - Много от европейските ресторанти не сервират храна през деня. Всъщност те дори са затворени между 14:00 часа и времето за вечеря. В Испания тя е около 21:00 часа. Гръцките ресторанти (таверни и псаротаверни – за морски дарове) обикновено се пълнят между 22:00 и 02:00 часа, като там традиция са музикалното оформление, разговорите на висок глас и свободно разхождащите се котки около масите. В Италия и Португалия преди вечеря се сервират аперитиви и мезета. Но внимание, те не са безплатни. Всяко изядено парченце се заплаща.

МенюTрябва да сте особено внимателни в използването на английската дума „menu”. Съществува опасност да ви разберат погрешно и да ви сервират фиксираното дневно меню. В повечето европейски ресторанти правилната дума за списъка с предлагани ястия е „card” (карта) в съответните й вариации („La carte” във Франция, „Speisekarte” в немскоговорящите държави и т.н). В Гърция ще ви е много лесно да се ориентирате, тъй като законът задължава местните ресторанти да поставят меню с цените пред входа.

БакшишОбикновено бакшишът се приема като малко възнаграждение за страхотно обслужване. Можете да закръглите сметката с 1,5 – 2 евро отгоре. В много европейски ресторанти приетата миза е 5 % от сметката, а бакшиш от 15 – 20 % е абсолютно ненужен, дори необичаен. Но трябва да знаете едно – тук бързината на обслужване не трябва да бъде определяща за възнаграждението ви. Всъщност точно обратното - в добрите ресторанти бързото обслужване се смята за проява на грубост.

На ресторант по европейски – къде какво да опитате

Която и европейска държава да посетите, винаги ще намерите някое традиционно ястие, което да не сте опитвали. Може да е шницел въвВиена , риба и пържени картофки в Лондон, гулаш в Унгария, вурстчета в Германия или паста в Италия.

Гърция – традиционни за гръцката кухня са На ресторант по европейскисувлаки (шишче) и гирос (подобно на дюнер). Сувлаки е най-известното гръцко ястие, което може да се комбинира с картофи или салата. Това са късчета свинско месо, набучени на дървени клечици и изпечени на скара От скоро вече се предлагат и с пилешко месо заради по-малкото количество мазнини. Продават се като тип бърза закуска, но могат да се поръчват и в ресторантите (като там са доста по-големи, нанизани на метални шишове). Гирос е увито в пшенична пита свинско месо, комбинирано с лук, пържени картофи, домати и млечен сос. Името идва от гръцкия глагол „гиризо” – въртя се.

Испания испанската кухня се е прочула с Паелята и доматената супа Гаспачо . Но също толкова традиционни и неустоими са каталанското ястие Фидеуа (прилича на паелята, но вместо ориз, са използвани къси спагети; обикновено се сервира с морски дарове), картофи с два вида сос и салата от различни видове пържени гъби. Сред най-популярните ресторанти в столицата Барселона са „La Barceloneta” (намира се на старото пристанище и е популярен заради изобилието от морски храни), „7 Portes” (тук можете да опитате традиционните паеля и фидеуа; при това кухнята работи след 13:00 часа) и „Taberna Irati” (част от чара на квартал Бари Готикл предлага типичната баска кухня, включително прочутите местни вина).

Полша – характерни за полската кухня са бигосът (задушено свинско месо с кисело зеле), пелмените със зеле и гъби или с месо, сармите, крем-супата и телешките кюфтета. Предлагаме ви да посетите ресторант „U kucharzy” (в превод „При готвачите”) във Варшава. Тук може да не намерите лукса и удобствата, които очаквате, но ще опитате едни от най-божествените гозби на земята. Ще ви посрещнат с домашно приготвен хляб и вино и ще ви обслужат лично съдържателите на ресторанта – полско семейство с дълга кулинарна история.

Холандия – столицата Амстердам е известна с либералното си отношение към леките наркотици и секса. Но за ценителите на качествената храна, Амстердам е средище на екзотичната кухня. Тук се намират един от малкото в Европа ресторанти с автентична индонезийска кухня – Blue Pepper  и първият в Европа плаващ китайски ресторант. Открит през 1984 г. в близост до Централната гара, той ще ви привлече не само с традиционната си форма и яркозелен покрив, но и с ястия като Дим Сум, Патица по пекински и Патица по Сечуански и много други.
На ресторант по европейски

Храненето в Европа е наслада за сетивата ви. Бъдете сигурни, че сте способни да й се отдадете напълно. Споменът за удоволствието от ресторантите по европейски може да ви удовлетвори за години напред!

21. 01. 2011 / Цвети Тошева

15 коментарaДобави коментар »

Koko6inka

От Koko6inka24.01.2011, 16:01 ч.

Ако трябва да се изкажа отново, киселото зеле в Полша,няма нищо общо с нашето и е меко казано отвратително. Друг е вкусът на киселото зеле и в Швейцария и Германия. Босненското обаче е като нашето ;).

Виж всички коментари за "На ресторант по европейски".

Още от "Полезно и любопитно"

Най-предпочитаните парти - дестинации

Най-предпочитаните парти - дестинации

Искате да танцувате, да флиртувате, да празнувате – или иначе казано, чудите се къде можете да превърнете почивката си в парти.

Медицински и SPA център "Медика - Албена"

Медицински и SPA център "Медика - Албена"

На територията на курортен комплекс Албена се намират два медицински спа центъра принадлежащи към Медицински център "Медика Албена" - в хотел "Добруджа" и хотел "Ралица Супериор"

Коледни традиции в Скандинавия

Коледни традиции в Скандинавия

Коледните традиции по света са част от народопсихологията на всеки народ.  Коледните традиции в Скандинавия са колкото сходни, толкова и различни помежду си, представяйки ви един съвършено нов, вълнуващ дух на най-християнския празник – Коледа.