Топ ботаническите градини в Европа

9 коментара4/5

Ако търсите пълноценна наслада за сетивата си, при пътуване посетете някоя от топ ботаническите градини на Европа. Сред пъстрата феерия от цветя и форми ще се потопите в неопетнения свят на едно съвършенство. Съвършенството на природата.

Топ ботаническите градини в Европа

Времето, прекарано в топ ботаническите градини на Европа, ще ви се стори като цяла вечност. Там буквално ще забравите за целия останал свят, за трудностите в ежедневието и напрежението в работата – мирът и хармонията, с които природата ще изпълни душата ви, ще ви накарат да погледнете и на самата нея по друг начин.

Всяка ботаническа градина в Европа притежава своята уникалност. Не само по аранжировка, тематика и историческа принадлежност. Топ ботаническите градини в Европа са събрали едни от най-редките и забележителни творби на природата и на човека. И без значение коя от тях ще посетите, винаги ще намерите чстица неповторимо очарование. А ето и кои са сред фаворитите:

Ботаническа градина Орто Ботанико в Падуа, Италия

Разположена върху площ от над 20 000 кв. м и основана през 1545 г., ботаническата градина Орто Ботанико (Orto Botanico) в Падуа е най-старата в Европа с академична насоченост. Тя е част от университета на Падуа и от основаването си по инициатива на Сената на Венецианската Република, до днес, се намира на едно и също място – в близост до базиликата „Свети Антонио. Заради образцовата си структура, историческата архитектураи приноса си в развитието на много от съвременните научни дисциплини (особено Ботаника, Медицина, Химия, Екология и Фармация) през 1997 г. ботаническата градина в Падуа е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.
Топ ботаническите градини в Европа

В ботаническата градина в Падуа можете да се срещнете едни от най-удивителните и необичайно представители на флората по света. Няма да ви е трудно да се ориентирате, тъй като колекциите са групирани според специфичните особености на растителните експонати. Разгледайте Царството на насекомоядните хищни растения (и си пазете пръстите, защото реагират на месо), Царството на лечебните и отровни растения (основната цел при основаването на ботаническата градина), Секцията за слепи с ароматни и бодливи растения (имената са надписани на Брайлово писмо) и Царството на водните растения (всички възможни представители на семейство Лилии).

Кралска ботаническа градина Кю Гардънс в Лондон , Великобритания

Разположена върху повече от 300 акра и дом на близо 40 000 растителни вида, Кралската ботаническа градина е една от най-красивите в Европа. Основана е през 1759 г. в югозападната част на Лондон, между градовете Ричмънд и Кю. Тук се съхраняват една от най-големите колекции живи растения в света, една от най-големите колекции за изсушени растителни видове в света и изключително богата библиотека с над 750 000 тома литература и над 170 000 илюстрации в сферата на ботаниката.
Топ ботаническите градини в Европа

Тъй като е трудно да обходите Кралската ботаническа градина Кю за кратко време, можете да се включите в някоя от ежедневните организирани обиколки, които ще ви покажат поне някои от най-интересните екземпляри и секции (Алпийската къща, Японската градина, Дворецът „Кю“, Галерията „Мариан Норт“ и китайската Пагода). Насладете се на великолепните постройки от Викторианската ера, вижте Палмовата къща и не пропускайте Водната градина. Именно заради жялата тази междукултурна смесица от сгради, стилове и аранжировка, през 2003 г. Кралската ботаническа градина Кю е включена в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.  

Ботаническата градина в Берлин, Германия


Разположена върху площ от над 43 хектара и събираща над 3 милиона растителни екземпляра, Ботаническата градина в Берлин се смята за една от най-значимите в света. В сегашния си вид и на сегашното си положение (в квартал Далем на предградието Щеглиц – Целендорф) е изградена в периода 1897 - 1910 г. и днес е част от Свободния университет на германската столица. Освен няколко остъклени оранжерии (сред които кактусовия павилион и павилионът Виктория“, към ботаническата градина се числи и Ботаническият музей с огромна секция за изсушени видове и с огромна научна библиотека.
Топ ботаническите градини в Европа

Сред всевъзможните озеленени открити и закрити пространства в Ботаническата градина на Берлин не трябва да пропускате най-голямата оранжерия в света – Големият Павилион (Das Große Tropenhaus). В 25-метровата сграда, изградена от стомана и стъкло, се поддържа постоянна влага на въздуха и температура от 30 градуса Целзий. Не се учудвайте и от малкото гробище в една от зоните на ботаническата градина – тук почиват тленните останки на едни от най-важните в историята й личности.

Ботаническата градина „Ел Хенералифе“ в Гранада, Испания

Ботаническата градина „Ел хенералифе“ е част от лятната резиденция на султаните, иправлявали Гранада в първите години на XIV в. Дворецът и прилежащите към него 2 градини са разположени в съседство на крепостния архитектурен комплекс на маврите „Алхамбра“ и се свързва с него чрез закрита алея, прекосяващ пролома между 2 хълма. Заедно с Алхамбра, комплексът Хенералифе е обявен за Паметник на ислямската ахитектура. През 1984 г., отново заедно, влизат в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.
Топ ботаническите градини в Европа

Ботаническата градина „Ел Хенералифе“ е толкова изящно и майсторски аранжирана, че се приема като форма на изкуството. Разположена на една от най-високите точки на платото в подножието на планините Сиера Невада. Тук сякаш все още "царува" далечното средновековие – сред пъстроцветната феерия от лилии, рози и зелени площи бликат фонтани, чуруликат птички и внушително се издигат останките на някогашните мавърски укрепления. В началото на XIX в. дори са открити и няколко римски гробници.

Ботаническата градина „Хенералифе“ се състои от две части - Двор на водните градини (воден басейн, обграден от цветни лехи, фонтани и колони) и Градините на султана (образец на андалуските арабски градини от Средновековието). Разходете се сред този съхранен във времето живописен шедьовър и вдишвайте дълбоко аромата на цветята.  

Ботаническата градина „Люксембург“ в Париж , Франция

Ботаническата градина „Люксембург“ е част от едноименния дворцов комплекс във френската столица Париж. Разположена само на 15 минути от музея „Лувър“, в нея сякаш попадате в друг свят – изолиран от динамичния ритъм на града, омиротворен от аромата и красотата на акрите дървета, пъстри лехи и фонтани.
Топ ботаническите градини в Европа

Ботаническата градина „Люксембург” е вторият по големина обществен парк в Париж, стопанисван от френския сенат (който се помещава в самия дворец). Създадена през 1612 г. от майката на Луи XIII Мария Медичи и съобразен със стила на родната й Италия, днес това е едно от най-любимите кътчета за отмора както на туристите, така и на самите французи. Навсякъде са поставени статуи (включително на патрона на Париж Света Женевиев), алеите са покрити с чакъл, а в средата на градината ви очаква осмоъгълен басейн с фонтан. Това е т.нар Гранд басейн, в който пускането на декоративни моторни лодки е любимо занимание за децата.

Не пропускайте при разходката си из ботаническата градина „Люксембург” да потърсите двата най-известни фонтана -  Фонтана на Обсерваторията в южния й край (познат още като „Фонтанът на 4 посоки на света” заради върховата композиция от 4 женски статуи държащи земно кълбо и е дело на 4-ма скулптури) и Фонтанът на Медичите в северния край (на брега на малко езеро и украсен със статуи, отнасящи се към Гръцката митология). Съвсем близо до него е и самият дворец „Люксембург” – чудесен завършек на обиколката ви из ботаническата градина.

18. 03. 2011 / Цвети Тошева

Още от "Полезно и любопитно"

Подводен хотел в Дубай

В Дубай откриват подводен хотел

"Water Discus Hotel"– истинско вълнуващо преживяване, което можете да си подарите на почивка в Дубай, докато се наслаждавате на дълбините на океана.

6 безплатни мобилни приложения за всеки турист

6 безплатни мобилни приложения за всеки турист

Да се изгубите по време на екскурзия е най-очакването нещо, което може да се случи на всеки турист. Но замисляли ли сте с колко още проблеми има огромен шанс се сблъскате по време на пътуването си?

Рим

10-те най-снимани града в Европа

Няколко държави и техните градове попадат в списъка на 10-те най-снимани града в Европа. Кои са те, научете в следващите градове, където от 10 до 1 са представени най-сниманите градове в Европа.