Най-популярните гръцки острови

8 коментара2/5

Дестинация:
Закинтос, Корфу, Крит, Миконос, Родос, Санторини, Тасос - Гърция;

Засегнати от кризата или не, гръцките острови остават на челно място в списъка на топ дестинациите.  Вдъхновени от горещото лято решихме да ви разходим до най-популярните гръцки острови и да ви вдъхновим при избора ви за лятна почивка.

Най-популярните гръцки острови
Със своите 227 населени острова (от общо 1400), разпръснати в тюркоазените води на три морета (Егейско, Йонийско и Средиземно), Гърция става една от първите дестинации за масов туризъм преди няколко десетилетия. Благодарение на нестихващия интерес на посетители от цял свят по всяко време на годината, някои от тези острови дори съумяват да преживяват успешно само на база на приходите от туризма.
 
И днес, въпреки катастрофалната политическа и икономическа ситуация в южната ни съседка, интересът към гръцките острови не спира. Не, че туристическият бранш не се е повлиял от кризата – напротив. Просто при една елементарна развносметка и взимане предвид драстичните намаления за привличане на чуждестранни посетители, мнозина (особено българи) избират екзотиката и предимствата на гръцките острови, отколкото родното Черноморие.
 
И въпреки че със своето уникално излъчване и атмосфера, всеки гръцки остров заслужава туристическо внимание, някои от тях са се наложили като най-харесвани и най-атрактивни. Предлагащи еднакво незабравимо и вълнуващо пътешествие в зависимост от индивидуалните вкус, интереси, време и финанси, те правят избора на дестинация почти невъзможен. Ето кои са фаворитите сред най-популярните гръцки острови.
Най-популярните гръцки острови
Тасос
 
Заради близкото си географско разположение (на около 400 км от София, в северната част на Егейско море, при устието на река Места), благоприятната среда за почивка с деца, мраморни плажове и буйна зеленина, напоследък Тасос стана предпочитано място за почивка на семейства и младежи не само от България, но и от Румъния и бившите югославски републики. Къмпинги, хотели и ваканционни вили предлагат неустоими оферти за пълен пансион, а дългата и поддържана пътна мрежа го прави сред най-подходящите дестинации за велотуризъм.
Най-популярните гръцки острови
 
Наричан „вулканичнен рай“ заради тлеещия в недрата му вулкан, той се намира на около 240 км от гръцката столица Атина и на 100 км от Крит, във водите на Егейско море. Един от най-романтичните и най-красиви гръцки острови, той вече не е толкова финансово недостъпен и със сигурност си заслужава да бъде посетен поне веднъж в живота. Разкриващ един от най-очарователните залези и най-магичните панорамни гледки, със своите етажирани сини куполи и бели сгради Санторини е смятан за културен и туристически център на района.
Най-популярните гръцки острови
 
Най-големият и най-населеният гръцки остров привлича туристите с факта, че пази живо наследството на една от най-могъщите и развити древни цивилизации (Минойската) и с разнородния си, но някак обособен характер. Оживени курорти, прекрасни стари градчета, райски безлюдни плажове (дори в най-натоварения сезон), девствени планински села с гостоприемно и „душевно чисто“ население, още по-девствена природа за изследване и разбира се – традиционна и уникално вкусна кухня са сред безспорните предимства на Крит като топ дестинация.
Най-популярните гръцки острови
 
Разположен точно в центъра на Егейско море, така че всеки наоколо да го вижда и да се удивлява от онова, което вижда, в древногръцката митология Миконос е бил мястото на сблъсъка между Зевс и Титаните. Кръстоска между италианския Капри и испанския Ибиса , този остров има свое специфично излъчване предоставящо ви едни от най-добрите плажове в страната, най-бурния нощен живот и най-ниските цени. Тук можете да се смесите с всички слоеве на обществото (от знаменитости до хомосексуални) и пак да се чувстате в свои води. Не случайно наричат Миконос Бисерът на Егейско море.
Най-популярните гръцки острови
Корфу (познат още като Керкира)
 
Разположен в северната част на Йонийско море, остров Корфу е попил по нещо от културата на венецианците, британците, италианците и французите. Така че не се учудвайте, че тук можете да играете крикет и да пиете джинджифилова бира. Със своите две крепости и зашеметяваща архитектура, Старият град попада в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и е едно от най-добрите места за културно-историческо обогатяване. А знаете, ли че точно този гръцки остров е бил последната спирка на Одисей по пътя му към Итака? Една почивка там със сигурност ще бъде незабравима.
Най-популярните гръцки острови
Родос
 
Някога дом на едно от7-те чудеса на античния свят – Родоския колос, този гръцки остров е една от първите ваканционни дестинации на южната ни съседка. И въпреки че е сред най-отдалечените (най-източният от големите острови на Гърция, в Егейско море на около 18 км от Турция) той все още държи интереса на туристите с множеството си забележителности и музеи. Особено важен и атрактивен е Стария град с масивни крепостни стени, тесни улици и средновековени домове (в които днес се помещават множество магазини и заведения), влизащ в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
Най-популярните гръцки острови
Закинтос (известен още като Занте)
 
Известен като Острова на костенурките заради гигантските морски костенурки, които го обитават и надарен с разнообразно богатство от флора и фауна, Закинтос е попада в списъка на защитените местности в света. Той е третият по големина в Йонийско море, а най-голямата му забележителност е плажът Наваджио – малък залив на югозападния бряг, изолиран от високи скали и достъпен само с лодки. Кръстен на кораб, катастрофирал недалеч през 1980 г., плажът е известен с белите камъни, които покриват брега и морското дъно и заобиколен от тюркоазени води. На един от хълмовете се издига венециански замък разкриващ умопомрачителна гледка към града, а на друг съседен е бил написан гръцкият химн от всепризнатия Дионисиос Соломос. Интересен остров нали?!
 
Сред най-популярните гръцки острови попадат още Кефалония, Идра, Скиатос и Лесбос. А кой е вашият любим гръцки остров?
 
29. 06. 2012 г. / Цвети Тошева

8 коментарaДобави коментар »

Venezia

От Venezia09.07.2012, 21:33 ч.

Няма гръцки остров, който да не си заслужава. Моята класация е: Кефалония, Закинтос, Корфу, Лефкада, Тасос, Евия...но да не забравяме прекрасните хълмове и плажове на Халкидики.

Виж всички коментари за "Най-популярните гръцки острови".

Още от "Полезно и любопитно"

5 зловещи дестинации за Хелоуин

5 зловещи дестинации за Хелоуин

Наближава Хелоуин–празникът на тиквите, вещерските шапки и зловещите декори. И въпреки че в България се приема за чуждоземен обичай, в много страни честването му е същински ритуал. Напълно в този дух ви предлагаме 5 зловещи дестинации за Хелоуин.

Космичната сила на хорото

Космичната сила на хорото

“Св. Иван Рилски SPA, Хотел и Апартаменти“ в Банско е приготвил изненада за своите гости

80 години AIR FRANCE

80 години AIR FRANCE

Въздушният превозвач празнува своя рожден ден като подарява на своите клиенти нови възможности за достъпни пътувания