Познавате ли етикета при пътуване със самолет?

55 коментара4/5

Да, точно така! Колкото и абсурдно да звучи, при пътуване със самолет пътниците трябва да спазват определен етикет на поведение, така че да не пречат на комфорта на останалите пасажери. Е, познавате ли етикета при пътуване със самолет?

Познавате ли етикета при пътуване със самолет?

Когато пътувате със самолет, искате да се чувствате комфортно и да се насладите на преживяването, нали? Същото очаква и всеки един от останалите пасажери.Ето защо сте длъжни да спазвате определен набор от правила на поведение, известни в обшеството като „етикет”.

Разбира се, че хората са различни и всеки носи със себе си своите страхове, лични особености, навици и разбирания за редно и нередно. Всеки обаче отговаря за себе си и ако сте способни да спазвате елементарния етикет при пътуване със самолет, поне ще допринесете за намаляване на общия „стрес”. Ето на кои правила на поведение трябва да обърнете внимание.

Познавате ли етикета при пътуване със самолет?Носете компактен ръчен багаж. Обикновено допустимото тегло на ръчния багаж е 6 – 10 кг. Но трябва да прецените размера на чантата така, че да сте сигурни, че ще се побере в специалното отделение за ръчен багаж над седалките или в краката ви (под седалката). В някои случаи, ако стюардесите преценят, че дамската ви чанта е прекалено обемна и ще нарушава вашия или на спътниците ви комфорт, могат да ви помолят също да я поставите на едно от двете места. Не им се сърдете, те просто спазват етикета. И задълженията си.

Бъдете хигиенични. Никой не твърди, че не спазвате хигиенните правила. Просто при пътуване със самолет, всеки детайл е от значение. Самолетите са малки и ограниочени пространства и всеки аромат е силно осезаем. Изкъпете се преди да тръгнете за летището, особено, ако пътувате през горещите летни дни, а ако полетът ви е много ранен – направете го вечерта преди да си легнете. Не прекалявайте с парфюма, тъй като колкото и да е благоуханна мризмата му, може да стане задушаващо натрапчива. Ако знаете, че краката ви понамирисват след дълго ходене в затворена обувка, не ги събувайте, колкото и дълъг да е полетът.

При ставане от мястото използвайте облегалките за ръце. Когато искате да се изправите от мястото си (въпреки че не е препоръчително да го правите често), използвайте облегалките за ръце за опора, а не облегалката на седалката пред вас. Колкото и да ви е удобно, тя принадлежи на чуждо място и сериозно можете да нарушите комфорта на нейния настоящ „собственик”. Ако вие сте се унесли, например, и някой ви разтърси внезапно, няма да се почувствате добре, нали?
Познавате ли етикета при пътуване със самолет?
Уважавайте чуждото пространство.
Стремете се да се разполагате сам в пространството на собственото си място. Това важи както за вещите ви, така и за ръцете ви. Средната облегалка за ръце е за двете прилежащи й седалки, което означава, че можете да се подпрете, но оставете място и за спътника си. По правило пък, когато има по три места в ред, междинните облегалки са за този, който седи в средата, тъй като на практика той е „притиснат” от двете страни, а съседите му имат своя облегалка (в един от двата края).

Внимавайте и при спускане на облегалката за гърба назад – това е привилегия, а не ваше право. Това означава, че ако искате да го направите, трябва да попита пътника зад вас дали няма нещо против или поне да го предупредите.

Познавате ли етикета при пътуване със самолет?Спазвайте реда на слизане от самолета. Дори да ви се налага да чакате 20 минути изправени до седалката си, проявете търпение. Етикетът изисква да позволите на всички пътници пред вас да слязат първи. Което означава да ги изчакате да свалят багажа си от отделенията над седалките и дори да им помогнете, ако виждате, че не могат да се справят сами.

Същото важи и за реда на багажната лента. Всички искат да се измъкнат по-бързо от летището. А куфарът ви няма да изскочи по-бързо, ако бъде пуснат последен от носачите. Така че спазвайте приемлива дистанция и изчакайте той да се извърти до мястото, на което сте застанали, преди да го свалите внимателно от ленатата.

Етикетът при пътуване със самолет включва още да провеждате телефонните разговри тихо и кратко, да не всявате паника (в случай на турбуленция, например), да не се надвесвате или облягате на седалките на спътниците ви и да бъдете учтиви (както към екипажа, така и към другите пътници).

В тази връзка ви питаме, коя е най-неприятната случка, на която сте присъствали поради неспазване на етикета при пътуване със самолет?

14. 09. 2012 г. / Цвети Тошева

55 коментарaДобави коментар »

Tru

От Tru09.09.2013, 01:23 ч.

Не знам защо някой смятат ръкопляскането за простотия. Аз съм "за" .. Много лесно изглежда понеже се управлява изцяло с компютърна техника, но не знам дали си давате сметка, че едно нещо да се повреди последствията...

Виж всички коментари за "Познавате ли етикета при пътуване със самолет?".

Още от "Полезно и любопитно"

Рент а кар в Европа? Защо не!

Рент а кар в Европа? Защо не!

Ползването на рент а кар е популярно сред туристите в Европа. Попитайте приятел или потърсете информация в интернет. Ще се убедите, че рент а кар е добра опция при пътуване на дълги разстояния. И с усмивка ще си кажете: Защо пък не?!

Дестинации за вегетарианци

Дестинации за вегетарианци

Храненето е част от удоволствията на едно пътуване. И дори да сте вегетарианци, пак можете да му се наслаждавате. Вегетарианството е начин на живот в доста държави по света,така че няма да сгрешите,ако посетите някоя от дестинациите за вегетарианци.

Непознатото крайбрежие на Средиземно море

Непознатото крайбрежие на Средиземно море

Крайбрежието на Средиземно море е онова свещено място на Земята, където сякаш животът изглежда по-прост и по-красив. Но освен добре познатите скъпарски курорти, там съществуват местенца, за които мнозина дори не са и чували.