Часова разлика при пътуване – как да се приспособите

1 коментар0/5

По работа или за удоволствие, пътуването на далечни разстояния винаги носи положителни емоции. С един малък недостатък – часовата разлика. Ето как бързо и ефективно да се приспособите към нея, за да се насладите максимално на престоя си.

Часова разлика при пътуване – как да се приспособите  
Всеки човек има вграденбиологичен часовник, определящ промените във физиологичното и умствено състояние на организма мув хода на денонощието (т.нар. Циркадни ритми). Този часовник се контролира от хипоталамуса (център на вегетативната нервна система), който пък от очите получава команди за производство на хормони за събуждане или заспиване, в зависимост от това дали е ден или нощ.
 
При смяна на часовата зона (без значение с час – два или с цял ден), количеството светлина, което очите поемат, се променя. Така хипоталамусът се дезориентира и в много случаи започва да подава грешните хормони. Което обърква и организма.
 
Някои хора са късметлии, че тялото им не усеща влияние от смяната на часови зони и продължава да функционира адекватно. Но за други си е истинско изпитание, което понякога отнема толкова време за приспособяване, колкото всъщност е и престоят им (особено ако се вярва на твърдението, че е нужен по ден за всяка пресечена часова зона).
Часова разлика при пътуване – как да се приспособите  
Затова, за да си спестите дискомфорта от часовата разлика и за да се възползвате пълноценно от всеки миг (а не да го прекарате в сън и бездействие), помогнете на организма си да се приспособи към промените във времето. Ето как:
 
Пригответе се за новата часова зона. Няколко дни преди заминаване въведете нов режим на заспиване и събуждане. Лагайте и ставайте малко по-рано или по-късно, в зависимост от часовата зона, към която ще се адаптирате. А още щом потеглите към избраната дестинация, сменете стрелките на часовника си на тамошното време.
 
Променете режима си на хранене. Вместо обичайните 3 хранения на ден, похапвайте по-често, но на малки порции. Храненето 5 – 6 пъти дневно ще помогне на организма ви да се приспособи по-бързо към часовата разлика, тъй като няма да се налага да спазва някакъв определен график.
 
Поддържайте тялото си хидратирано. Дехидратацията допълнително изтощава организма и намалява притока на кислород към мозъка, което от своя страна задейства сънливостта. Затова наблягайте на течностите (най-добре вода и никакъв алкохол) преди, по време и след пътуването. Ако носите контактни лещи, овлажнявайте очите си периодично с капки за очи, подхранвайте устните си с балсам и нансяйте хидратиращ продукт върху откритите части от тялот.  
 
Часова разлика при пътуване – как да се приспособите Ограничете кофеиновите напитки и алкохола. Най-малко 12 часа преди отпътуването, както и по време на самото пътуване избягвайте кофеина. Въпреки че може да ви поддържа бодри по-дълго време, той ще попречи на пълноценния ви сън след това, а също и ще подава грешни команди на организма ви (да се събужда, когато всъщност трябва да спи и обратно).
 
Поспете по време на пътя. Със сигурност няма да ви е трудно, тъй като само по себе си пътуването (особено на дълги разстояния) е уморително, понижава кръвното налягане и привежда организма в покой. Колкото повече почивка получи организмът ви по време на път, толкова по-устойчив на стреса от смяната на часовата зона ще бъде. Пък и така ще устоите на изкушението да се пъхнете под завивките веднага щом се настаните.
 
Подремнете. Дори 15-минутната дрямка ще помогне на организма ви да се адаптира към промяната и да се презареди с енергия. Но си я позволете само, ако имате тренинг, защото иначе много лесно може да прерасне в  3-часов сън. И когато настъпи реалното време за лягане да будувате. По-добре си наложете да стоите далеч от леглото през деня и просто си легнете малко по-рано.
 
Часова разлика при пътуване – как да се приспособите Разходете се на чист въздух. Последните проучвания показват, че разходката на чист въздух и дневна светлина след пристигане в друга часова зона стимулира организма да произвежда повече серотонин (хормонът, който го поддържа буден), което от своя страна намалява умората.
 
Изразходвайте физическа енергия. Щом отседнете и се освежите в хотела, поспортувайте във фитнеса или направете обиколка на града. От една страна ще раздвижите кръвообръщението си, а от друга ще изтощите тялото си, за да заспи по-лесно.  
 
Накрая, не забравяйте, когато настъпи моментът да си заминавате обратно, приложете същите съвети, но този път дори още по-прецизно (ако смените рязко часовите зони в кратък интервал от време, организмът ви ще преживее по-силен стрес).
 
А може би вие имате други методи за приспособяване към часовата разлика?
 
16. 11. 2012 г. / Цвети Тошева

1 коментарДобави коментар »

Pi_

От Pi_16.11.2012, 23:18 ч.

Хм, никога не съм усещала часовата разлика. Явно съм като кокошките - влияя се от това дали навън е ден или нощ. В северните страни бих имала проблем :)))

Виж всички коментари за "Часова разлика при пътуване – как да се приспособите ".

Още от "Полезно и любопитно"

Подготовка за романтично пътуване

Подготовка за романтично пътуване

Без значение дали с половинката ви сте заедно от години или от няколко дни, едно романтично пътуване ще разгори страстта помежду ви и ще подхрани близостта ви. Защото романтичното пътуване е начинът да кажете на любимия си „Обичам те“ без д

Романтичен уикенд за „Св. Валентин“

Романтичен уикенд за „Св. Валентин“

Наближава "Св. Валентин" - празникът на влюбените. За всички романтични натури, този ден е малко по-различен. Ден, който трябва да се отбележи по специален начин със специален човек. И защо не с един романтичен уикенд за "Св. Валентин"

Какво да знаем за резервирането на самолетен билет или хотел онлайн

Какво да знаем за резервирането на самолетен билет или хотел онлайн

В западна Европа всеки втори самолетен билет се резервира онлайн. България е все още далеч от тези цифри, но прогнозите са за бърз растеж.