18 неща, с които България омайва туристите

1 коментар0/5

Нашата страна е атрактивна не само със своята забележителна природа, но и с историята и културата си. Защо обаче си струва един чужденец да избере именно България за следващата си почивка? Разберете отговорите по-долу

София
София © iStock

Погледнато в световен мащаб България определено не се вписва в типичната туристическа дестинация. В пределите на нашата страна няма нито Айлфелова кула, нито древни пирамиди, нито Мачу Пикчу, нито Колизеум.

Много от хората в другия край на света дори изобщо не са чували за нашата държава.

Именно с тази констатация започва въведението си за България американският сайт Huffington Post. Той споделя със своите читатели, че Балканският полустров е земя на „буйни планини, искрящи морета и пухкав хляб“ и определя България като „идеалното място, откъдето да започнете своето балканско приключение“.

Много често самите ние не осъзнаваме какво богатство притежаваме, живеейки в такава прекрасна родина. Вторачваме се в проблемите и забравяме за хубавите неща, с които сме заобиколени всеки ден или пък са на една ръка разстояние от нас. Хубаво е, че понякога има някой, който да ни напомни какво съкровище наистина е България.

Ето и кои са причините, заради които си струва чужденците да посещават България – поне според Huffington Post:

„Въздушният транспорт е по-лесен и по-евтин, отколкото си мислите“

Макар че средностатистическият американец ще се затрудни да определи къде точно се намира София на картата на света, полетите от САЩ до нашата столица са изключително изгодни. Ако пък туристите искат да разгледат и останалата част от страната ни, лесно могат да го направят, като се придвижват отново със самолет (до морето, например), автобус или кола.

Несебър

„Крайбрежието е първокачествено“

От американското издание определят Слънчев бряг като място за лятно бягство, което човек ще иска да посещава отново и отново. Там туристите ще имат възможност да танцуват цяла нощ в бар на пясъка и след това да се излежават на шезлонг, докато се любуват на изгрева все още с чаша в ръка.

„Най-страхотните кюфтета“

Много чужденци, не само американци, смятат, че България приготвя страхотни кюфтета. За все още „непросветените“ - това е причина да се замислят за една балканска почивка.

„Една дума: мекици“

Храната е едно от задължителните неща, които човек опознава, докато е в друга страна. Ето защо, не е изненада, че мекиците (заедно с кюфтетата) се нареждат сред основателните причини България да бъде посетена от чужденци.

Мекици

„Природата е едновременно разнообразна и прекрасна“

Гостите на нашата страна могат да се радват на красотата на планините, а България сама по себе си е наречена „идеалното място за приключение извън утъпкания път“. В статията се споменава Стара планина, както и пещерата Проходна, известна още като „Божиите очи“.

Прочетете още по темата:

Пещера Проходна – поглед през Божиите очи >>>

„Повечето от най-добрите забележителности са безплатни“

На много места по света човек трябва да отдели определена сума за входове на местата, които иска да посети (не само на музеи, но и на природни паркове, например). Хубавото на България е, че туристите имат възможността да разглеждат много забележителности, без това да им струва нещо допълнително.

„Часът за питие... е всеки час“

Според Huffington Post чужденците, решили да посетят България, ще бъдат щастливи от факта, че могат да пият всеки част от денонощието – точно както българите. Изданието обяснява, че ние обичаме да си пийваме, докато обядваме, вечеряме, докато сме на кафе или просто на улицата.

Добави описание

„Българите са едни от най-дружелюбните хора, които някога ще срещнете“

Почивалите вече в нашата страна са склонни да се съгласят: българите сме изключително приятелски настроени и решени да покажем на чужденеца най-добрите неща от българската култура. Гордостта на родените в България също е спомената.

„Със сигурност ще преодолеете страха си от високо“

Ако някой чужденец опита да погледне надолу от ръба на Копитото, да изкачи седемте върха на Пловдив или пък да пътува с лифт до Седемте рилски езера, то определено ще преодолее страха си от височини – поне така смятат американците.

Прочетете още по темата:

7-те Рилски езера >>>

„Дори църквите и манастирите предлагат ослепителни гледки“

България е осеяна с десетки живописни манастири, ето защо на чужденците се препоръчва да си организират пътуване до поне един от тях. Единственото, което се „изисква“ от туристите, е да бъдат подготвени за невероятни гледки.

„Танците не са само за клуба“

Huffington Post споменава, че желаещите да разгледат България американци могат да посетят някой чалга клуб и да се „смесят с оскъдно облечени танцьори до 06:00 часа сутринта“. Изданието обаче отбелязва, че и в някое традиционно българско заведение човек може да се забавлява и да танцува, като народните танци, най-често хората, са нещо задължително.

„Животът е сирене.... през цялото време“

„След седмица в България, сиренето фета ще ви се стори новото ви бащино име“, пише Huffington Post. Сайтът препоръчва на чужденците да съчетаят сиренето с домати, месо или да го опитат в баница.

Шопска салата

„Храненето често е евтино“

Чужденците могат да си позволят луксозна вечеря, включваща плата с лакомства, напитки и обслужване – всичко около 10 долара. „Разбира се, всичко зависи от мястото, което сте избрали да посетите“, предупреждава Huffington Post. Като цяло обаче храненето в заведение в България си остава евтино за чужденците.

„Местните хора са спокойни и общителни“

Българите сме овладели изкуството на почивката до съвършенство, както и общуването с близки и приятели. В САЩ много хора са се превърнали в „роботи“, които мислят и живеят единствено заради своята работа, което определено контрастира с начина на живот на повечето българи, смятат от американското издание.

„Българите обичат да почиват“

Отново по отношение на работата, сайтът споделя за жителите на България факта, че обичат да си почиват. Особено около празнични дни, взимайки си още почивни дни и удължавайки своята ваканция. Дава се за пример предстоящия 6-ти май.

„Няма такова нещо като пътуване на далечно разстояние“

Според  Huffington Post културата на българите отразява тяхната любов към хората и удоволствията в непосредствена близост. Ето защо ние сме склонни винаги да препоръчаме забележителности на чужденците, които се намират в района и заради които няма да е необходимо те да пътуват на далечно разстоения. По този начин туристите ще могат да се насладят на атракции, без да се налага да се отклоняват много от своя маршрут.

Рилски манастир

„Старото се смесва с новото и се получава гледка, която винаги е прекрасна“

Дава се за пример впечатляващата комбинация между римските руини в София и модерните сгради в центъра на столицата ни. Американският сайт отбелязва, че обиколката на града никога няма да бъде скучна, след като има събрани толкова много стилове на едно място.

„Почти никой няма да знае къде се намираш“

Не сме сигурни дали това трябва да го приемаме като комплимент, но е факт, че до голяма степен е самата истината. Може би незнанието на хората къде се намира България ѝ придава един мистичен образ, който още повече подхранва интереса на туристите. Иначе от Huffington Post обясняват, че незнанието на хората е чудесна причина избралите да посетят нашата страна да образоват своите приятели и роднини. Както и да ги накарат също да посетят България!

А вие какво още бихте включили в списъка – защо си заслужава някой чужденец да посети българските земи?

26.04.2016/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

ancora

От ancora30.01.2018, 13:23 ч.

България е едно райско кътче, красива природа, отлична храна, мили хора, отлични хотели. Често пътуваме из България и винаги се доверяваме на bghoteli.eu

Виж всички коментари за "18 неща, с които България омайва туристите".

Още от "България"

Резово – краят на България

Резово – краят на България

Не е нужно да ходите на край света, за да се скриете от света и какофонията на ежедневието. Достатъчно е да отидете в най-южния край на България, където ще се потопите в уединението, спокойствието и примитивността на село Резово и околностите му.

Нова година в Троянския Балкан

Нова година в Троянския Балкан

Нова година в Троянския Балкан – звучи романтично, идилично и... непредсказуемо. Защото Троянският Балкан предлага на гостите си пълна гама от природни, културни и туристически удобства. Прекарайте една незабравима Нова година в Троянския Балкан.

Дряново – град на столетници

Дряново – град на столетници

Дряново е много повече от типично балканско градче. Дряново е една симбиоза от култура, духовност и многовековна история, която можете да усетите във всяка една къща и у всеки един жител, които ще срещнете там.