Етъра – светът на занаятите

11 коментара2/5

Етъра пленява и очарова. Етъра впечатлява и вдъхновява. Етъра пренася миналата действителност в реалното време и оставя наследство за бъдещето. Етъра е автентичната занаятчийница на България – уникална, неподправена и одухотворена.

Етъра - светът на занаятитеАрхитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ е „град в града“. Защо? Намира се съвсем близо до Габрово и мнозина го смятат за негов квартал. Но той е нещо друго – Етъра е умален модел на някогашното Габрово, негово възрожденско копие, където могат да бъдат видени знаятчийските работилници, оригиналните архитектурни постройки и кривите тесни улички - съхранени във времето и все още „живи“.

Етъра е единственият по рода си музей у нас, в който народният бит е не само съхранен, но и осъзнаван като основната отличителна черта на българина. Тук витае изобретателният и предприемчив дух на габровеца, който продължава неуморно да твори. Под ръцете на изкусните майстори, на улицата пред погледа ви, излизат всевъзможни изделия  от метал, кожа, глина, дърво, вълна, козина и други материали.
 
В Етъра можете да проследите развитието на занаятите и търговията, да се докоснете до традициите на възрожденската култура, да опознаете спецификата на старинната технология, която в продължение на десетилетия е била основен източник на препитание по тези места на България.  Тук можете и вие самите да усвоите някой от 22-та действащи занаята и така да съчетаете почивката си с един ценен опит, който да обогати себеусещането ви като българин и „човек на изкуството“. Престоят в Етъра е една духовна разходка в света на отминалото време, която ще ви накара да погледнете с друго око на всичко писано и говорено за този край на България.   

Разположение

Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра” е разположен на 8 км южно от Габрово, в северните гористи склонове на Стара планина. Заемащ площ от 70 декара, това е единственият по рода си не само в България, но и в цяла югоизточна Европапарк-музей на открито. През него текат бързоструйните води на река Сивек, които са основният източник за задвижването на водните съоръжения в комплекса. А още по-впечатляващ е фактът, че тези съоръжения са не само образец за народните техники за добиване на вода, но и са в пълна изправност.  
Етъра - светът на занятите
История

Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра” е открит на 7 септември 1964 г. по идея на Лазар Донков. Изграждането му започва година по-рано, а докато бъде напълно завършен минават 13 години.

Основната идея на Донков била да даде възможност на посетителите на Етъра да се докоснат до българското Възраждане и да добият представа за живота, обичаите, архитектурата, бита и стопанското минало на един от най-старите български градове – Габрово. Тук можете да видите над 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Някои от сградите са автентични, като само са реставрирани в първоначалния им вид. Други са точно копие на съществуващи сгради в града. Първоначално е реставрирана съществуващата воденица, а след това започва изграждането и на останалите обекти.

Три години след откриването си, Етъра е е обявен за Национален парк. През 1971 г. е обявен за паметник на културата. Включват го и в 100-те национални туристически обекта.
 
Забележителности

Етъра сам по себе си е една атракция. Но тази атракция се състои от множество съставни части, всяка от които заема точно определено място и значение за цялостния облик на комплекса. Разхождайки се по криволичещите му улички, пред погледа ви българската къща от онова време постепенно ще „еволюира”. По-бедните наглед къщи, строени по времето, когато Габрово все още е бил малко и не особено проспериращо градче, ще се превърнат в типичните възрожденски къщи с дюкяни, символ на замогването на жителите и развитието на занаятите и търговията. От двора дюкянът се премества на улицата, където ще бъде по-близо до хорските очи и където недвусмислено ще показва промяната в общественото положение на собственика си. И така, ако се огледате около себе си и вдигнете поглед нагоре ще видите една живописна архитектурна картина – двуетажни постройки, надвиснали над каменните улички и приканващи посетителя на Етъра да надникне зад красивите еркерни прозорци.

„Експонатите” в Етъра условно са разпределени в три направления. Първото обединява 10 обекта, представящи народната техника на вода. Основен сред тях и най-стар  в музея е воденицата „Караджейка”. Построена през 1780 г., името й произлиза от турската дума „кара” – черен, тъй като при мелене брашното става тъмно на цвят. Всички водни съоръжения се задвижват благодарение на заварената вадищна система, която е изградена на две нива. На първото ниво са разположени точило, тепавица, воденица-караджейка, валявица и струг за гаванки. А на второто - гайтанджийска одая, воденица-долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница и валявица от с. Стойките. В резултат на тази почит към водата, не е случайно, че символът на Етъра е именно водното колело.
Етъра - светът на занаятите
Второто направление в комплекса акцентира върху архитектурата на възрожденската къща. Двуетажни, с резбовани еркери и конзоли, с розети по вратите и просторни чардаци – постройките подсказват доброто икономическо състояние и нараснало самочувствие на габровци. 16 от тях са групирани в т.нар „занаятчийска чаршия”. Те са възстановени в периода 1967 – 1973 г. и са копие на съществували сгради в Габрово и региона. На първите етажи, както и в миналото са разположени търговските дюкяни и занаятчийски работилници, а вторите са предназначени за изложбени и експозиционни зали. Особено забележителна е къщата на габровския търговец Петър Сака, възстановена през 1970 г. Тя е пример за влиянието на Средиземноморието в архитектурата - фасадата й е изпъстрена с рисувани колони с 21 прозореца. Откритият чардак преминава в закрито помещение, наречено "кьошк". В дюкяна на първия етаж се продават изделия, изработени от майстори на народните занаяти. На втория етаж е показан интериор на търговско жилище.

Третото направление в архитектурно-етнографски комплекс „Етъра” представя сградите с обществено значение – църквата с килийното училище, часовниковата кула, каменните чешми и мостовете. Църквата „Свето Богоявление” е копие на храм от с. Радовци, община Дряново от 1868 г., а през 1975 г. тя е била обявена за паметник на културата. Храмът представлява композиция от балканска къща, култова сграда и училище, и бива построен в периода 1998 – 2004 г. със средства, събрани от дарения.

Престой   

Попадайки в Етъра, ще се почувствате като в едно съвсем различно измерение. Най-подходящото време за това са топлите месеци на година, когато по улиците на музея кипи глъчка. Пъстроцветните лехи пред китните къщурки, аромата на чист планински въздух и шумът от занаятчийските работилници са толкова опияняващи, че няма да се поколебаете да се гмурнете дълбоко във водите на възрожденското минало. Ежегодно, по време на големи християнски празници, в Етъра се организират шумни фестивали.

Посетете различните работилници и вижте как с оригинални инструменти, спазвайки старите технологии, майсторите представят пред вас около 20 типични за този край занаяти – резбарство, кожарство, ножарство, грънчарство, билкаство, гайтанджийство, кожухарство, стругарство, шекерджийство, кавалджийство, тъкачество, фурнаджийство, мутафчийство, хлопкарство.
Етъра - светът на занаятите
Посетете билкопродавницата, където можете да се запознаете с традиционните технологии за извличане на масла от различни растения, включително и маслодайната българска роза. Влезте в някое от многобройните дюкянчета и си купете автентичен сувенир за спомен. Ако искате да си починете след дългата разходка можете да поседнете във възрожденската механа в началото на комплекса и да вкусите от традиционните български специалитети. А ако Етъра е успял да ви омагьоса толкова, че да решите да останете и за през нощта, то съвсем наблизо има уютен хотелски комплекс с бар и механа.

Етъра е една чудесна възможност за прохладен отдих в горещите летни дни. Потопете се в света на занаятите и се върнете назад в годините. А когато си тръгнете, отбийте се до първообраза на този уникален парк музей – Габрово, и сами открийте приликите и разликите. Може да се изненадате!
 
01. 09. 2009 / Цвети Тошева  

11 коментарaДобави коментар »

Гери

От Гери13.09.2009, 17:07 ч.

Само на мен ли ми направи впечатление лошото отношение и обслужване На 2 пъти се почувствах като напрапница и досадница а просто исках да покажа на дъщеря ми механичния струг как работи и каква ще става Иначе...

Виж всички коментари за "Етъра – светът на занаятите".

Още от "България"

Село Стойките – на ски в Родопите

Село Стойките – на ски в Родопите

Село Стойките е идеална дестинация за настъпващата зима. Тук можете едновременно да почивате, да спортувате и да се любувате на едни от най-живописните природни шедьоври. Така че ако ви се ходи на ски в Родопите, изберете село Стойките.

Добринище – ски, SPA и други удоволствия

Добринище – ски, SPA и други удоволствия

Ако искате да съчетаете карането на ски с релаксиращи SPA процедури, Добринище е идеално място за целта. Този балнеолечебен курорт комбинира най-добрите зимни и летни развлечения и ви кара да се чувствате като у дома си. Заповядайте в Добринище!

7 идеи за разходка край Бургас

7 идеи за разходка край Бургас

Макар в Бургас да има много забележителности, предлагаме ви 7 места в околностите на града, които да посетите. Вижте нашите 7 идеи за разходка край Бургас.