Село Ковачевци – живата история

4 коментара4/5

За някои село Ковачевци е родното място на българския „вожд“ от ерата на комунизма Георги Димитров. За други, село Ковачевци е средище на кукерските обичаи и пролетните тържества. Но всички знаят – село Ковачевци трябва да се посети.

Село Ковачевци - живата история 
Ковачевци е малко селце с по-малко от 500 жители, разположено съвсем близо до столицата София. Потокът от посетители тук не секва, особено в първите дни на пролетта, когато традиционно се устройва пролетният фестивал „Долината на маските“. Улиците на село Ковачевци се оживяват от парадните шествия на кукери и сурвакари от цялата околност, а зрителите стават съпричастни в избирането на „Мис Пролет“. Атмосферата е празнична и идилична,а тържествата – шумни и пищни.

Тясната връзка между село Ковачевци и една от най-популярните исторически личности на България може би е причина за някои да подходят с предразсъдъци към мястото. Но ще сбъркат. Защото както всяко друго кътче по света (и у нас), и тук има какво да се види и научи. Без значение дали ще разгледате подробно всички културни паметници, ще спрете на площада, за да станете част от празничното шествие или просто ще минете по уличките, на път за околните селца, село Ковачевци ще остане в съзнанието ви поне с едно – тук съществува една мистична симбиоза между история и традиция, която местните жители с неугасващ плам и ентусиазъм поддържат вечно жива.   

Разположение

Село Ковачевци се намира в Западна България, на около 50 км югозападно от столицата София и на 25 км от областния център Перник (има още едно село Ковачевци, което обаче административно принадлежи към Софийска област и се намира на 20 км от  град Самоков).

Село Ковачевци е център на община Ковачевци, в чиито предели влизат още 8 села -  Егълница, Калище, Косача, Лобош, Ракиловци, Сирищник, Слатино и Светля. Съвсем близо се намира изключително красивият язовир Пчелина, който се превръща в предпочитано място за летуване през топлите месеци.   

История

Територията на село Ковачевци е била обитавана още в античността. Откритите археологически разкопки (единични погребения, три гробници и некропол) подсказват, че по тези земи са битували траки, римляни и византийци.
Село Ковачевци - живата история

Предполага се, че произходът на името Ковачевци датира от последните десетилетия на XVI в., когато България вече е била под турско робство. Свързва се с легендата за богат българин – ковач, който продал цялото си имущество на един цариградски турчин, за да се спаси от клевета, подготвена от завистливите турци.

В продължение на 5 века село Ковачевци било подлагано на безчинствата на поробителя. След като бива два пъти опожарявано (през 1805 и 1850 г.), местното население решава да се вдигне на бунт. Въпреки че като цяло действията им остават безрезултатни, много жители се включват активно в национално – освободителните борби. През 1878 г. Ковачевци е освободено от четата на Ильо войвода. Постепенно започват да прииждат заселници от други краища на България, да се развиват земеделието и скотовъдството, през XX в. започва изграждането на шосейна мрежа и се открива редовна автобусна линия, свързваща столицата и село Ковачевци.

През 1949 г., когато почива Георги Димитров (виден държавник,  ръководител на БКП, 32-ри министър – председател на България, обвинен в палежа на Райхстага в Нацистка Германия и прочул се с Лайпцигския процес), местното читалище го обявява за свой патрон. Започва цялостно благоустройство и модернизиране на село Ковачевци, през 1972 е възстановена родната къща на Георги Димитров (разрушена през Втората световна война) и е открит мемориален парк в негова чест. В съседство пък врати отваря единственият в България Национален детски екологичен комплекс (комплекс с учебно-възпитателна дейност за укрепване здравето на деца и ученици от всички възрасти). Така село Ковачевци се превръща в селище с културно – историческо значение и с висока посещаемост.

Забележителности

Като родно място на такъв виден общественик като Георги Димитров (значимостта му по онова време може да се сравнява с тази на първия министър - председател Съветския съюз Владимир Илич Ленин), повечето забележителности в село Ковачевци са свързани с неговото дело и живот.
Село Ковачевци - живата история

Една от най-внушителните сгради, истинска гордост за жителите на село Ковачевци, е Домът на културата в центъра. Това всъщност е Дом паметник, построен в периода 1953 – 1956 г. с цел да увековечи дейността на Георги Димитров. Открит е навръх 75 – годишнината от рождението му – на 18 юни 1957 г. Пред величествената колонална фасада гордо се извисява паметник на политика, а вътре в сградата се помещават обширни вестибюл, ритуална зала и изложбени помещения (в едно от които е открита музейна сбирка). Веднага ще забележите красивият дърворезбован таван в ритуалната зала с над 4000 художествени мотива, както и двукрилата й дърворезбована врата.

Другата сграда – символ на село Ковачевци е къщата – музей на Георги Димитров, в която той се ражда през 1882 г. След като родителите му я напускат, тя остава нестопанисвана и през 1945 г. рухва. През 1972 г., по спомени и една запазена снимка, тя е възстановена в първоначалния й вид. В двора е издигнат паметник на майката на Георги Димитров – Парашкева Досева, посадени са цветя и е изкопан кладенец. Всичко изглежда така, сякаш преди час, стопаните са излезли от дома си.

Не пропускайте да посетите музея на село Ковачевци, църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ и местното читалище. Разходете се задължително до язовир „Пчелина“, на чийто източен бряг, върху една скала над водата самотно, но някак гордо се извисява варосаният параклис „Св. Иван Летни“. Построена около XVI в. върху място, наричано от местните Пчелин камък, малката църквичка някога е била храм на останалото на дъното на язовира село Пчелинци. Днес това е една от основните причини за посещение на язовира.
Село Ковачевци - живата история

Екскурзията до село Ковачевци ще запълни празнините ви в историческите познания  за по-новото време на България, но и ще ви разкрие неподозираните красоти и богатства в тази част на страната. Околните села и село Ковачевци са толкова тясно свързани в културен и териториален аспект, че със сигурност ще имате възможнсотта да разгледате всички на куп. Не се колебайте – това е чудесен вариант за уикенд пътешествие!
 
18. 05. 2010 / Цвети Тошева

4 коментарaДобави коментар »

astra

От astra28.05.2010, 09:36 ч.

била съм на екскурзия от времето на комунизма там.настанихане в този хотел от снимката най-горе.

Виж всички коментари за "Село Ковачевци – живата история".

Още от "България"

Поморие – повече, отколкото очаквате

Поморие – повече, отколкото очаквате

Често пренебрегван заради по-популярните си черноморски събратя, курортът Поморие всъщност предлага много повече атракции, отколкото очаквате. Съчетаващ древно наследство и модерна визия, Поморие е страхотна алтернатива за лятна почивка.

С лифт над Места до лобното място Света Варвара

С лифт над Места до лобното място Света Варвара

Жител на село край Разлог построи лифт над река Места, за да превозва по него поклонниците до отсрещния параклис на Света Варвара, тъй като реката отнесе въжения мост, предаде кореспондент на БГНЕС.

„Синьо лято” – перлата на Синеморец!

„Синьо лято” – перлата на Синеморец!

„Синьо лято” е името на хотел-ресторанта на популярния изпълнител Дичо и приятелката му Карина.