Лещен – въплъщение на селския туризъм

9 коментара5/5

Лещен е типичен пример за понятието, което експертите наричат еко селище. Стопанисвано с много любов и осигуряващо целия спектър от туристически развлечения, свързани със селския бит, Лещен е въплъщение на селския туризъм в България.

Лещен - въплъщение на селския туризъм
 
Която и къща в село Лещен да изберете, ще се почувствате като у дома си. Можете да избирате между първобитното огнище и съвременната печка, между камината и електрическия уред за отопление, между продуктите донесени от вас и онези, отглеждани в градините – всичко на едно място. В Лещен ще почувствате едновременно романтика, комфорт, уют, топлина и блажено спокойствие. Ще си припомните неповторимия вкус на бабините гозби и ще се потопите в онази одухотвореност на селския живот, която познавате само от разказите на нашите бележити творци.

Почти всички къщи в Лещен са с 200-годишна история. Около 15 от тях днес са превърнати в модерно оборудвани почивни бази, които се отдават под наем срещу не висока сума. И не мислете, че са еднакви – всяка къща има своята история, атмосфера и дух, които ще проучите с помощта на любезните домакини от селото. Те също така ще разнообразят престоя ви с атрактивни турове към близките курорти балнеолечебният център с минерални извори Огняново (на 5 км), етнографските комплекси Ковачевица (8 км), Долен (около 20 км) и Делчево (24 км), и разбира се, Банско (около 50 км). А защо не с джип сафари до резерват „Тъмната гора”, до тракийските светилища „Козият камък” и „Черната скала” и до местността „Синият вир”. Или пък с лов, риболов, планински преходи и уроци по събиране на билки и гъби.

Опознайте удоволствието от селския туризъм в България. Подарете си една незабравима и неповторима почивка в еко селище Лещен.

Разположение

Еко селище Лещен се намира в Югозападна България. То се разполага на 900 м. надморска височина, по южните склонове на Западните Родопи (в Дъбрашкия дял), в долината на река Канина (приток на Места). Отстои на 8 км от общинския град Гърмен, на около 110 км от областния град Благоевград, на около 150 км отПловдив и на около 200 км. от София.

История

Лещен е селище с древно минало, за която свидетелстват множеството археологически открития. За първи път името Лещен се споменава в османски документ от 1671 г. във връзка със закупени от съседен район зърнени храни. Първите съвременни заселници били привлечени от Лещен най-вече заради  златоносните пясъци на река Канина. Многодетните семейства на занаятчиите (строители, ковачи и дърводелци) много бързо култивират необработената родопска земя и за по-малко от половин век Лещен се превръща във водещ търговски център в областта.
Лещен - въплъщение на селския туризъм

През първите десетилетия на XIX в. са построени църква и килийно училище, а през 1889 г. в своите записки, босненският етнограф и археолог Стефан Веркович записва Лещен като селище с 56 български къщи. През 1907 г. по данни на Неврокопската митрополия населението вече е 487 души (българи - християни), но с последвалите процеси на изселване, днес то е останало до по-малко от 50 души (предимно застаряващи).

Лещен официално се присъединява към територията на България след Междусъюзническата война през 1912 г. (в която участие взимат десетки местни жители) и остава търговски и общински център на до 30-те години. След преразпределението на общините през 1934 г. постепенно започва обезлюдяване. Основен местен поминък остават земеделието (добив на ръж, овес, ечемик, тютюн), животновъдството, дърводобивът и дюлгерството. Днес село Лещен е едно от най-атрактивните и популярни кътчета за практикуване на т.нар селски туризъм.

Забележителности

Атмосферата в Лещен сякаш не се е променила през последните 100 години. На входа все още ви очакват мегдана с фонтана и стария орех, с училището и църквата, и разбира се, с местната „Кръчма”. Помещаваща се в сградата на първото килийно училище, това не е просто селската седянка за разпивка. Това е заведението, в което всички туристи задължително се отбиват като вид атракция. Тук, в дървени съдове, ще ви сервират едни от най-вкусните гозби, които някога сте опитвали – традиционното ястие „Увияч” (печено месо с кашкавал), кокошка на фурна, кюфтета от кълцано месо, домашна лютеница, палачинки с домашно сладко, цедено кисело мляко и какво ли още не. Ако сте любители на качествения аперитив, задължително си поръчайте чашка от местната домашна ракия – запазена марка на Лещен.
Лещен - въплъщение на селския туризъм

Менюто на „Кръчмата” е изписано върху дървени плочи, а за да повикате сервитьора трябва да използвате специална ситема - подръпнете чепчето, което виси над масата ви (то е захванато за едно общо въже, опънато между голямо дърво в двора и сградата на кръчмата, където виси меден чан). Най-значимото предимство на заведението обаче е качествето на продуктите, с които се приготвя храната. Всичко е домашно производство, екологично чисто и отгледано с трудолюбието на местните стопани. След един обяд (или вечеря) в „Кръчмата” отношението ви към храната със сигурност ще се промени.

Така и така сте наблизо, отделете няколко минути за църквата „Св. Параскева”. Построена през 1836 г., днес вратите й все още са отворени за желаещите да запалят свещ и да се помолят, макар последната богослужебна литургия да е била през 1957 г. Особено интересни са някак неподредените и сякаш произволно щриховани стенописи. Недалеч от нея се намира читалището, където можете да разгледате богата колекция от народни инструменти, домашни тъкани, картини и старинни фотографии, всички представящи етнографското и културно наследство на Лещен.

Сред най-големите атракции на Лещен е т.нар „Глинена къща”, построена на едно от възвишенията в селото и заобиколена от кичести овощни дръвчета.
Още щом видите приканващата ъглова веранда с омиротворяваща гледка към зелените планини ще разберете, че сте попаднали на истинско архитектурно чудо. Изградена изцяло от глина, със сламен покрив и кокетен комин, тя много наподобява дома на любимите анимационни герои от сериала „Семейство Флинтстоун”. Прозорците са с причудливи несиметрични форми, вместо етажерки има ниши с глинени лавици, а интериорът е стилен и някак романтично-идиличен, същевременно оборудван с всички съвременни удобства, за да бъде престоят ви пълноценен. Глинената къща би се харесала и на най-взискателния турист, най-вече заради уникалното съчетание на естествена атмосфера и висококачествен комфорт.
Лещен - въплъщение на селския туризъм

Не на последно място, очарованието на Лещен се крие в 30-те двуетажни къщи с бели фасади и скосени покриви, скупчили се китно около главната калдъръмена улица. Съчетание от камък и дърво, те са представители на типичната ковачевска архитектура. За да запазят автентичния си облик през годините, къщите са реставрирани и поддържани с много любов и грижи. Особено внимание е отделено на детайлите – всеки предмет е реставриран и съхранен от първия му момент на употреба, навсякъде присътсват нишите, огнищата, чергите и посудата. На разположение на туристите са просторни чардаци, китни дворове, каменни огнища, съвременни кухни, както и продукти за готвене от местното стопанство.

Потопете се в бита и атмосферата на възрожденската епоха – в Лещен ще осъзнаете значението на понятието „селски туризъм” и защо толкова много чужденци идват в България, за да го практикуват.
 
22. 02. 2011 / Цвети Тошева

9 коментарaДобави коментар »

Росен Василев

От Росен Василев01.09.2012, 14:35 ч.

За огромно съжаление, така колоритно описаната кръчма вече я няма! Изгоряла е заедно с училището. А тази днешната, изобщо не е онази и селото е загубило много от очарованието си.

Виж всички коментари за "Лещен – въплъщение на селския туризъм".

Още от "България"

С лифт над Места до лобното място Света Варвара

С лифт над Места до лобното място Света Варвара

Жител на село край Разлог построи лифт над река Места, за да превозва по него поклонниците до отсрещния параклис на Света Варвара, тъй като реката отнесе въжения мост, предаде кореспондент на БГНЕС.

4 призрачни места в България

4 призрачни места в България

Има места, които ви карат да настръхнете. Около тях се носят тайнствени легенди и усещане за смърт. Чуват се странни звуци и се привиждат сенки. Те са обитавани от духове или поне в това вярват местните. В България също има такива места. Вижте нашите 4 предложения за страшен туризъм.

Ковачевица – живата възрожденска магия

Ковачевица – живата възрожденска магия

Ако обичате автентичната атмосфера, родопската природа и самобитната култура, то село Ковачевица е идеалната дестинация за вас. Пригответе се да се изгубите в един забравен свят, където времето е спряло, а къщите сами разказват историята си.