Село Огняново – родопска идилия

8 коментара5/5

Огняново е атрактивно и китно селце,в което гостоприемството е визитната картичка на всеки един жител.То излъчва онази автентична родопска идилия,която ще сгрее сърцето и душата ви в зимните дни. Подарете си една мечтана почивка в село Огняново!

Село Огняново - родопска идилия 
Огняново е живописно родопско село, което не само ще ви очарова с неповторимата си природа, но и ще ви позволи да се насладите на куп други културно-исторически забележителности, природни обекти и дивни кътчета в околността. То се е разположило на 540 м. надморска височина, на десния бряг на река Канина и е благословено с хубостта и уникалните дадености на цели 4 планини (Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач).
 
Село Огняново отстои на 12 км от град Гоце Делчев, на 4 км от общинския център Гърмен, на около 120 км от областния град Благоевград и на около 200 км от столицата София. Намира се на около 10 км от Меката на селския туризъм – Лещен , на около 15 км от архитектурния резерват Ковачевица и на около 40 км от зимния курорт Банско . На по-малко от 3 км пък ви очакват руините на римския град Никополис ад Нестум, построен през II в. от император Траян I,  в чест на победата му над даките. А недалеч е границата с Гърция.
Село Огняново - родопска идилия 
Дори да оставим настрани географските блага, специфичният микроклимат (породен от цъфтенето на естествените акациеви насаждения в района), както и 24-те термоминерални извора (със средна температура на водата 35 – 40 градуса Целзий) на територията на селото превръщат Огняново в идеалната балнеоложка дестинация за зимните месеци и в пълноценен рекреационен център за  цялата година.   
 
Всъщност настоящото си име селото носи едва от 1966 г. През периода на Османското господство то е било записано като Фотовища, а в периода 1934 / 1966 – като Огненово. Всъщност имената са еквивалентни, тъй като Огненово / Огняново е превод на първоначалното име, произлизащо от гръцките думи fos – светлина и fotia – огън).  
 
Благодарение на лечебните свойства на водата в минералните извори, която според местните жители лекува над 100 заболявания, през 1963 година село Огняново е обявено за балнеолечебен курорт с местно значение, а през 1979 г. за балнеоложки курорт с национален статут. Според една от легендите, през 65 г. от новата ера Свети Павел живял тук повече от година заедно с приятеля си Тито. Двамата покръствали тракийските племена в околността, а свети Павел осветил и изворите, което ги прави толкова специални и чудодейни и до днес.
Село Огняново - родопска идилия 
Както повечето населени места, формирани около минерални извори, и земите на Огняново са кипели от живот в древността. Естествено, сред първите оценили богатствата на района, били римляните, чиито архитектурни реликви и до днес красят околностите на Огняново. Не далеч от профилакториум „Огняново“ се издига Стара римска баня, която е обявена за паметник на културата. На територията на селото има и други 2 бани с каптирани в басейните води.
 
Един от любопитните и полезни факти, които трябва да знаете за минералните извори в село Огняново е, че те са разделени на две групи. Първата е позната под името Мирото (кръстено на най-големия и популярен извор) и се състои от 17 извора, които се захранват от един общ източник - извор Крайречно. Обособени са също на 2 групи - в района на т. нар Градски бани, намиращ се на 1, 5 км северно от Огняново, и около профилакториум Огняново, които всъщност са и най-горещите в района (42 – 42,5 градуса по Целзий).
Село Огняново - родопска идилия 
Втората група извори е локализирана на около 0,6 км от селото в района на т. нар. Селски бани. Те са 7 на брой, с температура на водата между 16 и 39 градуса по Целзий и са особено препоръчителни за лечение на проблеми с опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и урологични заболявания. Минералната вода във всички извори е бистра, без цвят, без мирис, без санитарно – химическо замърсяване и  бактериологично чиста.
 
Само по себе си Огняново е типичен пример за автентичната родопска идилия и гостоприемност. На която и врата да потропате, ще бъдете приети и нагостени като близки роднини. В който и хотел да отседнете, ще се погрижат за комфорта и благосъстоянието ви по най-изискан и първокласен начин. Накъдето и да се обърнете, ще виждате спиращи дъха гледки, които ще ви карат да изпитвате духовно блаженство и вътрешна хармония.
Село Огняново - родопска идилия 
Ако тръгнете на пешеходна разходка, не забравяйте да разгледате по-важните сгради в Огняново. Тук има читалище, училище, кметство, поща, аптека, здравна служба, детска ясла и детска градина, и разбира се църква. Храмът „Успение Богородично“ е построен през 1835 година и е наполовина вкопан в земята, с камбанария в западния край, допълнително пристроена. Издигнат е от речни камъни като северната стена и колонадата са покрити със стенописи. Когато я видите ще видите, че заслужено оправдава статута си на Паметник на културата.
 
Ако се случи да посетите Огняново на 15 август, когато е и църковният празник – Успение Богородично, ще станете свидетели и ще участвате в традиционния събор, който продължава два дни, изпълнени с музика, танци, борби и добро настроение. През останалото време, не пропускайте да се разходите по пешеходните маршрути извън селото и нагоре към планинските върхове. Поглезете се с удоволствията, които ви предлагат балнеолечебните и SPA центрове. Наслаждавайте се на всички богатства на майката природа,  на топлотата на местните хора и на почивката, която сте си подарили със семейството или с любимия човек.
Село Огняново - родопска идилия 
И така, ако село Огняново е успяло да докосне сърцето ви и да привлече интереса ви, стягайте багажа и ... напред. Какъв по-удобен момент от този - да посетите Огняново за 14 февруари и да отпразнувате един незабравимо – романтичен Свети Валентин?! Само се убедете, че сте тръгнали в правилната посока, точно към това село Огняново, тъй като в България има още 3 населени места със същото име.
 
31. 01. 2012 г. / Цвети Тошева

8 коментарaДобави коментар »

Cher Lloyd

От Cher Lloyd25.05.2012, 21:55 ч.

Прекрасно местенце и уникална природа!Всяка пролет сме там :)

Виж всички коментари за "Село Огняново – родопска идилия".

Още от "България"

Чипровци – от сърце приема, с килим изпраща

Чипровци – от сърце приема, с килим изпраща

По света Чипровци се е прочул с уникалните си ръчно тъкани килими. Но за нас, Чипровци е китно, гостоприемно, културно и одухотворено градче, където занаятът е едновременно изкуство и дар. Такъв е Чипровци – от сърце приема, с килим изпраща.

Никополис Ад Нестум – Град на победата

Никополис Ад Нестум – Град на победата

Никополис Ад Нестум е символ на римската мощ. Никополис Ад Нестум е археологическа съкровищница, която все още е загадка за изследователите. Никополис Ад Нестум е град на победата.

Ахтопол – вкусът на лятото

Ахтопол – вкусът на лятото

Ако искате да опитате истинския вкус на летния сезон, Ахтопол е вашата дестинация. Ахтопол – тук дните сякаш са по-дълги, по-топли и по-пълноценни. Планина и море, спокойствие и забава, античност и модерност. Всичко – на едно място!