Цепина – последната родопска крепост

1 коментар5/5

Този път ще ви разходим до Цепина – последната родопска крепост и единственото палеонтологично находище в България. Насладете се на омайната планинска природа и на останките на един от най-значимите археологически паметници в родната ни история.

Цепина – последната родопска крепост 
Крепостта Цепина (или по-точно онова, което е останало от нея) се намира на едноименния конусовиден връх в покрайнините на село Дорково, на около 17 км от SPA столицата на Балканите Велинград . Оградена от три дерета, тя е достъпна единствено от юг, където някога се е разполагал същинският град.
 
Предполага се, че Цепина е построена през IX в., макар че първото писмено сведение за нея е чак от 1220 г. През XI в. бива завладяна от византийците, но при управлението си цар Калоян я освобождава и назначава сина на сестра си Тамара Алексий Слав за управител на Родопите със седалище в Цепина.
Цепина – последната родопска крепост 
Територията на самата крепост обхващала 25 декара площ, обградена от масивни външни стени. В най-високата част на хълма се разполагали цитаделата и владетелският замък, укрепени с вътрешни стени. В низините пък се разпростирал същинският (външен) град.  
Цепина – последната родопска крепост

Една легенда разказва, че през 1206 г. Слав сключва брак с 13-годишната дъщеря на латинския император Хенрих Фландърски - Маргарет–Изабел. Виждайки бъдещия си дом, невръстната девойка възкликва на френски, че вероятно той ще се превърне и в нейн гроб. Считайки непонятните слова на снаха си за благословия, посрещналата я на вратата царица Тамара на свой ред отвръща: „Амин, дай Боже!“ и като че ли орисва съдбата й.
Цепина – последната родопска крепост 
Само няколко месеца по-късно младата невеста се поболява и приключва земния си път. По нейно желание е погребана на съседния връх Къркория, където приживе прекарвала по-голямата част от времето си в разходки и съзерцание и където слънцето най-напред озарявало с лъчите си.
 
Година по-късно почива и цар Калоян, и Алексий Слав се обявява за независим владетел. През 1208 г. получава титлата „деспот“ от император Хенрих, а през 1212 г. премества столицата си от Цепина в Мелник. Така, останала без пряка защита, твърдината се превръща в привлекателна вражеска плячка и през 40-те години на XIII в. е завладяна от Никея.
Цепина – последната родопска крепост 
За щастие, при царуването си Михаил II Асен успява да възвърне Цепина в пределите на Втората българска държава, където тя остава до самия край – нашествието на османците през 1373 г.  
 
Сред най-добре съхранените (и реставрирани) днес руини в Цепина, които привличат интереса на десетки хиляди туристи, са основите на 3 църкви и 4 дълбоки водохранилища, вътрешните и външните крепостни стени, както и основите на цитаделата. Последните няма как да сбъркате, тъй като над тях е скован дървен навес и се развява българският трикольор.
 
Важно е да споменем, че в една от църквите са намерени 2 мраморни олтарни релефа, изобразяващи апостолите Петър и Павел, които днес са изложени в „Ермитажа“ в Санкт Петербург. А дарствената грамота на Алексий Слав до мелнишкия манастир „Света Богородица“, в която той за първи път споменава Цепина, се съхранява в Атонската света гора.
Цепина – последната родопска крепост 
Напоследък, крепостта Цепина придоби популярност и поради друга причина. През 70-те години на ХХ в., при търсене на находища на полезни изкопаеми в близката местност Илин камък, група български геолози се натъкват на вкаменени останки от мастодонти (праисторически бозайници, далечни родственици на слоновете). Започва проучвателна експедиция с международно участие, която установява, че тук някога са живели девет архигрупи бозайници и че това е най-голямото подобно находище в света.
 
Така през 1990 г. местността е обявена за природна забележителност и впоследствие възниква идея тя да бъде оформена като плиоценски парк с туристическа, научна и образователна цел. От лятото на 2012 г. строежът вече е в ход, а проектът предвижда да включва път до палеонтологичното находище, изграждане на музей и сграда с изложба, хижа Цепина (в подножието на върха, където се помещава музейна експозиция с материали от археологическите разкопки и проучвания) и разбира се, крепостта Цепина.
Цепина – последната родопска крепост 
Оказва се, че най-интересното те-първа предстои - освен останките на последната родопска крепост, край село Дорково ще оживее и българският „Джурасик парк“. Можете да изчакате завършването на проекта или да посетите Цепина още сега (до върха се стига по 6-километров афалтов път от село Дорково) и отново след няколко месеца, за да допълните археологическата обиколка с палеонтологична.
 
Та кой не иска да види представител на праисторически животински вид?!
 
13. 11. 2012 г. / Цвети Тошева

1 коментарДобави коментар »

hotellidia

От hotellidia02.12.2013, 09:08 ч.

Плиоценски парк Дорково вече е факт :) [Линк]

Виж всички коментари за "Цепина – последната родопска крепост".

Още от "България"

Село Ковачевци – живата история

Село Ковачевци – живата история

За някои село Ковачевци е родното място на българския „вожд“ от ерата на комунизма Георги Димитров. За други, село Ковачевци е средище на кукерските обичаи и пролетните тържества. Но всички знаят – село Ковачевци трябва да се посети.

Варна – „Морската столица на България“

Варна – „Морската столица на България“

Варна е най-искрящата перла от Черноморските ни градове. Освен че е официално обявена за най—добрия град за живеене, несъмнено е и един от най-пленителните.

Чудотворните икони в България

Чудотворните икони в България

Вярата често е опора за мнозина, изпаднали в тежко положение. Ежегодно хиляди вярващи се стичат към различни храмове и манастири да се помолят на чудотворни икони за здраве, щастие и успех. Вижте някои от чудотворните икони на България.