На разходка до Черни връх

7 коментара2/5

Дестинация:
София - България;

Едно от най-големите преимущества на софиянци е, че живеят в непосредствена близост до една от най-красивите планини на България - Витоша. Малко се възползват от възможностите за туризъм, които тя предлага.


7246_2.JPGЗа тези, които не са се решили все още да се изправят срещу предизвикателствата на планината, предлагаме една виртуална разходка до Черни връх. С нея се надяваме да вдъхновим всеки един от вас да се реши да изживее вълнуващите мигове от похода и удоволствието от собственото си постижение, когато покорите върха и погленете надолу от височина 2290 м.

Преди да тръгнем, нека се запознаем с планината

Витоша е планина в Западна България. Най-високата й точка е Черни връх (2290 м.). Така тя се нарежда на четвърто място по височина в България след Рила, Пирин и Стара планина.
Името й е с тракийски произход и означава "двувърха, двуделна". Температурите в по-високите части на Витоша са сравнително ниски през цялата година.
Витоша е първият национален парк на Балканския полуостров. Природен парк "Витоша" заема територия от 26 606 хектара. В него са включени два резервата– Бистришко бранище и Торфеният резерват.

Да се стегнем за пътуването!

Много е важно да се снабдите с планински обувки, защото, освен че пътят е много неравен, каменист и стръмен, нагоре в планината има снежна покривка и обувките ви ще подгизнат ако не са предварително съобразени.
Една част може да изкачите с лифт до хижа Алеко, но имайте в предвид, че в момента, в който тръгнете от нея нагоре към Черни връх е див маршрут, който крие много опасности. Може да се изкачи за около два часа, затова е препоръчително да тръгнете рано през деня, за да избегнете стъмняването. Също ви съветваме да се запасите със суха храна и вода, тъй като от хижата по целия път до горе няма къде да отседнете.

Витоша
Пътуването

Има два лифта: кабинков лифт "Симеоново" и седалков лифт "Драгалевци". Драгалевският пътува до хижа "Голи връх". Според нашия маршрут по-удобен ще е другият. До Симеоновския лифт пътуват автобуси №122 и 123. Може да се стигне и с автомобил. След като слезете на хижа „Алеко“, пътят нагоре е пълен с премеждия. Планината е доста стръмна и макар изживяването да е вълнуващо, е и много опасно. Много могат да съжаляват през тези два часа до върха. Но веднъж достигнали го ще разберете, че си е заслужавало. Преди да поемете обратно надолу има опция да отпочинете в заслон „Черни връх“ сред топлината на голяма камина и сгряваща чаша чай..

7246_1.jpg

Нощувка

В северната част на планината има множество хижи, почивни станции и хотели. Първата хижа е "Алеко". Много бързо след нея се появяват хижите "Селимица", "Кумата", Фонфон", "Тинтява", "Еделвайс", "Момина скала" и др.

Цени

Цената на лифта е 7, 50лв. за двете посоки, а в едната е 4лв. Всеки първи уикенд на месеца той е безплатен за пенсионери и студенти. Горе в планината, на местата, предназначени за отмора, цените са символични.

Още за планината

Забавления


7246_4.jpgВ парк „Витоша“ са прокарани над 290 км. алеи. Изградени са 6 ски писти, 2 кабинкови и 4 седалкови въжени линии и 7 стационарни ски влека. В самата планина има множество изкуствени водни площи, чешми, беседки, почивни кътове и др. Там са Златните мостове, където също има много хижи и малки хотели, и Копитото.

Забележителности

Стратегическото разположение на полето е довело до издигането на крепости- на вр. Момина скала над Бояна и Калето над Драгалевци. Крепости и постове е имало и в южните части, където се е добивало желязо.Това са Големо Градище над р. Мътница, укреплението над с. Боснек, а в североизточния край на селото има доста запазена част от кула на охранителен пост. Градища е имало и под връх Сива грамада, над Ярема и на връх Кикиш, където преди това е имало тракийско светилище на бога Слънце. Голяма част от сведенията за подвитошките села са от турски документи. Най - стари са селата Бистрица, Бояна, Мърчаево, Драгалевци, Ярлово и Боснек.

В полите на Витоша се намира Боянската църква, която е един от културните символи на България и културен паметник в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

На територията на парка се намира Драгалевския манастир, който има голямо историческо значение.

Дежурни телефони на планинската спасителна служба:
Черни връх - (02) 967-11-28 ; 048 79 21 54
Х. Алеко - (02) 967-11-55 ; 048 18 40
М. Офелиите - 048 844 574
ПСС - централа в София - (02) 963-2000 , 048/18-43 , 088/621-286
Дирекция на природен парк "Витоша" - (02) 988 58 41

Златните мостове
За Витоша е писано много. Посещавайки я, всеки път може да открием нещо различно и непознато. Тук е първата проява на организиран туризъм у нас, подбудена от родолюбивия Алеко Константинов. Днес Витоша е достъпна от всички точки на България и се радва на най-големия поток от туристи в страната. За истинските планинари тя е тайнство, което ги вдъхновява и зарежда, и винаги ще бъде необхватна, неизследвана, непокорена.


30.10.2007 / Радостина Пеева

 

7 коментарaДобави коментар »

Miro

От Miro06.08.2012, 10:56 ч.

Много добре казано.

Виж всички коментари за "На разходка до Черни връх".

Още от "България"

8 декември - студентският празник

8 декември - студентският празник

Остана съвсем малко до 8 декември. Ако има още студенти, които не са решили как да отпразнуват този невероятен момент, сега му е времето! Идва 8 декември, все пак...

На почивка в Арбанаси

На почивка в Арбанаси

Ако искате да прекарате тих и спокоен уикенд, без да се отказвате от удобствата, Арбанаси е идеалното място за почивка. Тук можете да разгледате къщи, църкви и манастири на стотици години, да обикаляте по екопътеки или просто да се разходите из селото. Арбанаси предлага по много за всеки вкус.

Село Овчарци – традицията е жива

Село Овчарци – традицията е жива

Село Овчарци е идеална дестинация не само за релаксация сред природата, но и за близка среща с автентичните български традиции. Докоснете се до безценното духовно и културно богатство на родината ни, въплътено и съхранено в бита на село Овчарци.