Копривщица – полъх от Българското възраждане

11 коментара2/5

Когато чуя Копривщица в съзнанието ми изниква високите къщи и калдъръмените улички на Възраждането. Това е град запазил, най-хубавото от нашето, от българското.

Копривщица е уникална туристическа дестинация, която от една страна впечатлява със своето богато историческо и културно наследство, а от друга предлага съвременни удобства и комфорт.

Ето и няколко легенди за възникването на града:

уличка в КопривщицаЛегенда за Жупата

Предполага се, че старите пътища свързващи градовете Златица, Пирдоп и Клисура със Стрелча и Панагюрище се кръстосвали на мястото на днешна Копривщица.
Разположено в котловина, покрито с тучна зелена трева, напоявано от р. Тополница и нейните притоци, мястото билo подходящо за почивка на кервани, пътници и търговци.
Поради благоприятните природни условия, в района се заселило едно старобългарско семейство със своите стада – т. нар. "жупа". Те поставили началото на ново селище. С увеличаване броя на хората в жупата се увеличавали къщите и се образували малки домашни общности. Почти всеки от родствениците получавал прякор - Тиханек, Козлек, Дуплек, Ломек поради специфични черти, занимания и случки свързани с него. От там идвали и имената на новосъздадените махали, някои от тях останали като фамилни имена и до днес.
В подкрепа на тази теория е и фактът, че част от Ламбовската махала и днес се нарича Жупата.

Легенда за болярката от Рила
Друга легенда разказва за млада жена заселила се на мястото на днешна Копривщица, тъй като местността й се сторила подходяща за отглеждане на добитък. Малко след пристигането си тя заминала за Едерне (Одрин), където измолила от султана ферман, чрез който ставала владетелка на Копривщица, а селото получавало големи привилегии. В този ферман за първи път султанът нарекъл Копривщица Авраталан – „женска поляна”, название, което след това често се използвало от турците.
Преданията разказват, че турчин с подкован кон нямал право да мине през селото, а жителите му можели свободно да носят оръжие.
От благодарност и почит към болярката копривщенци я нарекли Султанката, а нейните потомци дълги години се именували Султанекови.
Възможно е тези две версии за създаването на Копривщица да са свързани. В началния период след заселването на старата жупа родствените връзки били много близки. Поради тази причина копривщенци не са се женели помежду си, а си търсели жени от другаде. Възможно е някой от членовете на жупата с благороден произход и благосъстояние да е взел за жена момиче от болярски род.

Копривщица

Легенда за града създаден от бежанци
Съществуват предположения, че след падането на България под турска власт в местността се заселили бежанци – потомци на големи български родове, търговци, скотовъдци със стадата си. Сред тях били трима овчари – Ламбо, Тороман и Арнаутин*. Те създали малки семейни общности, които с времето се разрастнали и дали имената на съществуващите и до днес махали в града – Тороман махала, Ламбовска и Арнаут махала.

Копривщица и кърджалиите
Поради привилегиите, с които се ползвали копривщенци, те запазили своето благосъстояние и след падането на България под турска власт. Богатствата на града привличали кърджалиите, които три пъти го ограбвали и прогонвали жителите му. Копривщица била опожарявана през 1793, 1804 и 1809 г., но благодарение на родолюбието, находчивостта и трудолюбието си, копривщенци съумяват да възродят града и да съхранят магичния му чар и до днес.
Хубаво е да отбележим, че жителите на града били много заможни хора, затова и по време на Априлското въстание успели да се откупят от турците и не последвало опожаряване на селището.

*така наричали бежанците от близките до Aлбания македонски области

Източник: сайт на града музей Копривщица

Бенковски в КопривщицаМестоположение
Копривщица е град в Западна България. Той се намира в София област и е в близост до градовете Пирдоп, Клисура и Панагюрище. Градът е център и единствено населено място в община Копривщица.
Копривщица се намира в планински район. Разположена е в живописна долина по течението на река Тополница, в сърцето на Същинска Средна гора.

Забележителности
6 къщи музеи: Къща - музей Любен Каравелов, Ослекова къща, Родната къща на Димчо Дебелянов (Динчо), Къща - музей Тодор Каблешков, Лютова къща, Къща - музей Георги Бенковски, Родната къща на Найден Геров. Изключителна гордост на града изключителното многообразие от чешми и мостове.


Църква Успение Богородично
Църквата "Успение Богородично" (старата църква) е построена през 1817г. от смолски и мирковски майстори Изключително ценен паметник на изкуството е иконостасът й, изработен през 1821 г. Уникалната дърворезба е плод на четиригодишен труд на един от най-големите български резбари – Хаджи Георги от Видин, представител на Тетевенската школа. Иконите са дело на известни възрожденски майстори измежду, които е Захарий Зограф.

Храм Свети Никола
Църквата „Св. Николай” (новата църква) е построена през 1845г. изключително със средства на местни жители. Голямо впечатление прави архитектурното оформление на храма. Монолитната фасада, изградена изцяло от каменни блокове внушава величественост. Иконостасът е създаден от рамки в бледо синьо, в които са поставени иконите изографисани от Йоан Попович, Александър Димитров и Христо Енчев.

Калъчевия мост
Този високо сводест мост, превърнал се в един от символите на Копривщица, е изграден от грубо дялани камъни през 1813 година със средства на Хаджи Найден Калъчев, от където идва и името му. Сто години по-късно е реставриран от неговия правнук, както личи от надписите поставени върху двете средни плочи на парапета. Калъчевият мост е известен още под името “Мостът на Първата пушка”, тъй като тук на 20 април 1876 година е произведен първия изстрел, отбелязващ началото на Априлското въстание. Георги Тиханек убива заптието Кара Хюсеин, с чиято кръв Тодор Каблешков написва своето “Кърваво писмо”.

Къщата на Тодор Каблешков

Време и средства

За пътуване до Копривщица е препоръчително да използвате личния си автомобил, но разбира се, можете да се доверите и на Българските Държавни Железници. Добре е да знаете обаче, че градчето се намира на около 10 км. от Ж.П. гара Копривщица. За тази цел има редовни автобусни връзки Копривщица – гарата, за всеки пътнически влак.

18.11.2008/Блага Димитрова

11 коментарaДобави коментар »

страдаща

От страдаща17.09.2009, 16:39 ч.

Това място е магическо,разходките по уличките те пренасят в друг свят,чувстваш се горд,че си българин.Бях,видях и разбрах.:)

Виж всички коментари за "Копривщица – полъх от Българското възраждане".

Още от "България"

Велико Търново – старопрестолната столица

Велико Търново – старопрестолната столица

Велико Търново е един от градовете - символи на България. Старопрестолна столица, могъщ политически, икономически, религиозен център и непристъпна крепост, Велико Търново е вечната памет на родната ни история.

7 идеи за разходка край Бургас

7 идеи за разходка край Бургас

Макар в Бургас да има много забележителности, предлагаме ви 7 места в околностите на града, които да посетите. Вижте нашите 7 идеи за разходка край Бургас.

Кремиковски манастир Свети Георги Победоносец

Кремиковски манастир Свети Георги Победоносец

Вижте една идея за еднодневна разходка. Кремиковският манастир Свети Георги Победоносец се намира само на няколко километра от София и е добър вариант за еднодневна разходка на 6-ти май.