Плиска – първата българска столица

0 коментара0/5

Дестинация:
Плиска - България;

Името Плиска ни става известно още в първите училищни години. С Плиска свързваме създаването на Първото българско царство. Плиска е онова ключово парченце от миналото, без което историята ни като народ и държава не може да бъде разказана.

Плиска – първата българска столица

Плиска – първата столица на България е била точно такава, каквато сме си я представяли – бляскава, величествена, постепенно разрастваща и усъвършенстваща се. Съчетала славянски и прабългарските традиции, Плиска се превръща в господстващ град, чието надмощие се прочува оттатък морската шир. Днес, останките от някогашните величествени постройки предизвикват гордост и истинско родолюбие у всички, които решат лично да „се запознаят“ с предците си.

Плиска – първата българска столица

 

На разходка из Плиска

Посещавайки Плиска ще се запознаете с изначалния градоустройствен модел, който векове наред бил спазван от владетелите на българската държава. Първата българска столица „Плиска“ със своите Вътрешен и Външен град днес се простира върху площ от 23 кв. км в рамките на Националния историко-архитектурен резерват „Плиска“. Откритите над 30 сгради и музейните сбирки  ще изградят у вас пълноценна и ясна  представата ви за бита, материалната и духовна култура на първите столичани.  

►Разположение: Първата българска столица Плиска е разположена в Североизточна България, в широка равнина, осеяна с хълмове.  Отстои на около 400 км североизточно от София, на 28 км. североизточно от областния град Шумен, на 6 км северозападно от общинския град Каспичан, на 6 км западно от Нови пазар и на 2 км южно от древните останки, превърнати днес в Национален историко-археологически резерват със същото име.  

Плиска – първата българска столица

►История:За да проследите историята на Плиска, трябва да се върнете много, много назад във времето – още в 681 г., когато хан Аспарух основава България. Предполага се, че по тези земи е имало славянско селище, върху чиито останки той поставя основите на първата българска столица. В продължение на повече от 200 г. (до 893 г., когато Цар Симеон премества функциите й във Велики Преслав) Плиска е главен политически, военен, културен и икономически център на България и един от най-богатите и развити градове в Европа. Тук княз Борис покръства българите (864 г.) и пак тук посреща учениците на създателите на славянската азбука братята Кирил и Методий (886 г.).

Плиска – първата българска столица

За да бъде защитена от евентуални вражески набези, Плиска била оградена от три отбранителни пръстена – външен (дълбоки ровове и висок насип), междинен (крепостни стени с дебелина 2,5 м и високи петоъгълни кули) и вътрешен (тухлени стени, защитаващи цитаделата). Плиска е била строена на три етапа, имала е изградена канализационна и отоплителна система, а според откритията, някои от сградите са били със стъклени прозорци. 

При падането на България под турско робство Плиска приема името Абоба, което запазва до 1925 г., когато е преименувана на Плисков, а от 1947 г. възвръща първоначалното си название. Още през XVII в. градът е превърнат в развалини, от които днес са останали само основите, напомнящи за славното българско минало (много от камъните са били разграбени и използвани за строежи).

►Забележителности: Пътешествието до Плиска не е просто екскурзия до още едно забележително кътче на България. Това е едно магическо пътуване назад във времето, което ще ви изпълни с преклонение и благоговение, заставайки пред могъщото каменно наследство на първата българска столица.

Националният историко-архитектурен резерват „Плиска“ се намира само на 2 км. от самия град и представлява основната туристическа атракция на областта. 

Резерватът функционира като музей на открито и може да бъде посетен по всяко време на годината.

Плиска – първата българска столица

Комплексът „Плиска“ включва:

  • Дворец на хан Крум (от първия етап на строителството);
  • Крепостни стени, Малкият и Големият дворец (построен върху част Крумовия дворец), Тронна палата, 2 езически храма и отоплителна система (построени от хан Омуртаг през втория етап);
  • Голяма базилика (символ на третия етап).

В ранното средновековие дворците са били израз на богатството и могъществото на владетелите. Ето защо те се надпреварвали да изграждат и да рушат величествени и пищни постройки, богато украсени с колони, барелефи и стенописи, надявайки се, че ще се задържат на престола достатъчно дълго, за да ги утвърдят като категорични и непоклатими символи на властта. Такъв бил и Дворецът на хан Крум, който с площта си от 500 кв. м., лабиринта от подземни тайни входове, водохранилището (което осигурявало автономност на града при дълга вражеска обсада), тоалетните и бани е един от най-забележителните архитектурни паметници от първия етап на Плиска.

Плиска – първата българска столица

Истински архитектурен разцвет Плиска преживява при управлението на хан Омуртаг (814 – 831 г.), който разширява границите на града и издига някои от най-внушителните сгради. Укрепителните крепостни стени с по две кули от всяка страна са доизградени, за да защитят т.нар Вътрешен град, зад който по правило се простират най-важните постройки. Там са т.нар Малък дворец (най-красивата и богато украсена постройка в комплекс „Плиска“), в който живеели ханът и семейството му, Големият дворец (който е най-добре запазената сграда към днешно време), Тронната палата (построена в центъра на Големия дворец), в която се разполагал символът на властта – тронът, и която се използвала за тържествени приеми и пиршества. Във Вътрешния град се намират още храмовете в чест на езическите божества, басейните и стопанските постройки.

Плиска – първата българска столица

Външният град на Плиска бил за обикновеното население – там са открити останки от техните жилища, църкви и работилници. Но най-забележителният паметник в тази част на Плиска е Голямата базилика. Построена до Източната порта на града, тя е най-големият християнски храм в Югоизточна Европа от времето на покръстването на българите. Трикорабната базилика с размери 100 х 30 м. и колонади по дължината й била оградена от голям манастир, а целият храмов комплекс е пример за архитектурата на онова време.

От 2006 г. в Националния историко-архитектурен резерват „Плиска“, врати отвори и закрит археологически музей, чиито експозиции пресъздават сцени от първите славни години на старата столица, от бита и културата на тогавашните жители.

Посещението на Плиска ще ви даде възможност да последвате първите стъпки на прабългарите след създаването на българската държава и да видите с очите си всички онези места, за които сте слушали в часовете по история.

Плиска е място, което всеки уважаващ и почитащ родната ни история трябва да посети.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Плиска – първата българска столица".

Още от "България"

Ахтопол – вкусът на лятото

Ахтопол – вкусът на лятото

Ако искате да опитате истинския вкус на летния сезон, Ахтопол е вашата дестинация. Ахтопол – тук дните сякаш са по-дълги, по-топли и по-пълноценни. Планина и море, спокойствие и забава, античност и модерност. Всичко – на едно място!

Рибарица – светът на дивата природа

Рибарица – светът на дивата природа

Да отидете в Тетевен и да не посетите Рибарица е все едно да отидете в Рим и да не видите Папата. Рибарица е глътката чист въздух, която си поемате поне веднъж годишно. Рибарица е вашата връзка с дивата природа и вашата истинска разтуха.

Хотел Амелия

Хотел Амелия

Разположен в централната част на к.к. Албена и на около 100 метра от плажната ивица, хотел Амелия носи името на първата жена - пилот, прелетяла сама Атлантическия океан, притежателка на редица рекорди в авиацията и авторка на няколко бестселъра - Амелия Еърхарт.