Скален параклис „Света Петка“ - тайната светиня

0 коментара0/5

Дестинация:
Трън - България;

Високо в скалите над Трън се крие тайна светиня – скалният параклис „Света Петка“, който лекува болни, пази жителите на града от зли сили и бележи още една червена точка в националното ни богатство. След като научите историята му, ще се убедите, че екскурзията до там си заслужава!

Скален параклис „Света Петка“ - тайната светиня

Преди няколко години скален параклис „Света Петка“ беше официално обявен за едно оттрите най-красиви и малко известни места в България (заедно със селата Ситово и Голешево). И с право, защото ако не знаете за съществуването му, едва ли бихте го посетили при обичайните си екскурзии, а веднъж стигнали там, усещате дълбоката му културна и духовна ценност, съчетана с омиротворяващата красота на околната природа.

Скалният параклис „Света Петка“ се намира на около 80 км западно от София, над главния път в посока Сърбия към ГКПП – Стазимировци.

Той представлява естествена пещера, образувала се върху малко възвишение почти в края на град Трън.

 

 

Според местните вярвания, тази пещера за известно време била скривалище и дом на православната светица Петка (Параскева) Българска, живяла през втората половина на X в. Още 10-годишна тя разбрала, че е призвана да разпространява Христовата вяра и да помага на хората в нужда. Естествено, се превръща в обект на гонения и близо 40 години е принудена да живее скришно на пост и молитва. През това време обикаля почти всички свети места и получава лечителска дарба.

На път към родния Епиват в заника на живота си, Петка преминава и през българските земи. Дирите й отново биват уловени и тя намира убежище в една пещера на високо и уединено място. Там се хранела с диви плодове и топъл хляб, който приготвяла върху малко огнище. Димът от него се губел в таен проход в скалата, който се оказал и нейно спасително убежище.

Един ден, когато сваляла питката от огъня, чула конски тропот и се скрила в отвора, водещ към най-високото място на хълма, откъдето и днес се вижда цялата околия. Докато се катерела оставя в скалите отпечатъци от единия си крак и едната ръка, които можете да видите и днес. А в средата на пещерата пък стои питката, която се вкаменила в момента, в който преследвачите й отчупили парче да я вкусят.

Скален параклис „Света Петка“ - тайната светиня

Днес скалният параклис „Света Петка“ изглежда изключително приветливо и подреден така, сякаш светицата го е напуснала преди минути. Около каменната питка са подредени иконите с лика й и глинени стомни с миро, а в средата й има дупка за свещите. Оставените от поклонниците пари пък отиват за дарения на хора в неравностойно положение.

От карстовите стени на пещерата сякаш се взират естествени икони,а капчиците, които се стичат покрай тайния изход са лековита светена вода. Предполага се, че това са сълзите на Света Петка, които се събират в съдове и раздава на миряните.

В сегашния си вид скалният параклис „Света Петка“ е устроен в периода 1990 - 1994 със средства на местни жители. Изградени са стълби с няколко места за почивка, които продължават и към върха на хълма, откъдето се разкрива живописна панорама.

Мястото е толкова идилично и енергийно заредено, че трудно може да остави някого безразличен.

Особено атрактивно е на Петковден (14 октомври), когато се провежда традиционният събор на град Трън и до параклиса се прави курбан в чест на светицата.

Още от "България"

Белоградчишките скали – новото чудо на света

Белоградчишките скали – новото чудо на света

Белоградчишките скали са изумителен природен феномен на повече от 200 млн. години.

Село Долен – гласът на миналото

Село Долен – гласът на миналото

Село Долен е от онези магнетични кътчета, които сами разказват своята история. То има статут на културен резерват, който макар и оставен на произвола на времето, все още излъчва пленяващия чар на Възраждането. Каним ви на разходка до село Долен, където гласът на миналото не спира да звучи.

7 идеи за разходка край Бургас

7 идеи за разходка край Бургас

Макар в Бургас да има много забележителности, предлагаме ви 7 места в околностите на града, които да посетите. Вижте нашите 7 идеи за разходка край Бургас.