5 топ забележителности в Солун

0 коментара0/5

Вторият по големина град в Гърция е само на няколко часа път с кола от София. Солун е гостоприемен домакин, който ще ви посрещне с автентична гръцка кухня и прекрасни кътчета. Вижте 5 топ забележителности в Солун.

5 топ забележителности в Солун
 © istockphotos.com

Бялата кула

Бялата кула е един от символите на Солун. Лесно разпознаваема и разположена в центъра на града, няма как да я пропуснете. Никой не може да посочне точната година на построяването й, но е ясно, че бялата кула се издига на брега на морето от векове, като дълго време е била ползвана за затвор. Висока е близо 40 метра, има 6 етажа, а на върха й има площадка, от която се открива красива гледка към Бяло море. Днес част от кулата се използва като изложбена зала.

Идея: На булеварда, който ще ви изведе до Бялата кула, има множество кафета и ресторанти, където може да похапнете и да починете от разходката.

Добави описание

Църквата "Свети Димитър"

Базиликата е кръстена на патронния светец на града и се смята, че на същото място се е намирала гробницата на Свети Димитър. Днес е най-голямата православна църква в Солун и една от най-посещаваните забележителности. Построена е около 323г., но след големия пожар през 1917-та е разрушена и след това изградена отново. В църквата "Свети Димитър" може да намерите и историческия център на Солун, както и да посетите някоя от изложбите, помещавани в нея.

Добави описание

Площад Аристотел

Площад Аристотел всъщност е централният и най-емблематичен площад на Солун. Преди години е носил името Александър Велики, но после е прекръстен на известния философ, който дори получава своя бронзова статуя. Смята се, че ако пипнете палеца на крака му, ще ви донесе късмет и ще се върнете в града. Затова точно на това място бронзът е доста изтъркан. Самият площад е направен през 1918-та година, дело на френски архитект. Днес в района около площада са разположени най-скъпите и известни хотели в града, както и много магазини и кафета.

Съвет: Започнете разходката от площад Аристотел и продължете по крайбрежната улица, докато стигнете Бялата кула, а после и Чадърите.

Чадърите

Споменавайки Чадърите, трябва да отбележим, че това е една от най-посещаваните нови забележителности на града. Създадена през 1997г, тя представлява 13-метрова метална конструкция, дело на гръцки скулптор. Днес всеки от посетителите на Солун иска да си направи снимка на популярното място, а вечерно време скулпурата е красиво осветена и привлича още повече погледите на минувачите.

Идея: Ако застанете с лице към чадърите, в ляво на вас е един от най-големите паркове в града, където може да се разходите и да отпочинете на някоя пейка край морето.

Добави описание

Арката на Галерий

Арката на Галерий е построена през 299г. като символ на победата на римския император Галерий над Сасанидското царство. Намира се в центъра на града, недалеч от църквата "Свети Димитър". Дължината й е около 37 метра, а височината достига 12,5 метра. Арката на Галерий е била част от крепостни стени, които днес са частично запазени. Интересен факт е, че преди години под нея са минавали трамваи.

Вижте също: Не правете това в Гърция - 10 правила

09.03.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 топ забележителности в Солун".

Още от "По света"

Барселона

10 от най-красивите крайбрежни града в Испания

Испания е една от любимите дестинации в Европа. Страната предлага много възможности за забавление, примамливо слънчево време, интересни градове и забележителности, както и много варианти за морска почивка. Вижте 10 от най-красивите крайбрежни испански града.

Пътешествия като в романите

Пътешествия като в романите

По стъпките на Дюма, Жул Верн, Джейн Остин, Стендал, Кафка и Робърт Луис Стивънсън. 5 вълнуващи идеи, взети назаем от „101 места за романтика“

Кьолн – мечтата на туриста

Кьолн – мечтата на туриста

Кьолн предлага всичко, което един турист може да поиска – музеи, исторически и културни забележителности, забавление. Научете повече за Кьолн – мечтата на туриста