Дуръс (Драч) – магията на Албания

0 коментара0/5

Дестинация:
Дуръс (Драч) - Албания;

Дуръс е най-древният град в Албания. Градът предлага за всеки турист по нещо - 10 километра плажове, музеи, галерии, останки от древни забележителности. Научете повече за Дуръс и неговата албанска магия

Дуръс (Драч) –  магията на Албания

За Дуръс накратко

Дуръс е познат още като Драч в славянските страни, е вторият по големина град в Албания. Намира се на крайбрежието и тук можете да видите най-голямото пристанище в Албания. По време на Втората световна война Дуръс е столица. Изключително популярен през всички сезони заради разнообразието от забележителности, Дуръс е един от най-посещаваните курорти на Албания.

Вижте също:

Езеро без дъно - туристическа атракция в Албания >>>

Саранда - другото лице на Албания >>>

Дерми - балканска морска звезда >>>

Къде се намира?

Дуръс се намира на Адриатическото крайбрежие, на около 30 км. от столицата Тирана. От единия до другия град лесно се стига с автомобил или автобус само за 30 минути. В такъв случай можете да вземете полет до Тирана, а след това за нула време да стигнете до Дуръс.

Дуръс (Драч) –  магията на Албания

Нощувки в Дуръс

Нощувките в Дуръс няма да ви излязат много солено. Цените варират от 50 лв. до около 150 лв. за нисък към среден клас хотели. Винаги можете да спите в съседната столица Тирана, където има и изобилие от хостели. 

Забележителности в Дуръс

Понеже е лято, ще започнем с плажовете. Дуръс може да се похвали с 10-километрова плажна ивица. През лятото плажовете са доста претъпкани, но си заслужава да им отделите време.

Амфитеатърът в Дуръс е най-големият на Балканския полуостров. Построен е през II век. Когато е функционирал е събирал до 20 000 зрители.  Въпреки това днес амфитеатърът е запазил малка част от някогашната си красота. Открит е случайно през 60-те години и още не е разработен напълно. Около него има доста жилищни сгради, които малко или много развалят атмосферата.

Дуръс (Драч) –  магията на Албания

Археологическият музей на Дуръс притежава впечатляваща колекция от артефакти. Тук се помещават различни експозиции от разнообразни периоди, през които е преминала страната. Сред най-зебележителните експонати са огромни надгробни плочи и внушителни каменни саркофази.

Дуръс (Драч) –  магията на Албания

Венецианската кула, наричана още Ротонда, се намира в центъра на града. Построена е през XVI век. Освен да се насладите на кулата отвън, можете да похапнете в ресторанта на върха й, докато се радвате на гледката към Дуръс.

Дуръс (Драч) –  магията на Албания

Галерия Koloseo е за любителите на изкуството. Тук можете да видите творбите на различни местни артисти.

Вилата на крал Зог е пример за лукс и изисканост. Обзаведена със скъпи мебели и много вкус. Вилата може да посетите със мспециално организирани турове или да отидете сами. Вилата на карл Зог е един от символите на Дуръс.

Дуръс (Драч) –  магията на Албания

Също така ви препоръчваме да обърнете внимание на всяка църква и джамия, покрай която минете. Повечето храмове са обновявани, като е запазен оригиналният архитектурен стил.

15.08.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Дуръс (Драч) – магията на Албания".

Още от "По света"

Невероятният ресторант в пещера в Италия

Невероятният ресторант в пещера в Италия

По света има много впечатляващи кътчета, дело не само на природата, но и на човешкия ум. Когато всичко е в синхрон, комбинацията между природния и човешкия елемент може да се окаже точната формула за място, което да ви остави без думи. Или поне да ви накара да се чувствате щастливи и специални, че го виждате.

Забраненият град – център на света

Забраненият град – център на света

Някога поданиците на китайската империя приемали Забранения град за център на света. Днес, 600 години след издигането му, Забраненият град остава едно от най-грандиозните човешки творения, символ на имперското величие, забулено в безброй тайни.

Сицилия

Сицилия - душата на Италия

Ако искате да посетите Италия, защо не се отправите към остров Сицилия? Островът има много неща, които да предложи и с които да ви заинтригува. Научете кои места в Сицилия задължително трябва да видите и посетите, ако изберете тази италианска дестинация за следващата си почивка.