Изоставени, но красиви - 6 забележителности

От 0 коментара0/5

Дестинация:
България;
Италия;
Китай;
Руска федерация;
Украйна;

Подводен град в Китай, средновековно селце в Италия и паметникът на Бузлуджа са сред най-популярните изоставени забележителности. Въпреки това интересът на туристите към тях е все така голям. Изоставени, но красиви - 6 забележителности

Изоставени, но красиви - 6 забележителности

Шичен, Китай – подводен град

Шичен е древен град в Китай, построен преди повече от 1 300 години. При изграждането на водноелектрическа централа преди повече от 55 години, Шичен се оказва под вода. Изоставеният подводен град днес е достъпен само за водолази, защото се намира на повече от 30 метра под водата. Древният град е с размерите на 62 футболни игрища и въпреки че е под вода, е много добре запазен.

Прочетете също:

7 любопитни факта за китайската култура >>>

Добави описание

Любопитно: Изоставеният подводен град Шичен е с размер на 62 футболни игрища

 

 

Паметникът на Бузлуджа – Дом-паметник на партията

Бузлуджа е един от символите на социализма у нас. Наричат паметника на Бузлуджа Дом-паметник на партията. Построен е през 1981 г. Изграден е на връх Бузлуджа.

Изоставени, но красиви - 6 забележителности

Едната част от паметника е зала, богато изрисувана и декорирана от вътрешната страна, а произведенията са дело на над 50 творци. Другата част от паметника на Бузлуджа е висок пилон с червена петолъчка, символ на партията. Заради спорове върху собствеността и липса на средства днес паметникът на Бузлуджа е затворен за посетители, защото е опасен. Желаещите могат да го разгледат само отвън.

 

Припят, Украйна – градът-призрак

Близо 50 000 души за живели някога в Припят. След инцидента в Чернобил през 1986г. Припят е напълно изоставен. До днес в Припят има високи нива на радиация и се смята, че районът ще бъде необитаем за хиляди години. Градът се охранява и е затворен за посетители. Въпреки това за любителите на екстремното има възможност да се влезе в Припят след изискването на определени разрешителни. Снимки на Припят ни показват особена, дори зловеща атмосфера.

Вижте също:

7 трудно достъпни забележителности >>>

 

Христос от бездната, Сан Фрутуосо, Италия

Христос от бездната е популярна бронзова статуя на Гуидо Галети. Създадена е през 1954 и по решение на създателя е сложена на дълбочина 17 метра около бреговете на Италия. Преди няколко години статуята Христос от бездната е извадена, за да бъде реставрирана.

Изоставени, но красиви - 6 забележителности

Любопитно: Има две копия на статуята Христос от бездната. Едното е около бреговете на Гренада, другото – във Флорида, САЩ

 

Фарът на нос Анива – Сахалинска област, Русия

Фарът на нос Анива се намира във водите на Охотско море. Любопитно за него е, че е бил захранван с ядрена енергия и е служел за ориентир на корабите през дългата нощ в Полярния кръг. Днес е изоставен и не действа. Фарът на остров Анива е само един от фаровете, построени от Съветския съюз, но е по-особен с това, че се намира най-близо до Япония.

Изоставени, но красиви - 6 забележителности

 

Крако, Италия

Селцето Крако в Италия е друга изоставена забележителност, която обаче все още привлича туристи. Заради поредица от свлачища, Крако е изоставен през 1963г.

Изоставени, но красиви - 6 забележителности

Интересната архитектура и мистичното излъчване на Крако обаче привличат туристите. Тук са снимани сцени от филмите „Страстите Христови“ и „Цар Давид“.

Изоставени, но красиви - 6 забележителности

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Изоставени, но красиви - 6 забележителности".

Още от "По света"

Австрия-културна разходка из вековете

Австрия-културна разходка из вековете

Австрия е една от най-посещаваните туристически дестинации. Освен че гарантира незабравимо изживяване сред Алпите, впечатлява и с внушително културно наследство, барокова архитектура и ненадмината музикална традиция.

Сан Марино – най-старата република

Сан Марино – най-старата република

Въпреки че е сред най-малките държави в Европа, Сан Марино има какво да предложи на туристите. Предлагаме ви малко полезна информация за града-държава. Вижте още и кои са най-популярните забележителности в Сан Марино.

Най-малките държави – туристически бижута

Най-малките държави – туристически бижута

Дори в най-малките държави в света, има какво да откриете. Всяка от държавите, за които ще ви разкажем, има с какво да се похвали и какво да ви покаже. Вижте 10 от най-малките държави в света и техните забележителности.