Майорка – остров на покоя

13 коментара3/5

Майорка е най-романтичният остров в Средиземно море и най-популярният курорт от десетилетия насам. Зеленината и екзотичната природа, високата влажност на въздуха и просторните плажове привличат над 12 млн. туристи годишно и го правят винаги актуален.

Майорка - остров на покоя За Майорка се пее в песните, говори се във филмите и се пише в книгите. Там постоянно се случва нещо и винаги кипи живот. Майорка е идеално място както за пътешествия с любим човек, така и за кратко бягство в света на мечтите.

Това е най-големият остров в Испания, посещаван целогодишно от всички, желаещи да се насладят още малко на слънчевите летни дни. А възможностите за това за много. Като се има предвид, че туризмът е основният поминък на населението от години насам, местните жители са се постарали да устроят инфраструктурата на Майорка така, че гостите й да се чувстват максимално комфортно и уютно. Разнообразната природа и множеството забележителности ангажират всяка свободна минута от престоя им, а заведенията, хотелите и плажовете осигуряват всички екстри, необходими за една перфектна почивка.

И ако е вярно, че истинските пътешествия се случват преди всичко в душата на човека, както твърди големият френски философ Албер Камю, то със сигурност в Майорка всеки ще се почувства пътешественик, просто защото този остров ще плени сърцето му с покоя и магическата красота, които струят от всяка песъчинка и от всеки камък.

Разположение  

Майорка е разположен в Западно Средиземно море и е най-големият остров, влизащ в състава на испанските Балеарски острови. Намира се на на 261 км от Валенсия, 248 км от Барселона и 315 км от Алжир. Релефът му е изключително разнообразен – има два планински региона, с дължина от по 70 км, скалисти брегове, красиви заливи и изобилие от растителност. В северозападната част на Майорка се издига планината Сиера де Трамунтана, където са се сгушили живописните селца Валдемос и Солер. В тази част се намира и най-високата точка на острова – Пуиг Майор (1445 м). Курортните селища са пръснати по цялата крайбрежна ивица, при това са обособени в зависимост от езиковата принадлежност на туристическия поток.  Пак на северозапад са двата красиви залива Бадиа де Поленча и Бадиа д’Алкудиа, заобиколени от високи скали.
Майорка - остров на покоя
Столица на острова, както и на целия архипелаг, е Палма де Майорка. Там е съсредоточена и по-голямата част от населението. Неадалеч от нея пък се намират двата ненаселени острова Кабрера и Драгонера. Умерените температури и мекият средиземноморски климат правят Майорка привлекателна дестинация по всяко време на годината, а разнообразната природа може да задоволи капризите и на най-запаления пътешественик.

История

По откритите гробове и останки от праисторически селища се съди, че Майорка е била населявана още в периода 6000 – 4000 г. в. пр. Хр, по времето на Палеолита.

През 123 г. пр. Хр тук се заселват римляните. Островът процъфтява, основани са градовете Алкудия и Палмария. През 465 г. вандалите присъединяват Майорка към пределите на своята държава, но през 534 г. Византийската империя я прави част от провинция Сардиния. Така се налага християнството и започва масово строителство на църкви. През 707 г. островът става обект на мюсюлманските набези от Северна Африка. През 902 г. Халифатът на Кордоба завладява Майорка и поставя началото на нов период на разцвет, но съвсем скоро земите се оказват обект на внимание от редица други завоеватели. Едва през 1229 г. кралят на Арагон Хайме I налага властта си и присъедиява острова към испанската корона. Това обаче не е окончателният му статут , тъй като през следващите няколко века, макар и във властта на Испания, Майорка става причина за вътрешни междуособици и постоянно преразпределение на територията.
Майорка - остров на покоя
През 20-те години на ХХ в. туризмът започва да се развава като основна движеща сила в икономиката на Майорка. Появяват се първите хотели, изгражда се развита транспортна мрежа, променя се цялостният облик на острова. През 1983 г. Палма де Майорка е обявена за столица на самостоятелната област на Балеарските острови. С всяка изминала година притокът на чуждестранни туристи нараства все повече и за кратко време курортът се превръща в един от най-развитите европейски центрове.   

Забележителности

Майорка не е просто остров с множество курорти. Във всяко населено място тук можете да откриете частица история и безброй интересни забележителности. Но не се заблуждавайте, че ще можете да го разгледате пеша – територията на Майорка се разпределя в 9 провинции, а името само по себе си също подсказва, че ще имате доста „работа” – от латински “maior” или по-голям остров, което по-късно се трансформира в Майорика.

И все пак основен обект на внимание е столицата Палма, възникнала като град още в далечния XIII в. С архитектурата си, катедралите, улиците и оживлението тя много напомня на Барселона . Дори централната улица в града се казва като тази в испанската столица - "Ла Рамбла". И до днес са запазени малките и тесни каменни улички на стария град, китните старинни къщи, величествените дворци и впечатляващите църкви.

На техния фон, непосредствено над пристанището се издига и символът на града – катедралата „La Seu”, което в превод от испански означава „светлина”. Строена близо 400 г., готическата постройка става напълно завършена през 1601 г. 300 г. по-късно е реставрирана от известния каталунски архитект Антони Гауди. Идеята за катедралата дава крал Джеймс I Арагоснки през 1229 г. Защитена от стари крепостни стени, от нея се разкрива удивителна гледка към морския парк (Parc de la Mar) и към Средиземно море.
Майорка - пстров на покоя
Другата основна атракция, разположена на хълм в близост до Палма де Майорка, е замъкът Белвер (Bellver Castle). Заемащ огромна площ и с кръгли кули, той е бил построен през XIV в. от Джеймс II Арагонски. През XVIII и XIX  в. се използвал като военен затвор, а също и по време на Испанската гражданска война през 1950 г., когато там били затваряни всички верни привърженици на Републиката.

На източния бряг на Майорка, в малкото рибарско село Porto Cristo, се намира едно от най-впечатляващите кътчета в този край на Земята – „Пещерата на дракона”. Тя е известна с красивите си скални образования и с най-голямото подводно езеро в света. А за да бъде посещението наистина незабравимо, из галериите насред сталактити, сталагмити и водни простарнства, се носи класическа музика, съчетана с ефектно светлинно шоу.  

На западния бряг на Майорка пък се намира най-живопсният залив на острова – „Торент де Парис” (Torrent de Pareis). Който е посетил Майорка и не е видял с очите си това местенце, няма да може да оцени истинската красота и магия на средиземноморската екзотика. Макар и изпълнен с доста неравности и приличащ на екстремно спускане, пътят до там си заслужава усилията.

Забавления

Майорка съчетава испанската елегантност и усещането за темперамент, исторически забележителности и пълноценна почивка и спокойствие. Не случайно го наричат „остров на покоя”. Любителите на бурния нощен живот обаче също няма да останат разочаровани. В Палма има повече от 100 бара, ресторанти и клубове. Майорка се слави и с богат фолклор, както и съд занаяти, сред които такива като дърворезба, керамика, обработка на скъпоценни камъни, плетки и много други.
Майорка - остров на покоя
Ежегодно в Майорка се провеждат редица фестивали
, кой от кой по-интригуващ. Любопитен е фактът, че организираният през ноември оперен фестивал е създаден преди 30 години от българина Борислав Иванов. Оттогава в него всяка година родни представители извисяват гласовете си. Другите вълнуващи събития от подобен род са музикалният фестивал „Сан Себастиан”, „Nit de Foc” („Нощ на огъня") и фестивалът на открито и един от най-старите в Европа „Jaume”, създаден в чест на пристигането на войските на крал Хайме I Арагонски, който слага край на мавританското господство на острова.
 
Майорка – истинска наслада с екзотично звучене. Или както се пее в една песен „Майорка – екстаз и движение...”.
 
08. 09. 2009 / Цвети Тошева

13 коментарaДобави коментар »

Sisi

От Sisi04.07.2017, 15:22 ч.

Така е аз за това ходя в края на сезона, времето е топло, и не е пълно с пияници

Виж всички коментари за "Майорка – остров на покоя".

Още от "По света"

Великден по света

Великден по света

Великден отново дойде. За пореден път християнският свят ще отпразнува Възкресение Господне и триумфа на живота над смъртта. И за пореден път традициите и тържествата на Великден ще направят света по-светъл и по-пъстър.

Остров Мавриций – Райската градина на Бодлер

Остров Мавриций – Райската градина на Бодлер

Определението на Бодлер за остров Мавриций „Райска градина“ не е достатъчно да опише красотата, уникалността и предимствата на тези земи. Мавриций е сякаш частица от друг свят – тайнствена, автентинтична и все пак – реална.

На почивка в Мангалия

На почивка в Мангалия

Мангалия не е това, което си представяте, че е. Напук на цветистото си име, Мангалия всъщност е един от най-атрактивните курорти на Румъния, историческо пристанище и единственият морски курорт с минерални извори. Добре дошли в Мангалия!