Ибиса – горещи нощни страсти

8 коментара2/5

Ибиса е островът на нощния живот и на музикалните фестивали. Ибиса е курорт за млади и неспокойни духове и за улегнали и щастливи семейства. Ибиса е екзотично място за райска почивка, обявено от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Ибиса - горещи нощни страсти Испанският остров Ибиса е популярна туристическа дестинация, където партито сякаш никога не свършва. Подобно на повечето южняшки острови, и тук има невероятни златисти плажове, окъпани в тюркоазеносини води. Но чарът на Ибиса се крие в стръмните бели канари, издигащи се по крайбрежието и вдадени в морето, на които вероятно се дължи и прякорът му – Белият остров (La isla Blanca). И за разлика от множеството екзотични кътчета, тук преобладава иглолистната растителност и не се срещат никакви „опасни” представители на животинския вид като паяци и влечуги.

Макар Ибиса да е известен като средище на всички любители на електронната музика, както и като точка от турнетата на множество известни изпълнители и DJ – и от жанра, заради желанието на местното правителство да създаде туризъм с по-културна и семейна насоченост, островът привлича все повече посетители. Местните заведения са по-скоро атракция, имат ограничение на работното време до 6:00 сутринта, а новите хотели се строят с категория 5 звезди.

Да, Ибиса очарова и привлича като магнит всички, за които с падането на нощта започва животът. А в пиковия туристически сезон между юни и октомври, островът се превръща в интернационална сцена за изтощителни, но паметни изживявания. В Ибиса със сигурност ви очакват безсънни нощи и горещи страсти – едно разнообразие за всички любители на приключенията и динамиката.

Разположение

Най-красивият от четирите Балеарски острова и трети по-големина сред тях, Ибиса, се намира в Средиземно море, във владението на Испания. Заедно с остров Форментера формират Питиуските острови или т.нар Борови острови. Ибиса отстои на 80 км от Валенсия и на около 3 км от другия популярен с нощния си живот курорт Сан Антонио.
Ибиса - горещи нощни страсти
Само на 7 км от столицата на острова, носеща същото име като него, има малко летище. Релефът е хълмист, а най-високата точка е 476 м.  Климатът е умерен средиземноморски, което обяснява меката зима и сравнително хладното лято – максималната температура в най-горещите месеци е 30 градуса Целзий. Административно Ибиса се поделя на 5 части – Сан Йозеф де са Талася, Санта Еулария де Рио, Сан Антонио де Портмани, Сан Йоан де Лабрития и столицата Ибиса.

История

Тъй като остров Ибиса е бил част от търговската пътна мрежа на Финикия, през 654 г. пр. Хр. те основават там пристанищен град с името Ибосим (посветен на техния бог на музиката и танците Бес). Когато пристигат гърците обаче, те първи дават на двата острова (Ибиса и Форментера) названието Питиуси, заради гъстата иглолистна зеленина, която ги покрива.

Финикийската власт над Ибиса приключва с асирийското нашествие, а малко по-късно територията става част от владенията на Картаген, който я прави своя колония. Те създават както главния град Ибиса, така и своите гробници и солните мини Лас Салинас, откъдето извличали най-важния си търговски продукт – солта. През IV – III в. пр. н.е се развиват връзките със съседния остров Майорка, а малко по-късно Ибиса преминава последователно под властта на Римската империя, вестготите и маврите.
Ибиса - горещи нощни страсти
С господството на последните, по земите на Ибиса се разпространява мюсюлманската вяра, на която е сложен край през 1235 г. от арагонския крал Джеймс I, който създава автономно правителство на острова. През 1715 г. обаче, испанският крал Филип V отменя местната самостоятелност и забранява каталонския език. През 1970 г. идва демокрацията, което дава и днешния автономен статут на Ибиса, като част от автономнатаобщност на Балеарските острови.

Забележителности

Ако си мислите, че единственото, което можете да правите в Ибиса е да събирате слънчев загар и да купонясвате до зори, грешите. Като остров с толкова стара история и ознаменувал присъствието на толкова много народи, тук всяко кътче има какво да ви покаже.

Може би трябва да започнете от стария град Ибиса, възникнал през 1554 г. и ограден с внушителни крепостни стени, от които днес са открити само една малка част. Издигнати от италианския архитект Калви, те сякаш са останали незасегнати от времето и историята и днес са едни от двете укрепления в Европа, запазили своята автентична конструкция. Над къщите, между които се вият  калдъръмени улички, се издига величествена катедрала, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към острова и морето.
Ибиса - горещи нощни страсти
И като заговорихме за море, не забравяйте да се разходите до пристанището на Ибиса, където се издига единственият в Европа „обелиск на корсарите”, посветен на времето, когато островът е ставал обект на многобройни пиратски набези. На пристанището на съседния курортен град пък, Сан Антонио, в на 90-те години на миналия век, е поставен монумент във формата на яйце, в центъра на което е закрепен макет на кораба на Христофор Колумб, „Санта Мария”. Паметникът, известен като „The Egg”, свързва града с произхода на великия пътешественик и с вярата му, че няма невъзможни неща.

Ако искате да се насладите и на природните забележителности в и около Ибиса, то започнете от известната скала, откъсната на няколко километра навътре в морето, носеща името Es Vedra. Всъщност тя наподобява повече остров, до който можете да стигнете единствено с лодка. Той обаче е обгърнат с мистика, защото за него се носят безброй легенди. Според някои е бил населяван от сирени, според други това е бил свещеният остров на финикийската богиня на плодородието Танит, която станала патрон на Ибиса и там се правели жертвоприношения в нейна чест. Трети твърдят, че са виждали неидентифицирани летящи обекти и че Es Vedra е част от потъналата Атлантида. Смята се също, че от този остров е взет материал за направата на Египетските пирамиди и че който си намисли желание, стъпвайки там, то ще се сбъдне. Едно обаче е истина – заради високото съдържание на метали и минерали в скалната структура, Es Vedra излъчва силно магнитно поле, което разстройва компасите и влияе на по-чувствителните натури. Затова и мястото е обявено за трето на планетата с най-силно магнитно излъчване.

Ибиса може да ви предостави още атракции, също толкова интересни и впечатляващи. Пещерите, с които е осеян целият остров, пазят древни останки и доказателства за праисторически живот. Финикийската гробница Necròpolis del Puig des Molins” в центъра на главния град, също заслужава вниманието ви, както и многобройните църкви и катедрали, които можете да намерите във всяко населено място на Ибиса. Автентичните бели чифлици с дебели стени можете да видите запазени в съхранените от времето селца Сан Хосе, Санта Гертрудис, Сан Рафаел и Сан Карлос, а ако наемете лодка, можете да си направите дневния плаж на необитаваните острови Каняро и Еспалмадор.
Ибиса - горещи нощно страстиМорските фарове и вятърните мелници на Ибиса са запазена марка на острова, така че те ще осветяват пътя ви, когато се отправите към поредното си нощно приключение. Накъде? Най-популярните клубове са „Privilege” (най-големият в света), „Eden”, „Es Paradis”, „Amnesia”, „Pacha” „Space” и „DC 10”.

И за финал, за нищо на света не си тръгвайте от Ибиса, ако не сте видяли приказно красивия залез. За целта можете или да си изберете стратегическо място на върха на някоя от многобройните скали, или да изпиете нещо освежително в световно известния бар “Café del Mar” на брега на Сан Антонио, където под звуците на chill out музиката ще потънете в мечти.

Ибиса – една изключителна възможност за горещи нощни страсти и незабравими динамични дни. Не я пропускайте!
 
10. 11. 2009 / Цвети Тошева

8 коментарaДобави коментар »

Лили

От Лили02.08.2017, 12:19 ч.

Искам и аз на Ибиза ;-)

Виж всички коментари за "Ибиса – горещи нощни страсти".

Още от "По света"

Коледа във Финландия

Коледа във Финландия

Финландия е очарователна и някак непозната европейска страна. Но ако искате да усетите истинската магия на идващите празници и да опознаете вълнуващите традиции на един северен народ, сега е точното време да си подарите една Коледа във Финландия.

Мон Сен Мишел, Франция

14 красиви замъка, които си заслужава да видите

Те са храмове на историята и забележителни архитектурни постройки. Представяме ви 14 красиви замъка в различни части на земното кълбо, които определено си заслужава да посетите

10-те най-красиви плажа в света / Бая де Санчо

10-те най-красиви плажа в света

Със своите тюркоазни води и красиви зелени скали, архипелагът Фернандо де Нороня, на разстояние от бразилските брегове, е мястото с на най-добрите плажове в света, сочи проучване на TripAdvisor.