Остров Бали – Екзотика от Индонезия

4 коментара1/5

Дестинация:
Денпасар - Индонезия;

Пътешествието до остров Бали се прави веднъж, но изживяването остава за цял живот. Бали е абсолютното определение за екзотичен остров, но той е и едно от най-религиозните места на земята. Бали е вашата сбъдната мечта.


Остров Бали – Екзотика от Индонезия

 

 

Веднъж попаднали в Бали, ще бъдете омагьосани от местната култура. Танците и фестивалите тук са почти ежедневие. Кухнята и заведенията са за всеки вкус, а мероприятията – неподозирано разнообразни. Ще бъдете заобиколени от обширни оризови пасища, контрастиращи си с високите действащи вулкани и непроходими джунгли. Храмовете и пагодите ще ви съпътстват във всеки ъгъл на острова, а плажовете ще ви предлагат екстремни спортове и любопитни подводни пещери.

Ако искате да пазарувате, посетете Убуд – най-известният занаятчийски център на Бали, където можете да си купите всичко. Ако сте жадни за нощен живот посетете туристическия център Кута.  Навсякъде в Бали ви очакват забавления и настроения. И всяка минута ще ви се случва нещо неповторимо. Защото екзотиката на Индонезия е неразрушена от човешката цивилизация и създава усещането за истински тропически рай.


Разположение

 

 

 

 

Остров Бали е част от голямата група индонезийски острови Лесер Сунда и лежи само на 3 км източно от остров Ява. Намира се съвсем близо до екватора във водите на Индийския океан. Най-високата му точка е активният вулкан Маунт Агунг (3142 м) в най-източната част на острова.

 

 

 

Релефът на Бали е смесица от планини, долини и коралови рифове. Планинската верига „Гунунг Агунг” е всъщност съвкупност от 6 вулкана, простиращи се от изток на запад по цялата дължина на острова. В южната му част плажният пясък е бял, на север и запад е черен, а на югоизточния плаж Падангбай има и от двата.

Най-големият град на остров Бали е столицата Денпасар, а след него по значимост се нареждат старата колониална столица Сингарая (на северното крайбрежие), курортът Кута и град Убуд. Трите острова Нуса Пенида, Нуса Лембонган и Нуса Кенинган административно са част от територията на Бали, макар да са разделени от него с пролив.

 

 

История

 

 

Първите заселници на остров Бали са преселници от Азия, което обяснява и силното повлияване на местната култура от индуизма. То се засилва особено през XI в., когато се възцарява кралство Маджапахит от остров Ява, което превръща Бали в своя колония (връзката между двете общности е скрепена чрез брака между краля на острова Удаяна и принцеса Махендрадата от източна Ява). Остров Бали – Екзотика от Индонезия

 

 

Предполага се, че през 1597 г. на Бали стъпва първият европеец - холандският изследовател Корнелис Де Хойтман. През XIX в. холандците завладяват индонезийския архипелаг. До завладяването на острова от Япония след Втората световна война се водят постоянни борби между местното население и холандците. Много балийци падат жертва на кръвопролитните битки, но не успяват да спрат европейската експанзия.    

 

 

През 1946 г. Бали е включен в състава на новоформираната република Източна Индонезия, а след като холандците признават независимостта на Република Индонезия (през декември 1949 г.), островът става част от владенията й. Следват години на икономическа и политическа криза, предизвикани както от изригването на вулкана Маунт Агунг през 1963 г., така и от вътрешни междуособици. Сменя се властта, а с нея порядките на управление и международните контакти. През 2002 г. Бали (по-точно туристическият център Кута) става обект на ислямистки терористичен акт. Бомба убива над 200 души, предимно чужденци. Тази атака, както и следващата през 2005 г., нанася мащабни поражения на острова – както в сферата на туризма, така и в икономиката.


Забележителности

 

 

 

Наричат Бали „Островът на хилядата храма”. Затова не се учудвайте, че когато стъпите в тази райска земя, смесица от гъста екзотична растителност, златисти плажове и богата местна култура (танци, фестивали и изобразително изкуство), навсякъде около себе си ще виждате издигнати чудати светилища (над 2000), украсени с традиционните източни символи и пазени от митологични същества.

 

 

 

Разглеждането на всички храмове е невъзможно. Освен ако не сте решили да се преселите на Бали за достатъчно дълго време. Най-добре е да се доверите на местен водач, който ще ви насочи към по-известните и любопитни обекти (отворени за посещение) и ще ви разкаже интересни подробности от историята и значението им за местната култура.

 

 

Вероятно ще бъдете предупредени за правилата, които трябва да спазвате при досега си с местната религиозна общност (предимно балийски индуисти, но се срещат и мюсюлмани, будисти и християни). Следвайте ги стриктно, в противен случай може да си навлечете гнева на местните и... на боговете (не случайно другото име на Бали е „Островът на боговете).
Остров Бали – Екзотика от Индонезия

 

 

Измежду всички светилища на острова, едно е с по-особено значение за населението на Бали. Това е Храмът – майка Pura Besakih - обширен храмов комплекс, простиращ се върху седем възходящи тераси и построен около XIV в. Главният храм Pura Penataran Agung е център и главно светилище на останалите 22 храма. Към него водят поредица от стълбища, тухлени порти и дворове. Това е и основният ритуален център на комплекса, където ежегодно се устройват над 70 фестивала в чест на различни божества.

 

 

Заради разположението му на южния склон на главния вулкан Маунт Агунг, местните вярват, че Pura Besakih е чудотворно и защитено от боговете място. Според тях, с изригването на вулкана през 1963 г., висшите сили демонстрирали мощта си, но все пак запазили символите на вярата (потоците от лава, които убиват над 1700 души, минават на метри от комплекса, но той остава почти непокътнат).

 

 

Вторият по значимост храм на остров Бали е Pura Ulun Danu Bratan на брега на езерото Братан и посветен на водата му, която дава живителни сили на всички същества. В този си вид храмът съществува от началото на XIX в., когато е издигнат наново след изригването на вулкана Батур (преди това Pura Ulun Danu Bratan се намирал на дъното на кратера).

 

 

Подобно на всички източни философии, и в Бали водата е един от най-почитаните и значими елементи. Ето защо, освен Pura Ulun Danu Bratan има и други храмове, отдаващи почит на живителната течност. Такъв е храмът Pura Tirta Empul, построен при свещения извор Tampak Siring (според вярванията през 926 г. от бог Индра). След като минете през портата на входа (пазена от статуите на боговете Шива, Вишну, Брахма, Батур и Индра) ще зърнете и главната атракция на светилището – правоъгълен каменен басейн, които се пълни със светена вода от 12 фонтана. Почти всички посетители идват тук с надеждата да се топнат в магическите води, за да излекуват телесните си страдания и да опростят греховете си.

 

 

Един от храмовете в Бали, който задължително трябва да посетите е Pura Tanah Lot. Построен е през XV в. върху скала в океана (която с течение на годините е била оформяна от удара на вълните в скалите), в южната част на острова само на 20 км от столицата Денпасар. В превод името Pura Tanah Lot означава „Земя от морето” – това е един от седемте морски храма по крайбрежието на Бали, който е и тясно свързан с местната митология. Всеки от тях е построен така, че да се вижда следващият – целта е била да се оформи верига от храмове по югозападното крайбрежие, така че поклонниците да могат да ги посетят последователно.

Остров Бали – Екзотика от Индонезия

Вярва се, че Pura Tanah Lot защитава Бали от епидемии, а морски змии пазят храма от зли сили и от осквернители. Ако имате късмет да хванете отлива, ще можете да стигнете пеша до скалата, но задължително го посетете по залез слънце – гледката, която ще видите от скалата, ще се запечата завинаги в съзнанието ви.

Невъзможно е да бъдат изброени всички забележителности на Бали, но освен горепосочените си заслужава да посетите и:

 

 

 • Храм Pura Kehen в град Бангли – един от най-древните в Бали.
   
 • Pura Taman Ayunв град Менгви – земята на Върховния бог
   
 • Храм Uluwatu – посветен на бога на водата, построен върху 100-метрова скала над морето.
   
 • Храм Goa Gajah– наричат го „Слонската пещера”, защото е построен в пещера, в която има статуя на слон. Датира от XI в.
   
 • Alas Kedaton– „Гората на свещената маймуна”, която се простира върху площ от 12 000 хектара, дом на маймуни, обитаващи джунгла и храмове.
   
 • Птичия парк– над 2000 вида птици


Престой

 

 

 

Още със стъпването си на Бали (след около 24-часов полет) бъдете подготвени за динамична ежедневна програма, без нито една свободна минутка и с изобилие от разнообразни приключения – посещение на местните забележителности, на тематичните природни паркове (където ще видите редки видове птици и маймуни), на местните SPA центрове (където да опитате прословутия масаж на местните) или пък на подводния свят край бреговете на Бали. Колкото до местата за нощувка, Бали ви предлага богат избор от вили, бунгала и хотели, кой от кой по красиви и уединени. Навсякъде ще усещате екзотиката и неповторимата атмосфера на индонезийската култура.


11. 05. 2010 / Цвети Тошева

 

 

 

 

 

 

4 коментарaДобави коментар »

saved_

От saved_02.05.2018, 20:31 ч.

Остров Бали наистина е уникално по рода си място в целия свят. Прочетете пътеписите миз а Бали тук: [Линк]

Виж всички коментари за "Остров Бали – Екзотика от Индонезия".

Още от "По света"

10 неща, които не знаете за Исландия

10 неща, които не знаете за Исландия

Какво може да очаквате от едно вълнуващо пътуване до Исландия? Със сигурност незабравими природни пейзажи и изобщо реалност, много по-различна от тази в България. Вижте 10 неща, които не знаете за Исландия.

Елисейският дворец – домът на френските президенти

Елисейският дворец – домът на френските президенти

Какви са тайните на Елисейския дворец? Колко държавни глави на Франция са обитавали Елисейския дворец до този момент? Научете повече за Елисейския дворец – домът на френските президенти.

Най-красивите коледни елхи на 2014

Най-красивите коледни елхи на 2014

Повечето градове вече включиха светлините на коледната си украса. Затова решихме да направим едно виртуално околосветско пътешествие и да видим кои са най-красивите коледни елхи за 2014.