Ню Йорк, Ню Йорк!

14 коментара0/5

Дестинация:
Ню Йорк - САЩ;

Грандиозен, различен, уникален, този град е същинска империя, сътворена от цветове, светлини, небостъргачи и помпозност.

Tам, човек се чувства малък и безсилен, но в същото време господар на света.Чувство, което не може да бъде пресъздадено, а почувствано.

new-york.pngМестоположение

Ню Йорк е разположен в югоизточната част на щата Ню Йорк, на половината разстояние между Вашингтон Ди Си и Бостън. Местоположението му, точно на устието на река Хъдсън, е спомогнало градът да се разрастне значително като търговски център

Град Ню Йорк е най-многобройният в САЩ. За повече от цял век е бил един от най-големите световни търговски и финасови среди. Моден, атракционен, политически и медиен център, той привлича туристи от цял свят.

Ню Йорк е съставен от 5 административни единици – Бруклин, Манхатан, Куинс, Бронкс и Статън Айлънд. Населението му е приблизително 8, 2 млн. жители върху площ от 830 кв.км.,

Забележителности

„Културата просто изглежда като да витае във въздуха, като част от самото атмосферно влияние“ - Том Уолф (писател)

Ню Йорк преплита безброй различни култури и традиции. Има голямо етническо разнообразие от имигранти и заселници от всяко кътче на света. Тази палитра от хора, раси и уникален бит само по себе си е уникално. Вихрушката от хора вследствие масовото туристическо нашествие те главозамайва на фона на космополитната визия на града.

Ню Йорк е родното място на много културни паметници. Най-посещаваните туристически обекти ( близо 40 млн. туристи годишно посещават града) са Импайър Стейт Билдинг, Елис Айлънд, театралните постановки на Бродуей, Музеят на восъчните фигури на Мадам Тюсо, Пето Авеню, Таймс Скуеър, Сентрал Парк, Южният парк, сградата на Рокфелер, Зоопаркаът в Бронкс, Ботаническата градина и Статуята на свободата.

manh.jpg

Един от символите на Ню Йорк и на цяла Америка е Статуята на свободата. Издигната през 1886г. , за да скрепи съюза между Франция и Америка, тя  се намира върху остров Либърти и приветства с добре дошъл всеки един от посетителите на града.

liberty statue.jpgМанхатан е най-скъпата община в Ню Йорк и на второ място в целите щати. Този район е най-големият търговски, културен и финансов център в Америка и един от най-развитите в света. Там са концентрирани по-голямата част от забележителностите и голяма част от търговските улици, както и някои от най-високите сгради в света, в това число Импайър Стейт Билдинг и кулите близнаци на Световния търговски център, които бяха жертва на атентат на 11 септември, 2001 г.

Таймс Скуеър е един от най-красивите площади в света. Безброй неонови и светещи реклами, глъч, цветове, неописуема красота, пред която притаяваш дъх. Времето спира в ужасно забързания си ход. Поне три минути стоиш и вторачено наблюдаваш всичко около себе си.

Импайър Стейт Билдинг – един от емблематичните небостъргачи в Ню Йорк, от чийто връх в ясно време се вижда целия град като на длан. Разбира се, той е толкова огромен, че взорът далеч не може да обхване цялото величие на Ню Йорк. Поглъщаш го с очи, озъртяйки се на всяка една страна и потъваш в необятността му.

Забавление

С 24-часа движещо се метро и постоянния глъч от трафика и хората, Ню Йорк е известен като „Градът, който никога не спи“. Заведенията са толкова много, че трудно може да назовем някакъв брой – дискотеки, клубове, барове за всеки вкус, цвят на кожата и финансови възможности.

empire.jpgКухнята в Ню Йорк е истинско предизвикателство с всевъзможните културни обичаи. През 2005 е документирано, че близо 170 езика се говорят в града и 36 % от населението е родено извън пределите на САЩ. Вкусовите предпочитания са се моделирали изцяло според огромния брой имигранти. Евреите и италианците са всеизвестни с чийзкейка, бейгълите и пицата. Кухнята на средния изток – фалафели, кебапи, дюнери - почти успяват да конкурират уличните продавачи на хот дог. Страшно много са изисканите ресторанти, които предлагат японска, средиземноморска, европейска, китайска и местна кухня.

Сградата на световно-известната опера в обществения център Линкълн привлича милиони посетители - ценители на изкуството. Градът има над 500 галерии и е вторият по големина център на филмовата индустрия в САЩ.

times.jpg

Ню Йорк те сграбчва още от първия миг, в който попаднеш там. Има голяма вероятност човек да не го хареса. Така се случи и с мен. Цялата космополитност, грандиозност, пищност, забързан ритъм са нещото, кояето винаги бях мечтала да усетя, но което ме смаза, когато се отзовах там. Трябва да мине време и в един момент се свикв, човек сам се пренастройва на същия забързан и динамичен живот, като обитателите му, без това без реално да го усети. Най-вълнуващото от всичко е, че никога няма да може да го опознаеш. Ню Йорк винаги ще те изненадва с нещо ново и различно и ще преоткриваш красотата му постоянно.

Луксозен, излъскан, горд, величествен и респектиращ – така бих го определила аз. Може да е плашещ, но веднъж попаднал там, човек никога няма да го забрави.


29. 04. 2008 г. / Радостина Пеева

14 коментарaДобави коментар »

Kikata

От Kikata13.07.2009, 21:38 ч.

шдэь е иьс юь эяс4нс йдиь дядфехд юь пехе пьишд шьп е пхджд сьнд 4ьв 4ьв

Виж всички коментари за "Ню Йорк, Ню Йорк!".

Още от "По света"

Плаващата книжарница на Венеция

Плаващата книжарница на Венеция

"Либрерия Аква Алта" е една от най-оригиналните книжарници в света и сред най-популярните забележителности във Венеция. А най-хубавото е, че е лесно да я откриете - съвсем близо до площада Сан Марко.

Карлови Вари - на SPA по чешки

Карлови Вари - на SPA по чешки

Едва ли другаде по света блаженството на SPA процедурите може да бъде така кралски поднесено, както в Карлови Вари. Тук SPA означава пълно сливане на душата с тялото, постигнато само чрез природни блага. Отдайте се на SPA по чешки в Карлови Вари.

Ринконада – най-високият град в света

Ринконада – най-високият град в света

5100 метра над морското равнище – на тази зашеметяваща височина се намира най-високият град в света, носещ името Ринконада. Повечето негови жители работят в мини, а животът им никак не е лек. Научете повече за Ринконада – най-високият град в света.