Тадж Махал – храмът на вечната любовта

10 коментара4/5

Любовта ще спаси света! Ако не света, то увековечава за поколенията едно вечно чувство. Всички казват, че историята за императора и императрицата е като приказка. Приказката за Тадж Махал


Сега е тя безкръвна и почти безплътна,
безгласна, неподвижна, бездиханна.

                                          Елисавета Багряна Из „Вечната“

История
Тадж Махал е мавзолей в град Агра, построен от императора Шах Джахан за любимата му жена Арджамунд. Като млад принц Кхуррам, третият син на император Джахангир, се жени за красавата принцеса Арджуманд Бано Бегум, от която има 14 деца. През 1628 г.  Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца). Мумтаз Махал придружава съпруга си при всички негови военни походи. Изключително близки по характер, дори някои историци твърдят, че заедно взимали решения относно бъдещето на империята. Мумтаз умира по време на военна кампания през 1631 г. при раждане на 14-тото им дете на 39-годишна възраст. На смъртният си одър тя го моли, да съгради нещо голямо и велико, с което да я почете. Императорът увековечава Мумтаз Махал с построяването на неповторима мраморна гробница. Дълъг и изтощителен бил „строежа на любовта“. Настъпила жестока финансова криза в империята. В този момент един от големите му синове съзрял възможност най-после да се възкачи на престола. Обвинил баща си и превзел двореца. Мечтата на Шаха била да построи за себе си черен на цвят мавзолей. Точно срещу белият, но така и не се сбъднала.
Защо в Агра?
Агра е бил предпочетения град от императорите Мугал (една от най-големите и силни династии в световната история, смята се, че са в някаква степен наследници на Чингиз Хан) през ранните години. Точно тук основателят на династията Бабур създава първата външна персийска градина по бреговете на река Ямуна. Тук неговият внук издига шеметните крепости на великия Ред Форт. Заобиколени от неговите стени синът му построил розово-червени палати, дворци и градини. А пък неговия син ги украсил с мраморни джамии и палати инкрустирани със скъпоценен бял мрамор.

Тадж Махал

Местоположение

Агра е град в Индия. Разположен е на 200 км югоизточно от Делхи на брега на река Ямуна. Агра е голям индустриален център в щата Утар Прадеш с население от около 1 260 000 души.

Забележителности
Името на мавзолея – Тадж Махал е краткото наименование от Мумтаз Махал. След смъртта на императрицата, в страната е обявен двегодишен траур - 1661 г. до 1663 г. В края на периода  започва строителството. За място на строежа е избрана голяма градина на брега на реката, собственост на знатен род; изборът на място е продиктуван от вълшебната гледка, разкриваща се пред тях. 20 хиляди души работят тук в продължение на 17 години, архитекти и майстори са събрани от цяла Индия, както и от Иран и Турция. Италианците си присвояват, но само на думи архитектурата на Тадж Махал. При строителството са използвани йеменски ахати, арабски корали, персийски оникс и аметисти. Една легенда гласи, че след завършване на строителството на Тадж Махал майсторите бивали ослепявани или убивани, за да не могат никога отново да създадат подобна красота.
В началото на XIXв. британският генерал-губернатор планира да разруши Тадж Махал и да го продаде на парчета, като монументът е спасен единствено поради липсата на потенциални купувачи в Англия.
Комплексът Тадж Махал е дълъг 580 метра и широк 300, като в ограденото с висока стена пространство освен мавзолеят и джамията са разположени конюшни и ханове за видни гости.
Самият мавзолей е с квадратна основа, заоблен по ъглите, всяка от страните е дълга 56.6 метра, с голяма централна арка по средата и по-малки арки от двете ѝ страни. На всеки ъгъл е разположен малък купол, а централният купол, висок 70 метра, наподобява огромна перла - Мохамед описва трона на Аллах като бяла перла, поставена върху четири колони. Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, като стиховете от Корана са съчетани с флорални мотиви. Гробницата е разположена върху платформа, висока 6.7 и 95 метра в квадрат, като единственото двойно стълбище води към мавзолея.
По страните на платформата се издигат 4 минарета, високи 41.6 метра, които са леко наклонени навън: при земетресение минаретата е трябвало да паднат встрани, а не върху гробницата. На всяка кула е изписана по една буква - Р,Х,М,Н - като заедно те се четат ар-рахман (всемилостивия), едно от 99-те имена на Аллах.
Вътрешността на мавзолея се състои от централна зала с великолепна акустика и четири осмоъгълни зали отстрани - те са били предвидени от Шах Джахан за гробници на членове на императорското семейство, но Аурангзеб пренебрегва волята на баща си. Под залата е разположена крипта (макбара), в която се намират гробовете на Мумтаз Махал и Шах Джахан. В централната зала са разположени копия на гробовете, тъй като е било обичайно да се прави частен и публичен гроб. Гробовете в залата, украсени с полускъпоценни камъни, първоначално са били обградени със сребърен параван, но Аурангзеб го заменя с великолепен мраморен такъв. Някои от мозаичните цветчета, украсяващи паравана, са съставени от над 60 детайла и създават илюзия за обемност. Над гробовете гори лампа, чийто огън никога не трябвало да загасва (съвременната лампа е дарена от генерал-губернатора на Индия лорд Кърсън, тъй като оригиналната е била открадната).
Сега парламентът в Индия гласува закон, чрез който да се почиства мавзолеят с естествен материал – хума. Тадж Махал е подложен на непрекъснато замърсяване от промишлеността, градския шум и газовите изпарения.

Тадж Махал отвътре
 
Време и средства
Най-доброто време за посещение на Агра и нейните забележителности е от Октомври до Март. Археологическото дружество в Индия е дала „тежката си дума“ - Тадж Махал ще остане затворен Петък за посетители, с изключение на тези, които искат да отидат на следобедна молитва в джамията до паметника. Тадж Махал остава отворен от 6:00 - 19:00 ч. през останалите делнични дни. Входната такса е 970 рупии за чужденци, а за индийци по време на изгрев и залез входната такса е 100 рупии и през деня 20 рупии. Тажд Махал е най-красив при изгрев слънце, покрит с мъгли, роса и червена светлина. Павилионите за билети, точно отвън до западната врата рядко са блокирани от дълги опашки освен между 16:00 и 17:00 часа, преди да се увеличи входната такса. Носете точна сума, защото продавачите „все нямат да ви върнат“. Екскурзиите до Индия варират от 3500лв., разбира се са комбинирани с други забележителни места в Индия, а тя определено има, какво да покаже!

30.09.2008/Блага Димитрова

10 коментарaДобави коментар »

Ani

От Ani24.12.2008, 20:09 ч.

това е най забележителното творение на любовта

Виж всички коментари за "Тадж Махал – храмът на вечната любовта".

Още от "По света"

Разбит самолет се превърна в луксозен хотел

Разбит самолет се превърна в луксозен хотел

Ако обичате екзотични и нестандарни места за почивка, предлагаме ви да отскочите до Коста Рика и да отседнете на борда на разбит самолет, превърнат в луксозен хотел.

Матера – там, където времето е спряло

Матера – там, където времето е спряло

Едно от най-омагьосващите места в света, за което до скоро малцина бяха чували, е древният град Матера. Това уникално селище е разположено в провинция Базиликата, Южна Италия.

5-звездна почивка на Малдивите

5-звездна почивка на Малдивите

Anantara Kihavah Villas предлага 5-звездно удоволствие на Малдивите. Но луксозният комплекс от вили привлича само тези, които имат възможност да си позволят разкоша на високата цена.