Рокамадур – вертикалното градче в скалите

0 коментара0/5

Дестинация:
Франция;

Рокамадур е интересен град, намиращ се във Франция. Необичайната подредба на сградите в него е това, което го отличава от останалите градове и кара любопитни туристи да го посещават. Научете повече за Рокамадур – вертикалното градче в скалите.

Добави описание

Снимка: Flickr

От времето на Средновековието град Рокамадур, намиращ се в югозападна Франция, привлича поклонници от цяла Европа заради своите исторически паметници и светилището на Света Богородица. Мощите на Свети Амадур, който живял и умрял в Рокамадур малко, след като напуснал Йерусалим, също привличат вярващи от различни места.

Легендата разказва, че след откриването на тялото на Свети Амадур, започнали да се случват чудеса. Когато лечебните сили на останките на Амадур станали известни, Рокамадур започнал да се посещава от поклонници, както и да получава дарения от френски крале и кралици.

В крайна сметка Рокамадур се превърнал във важна спирка по пътя на поклонение към Сантяго де Компостела.

Добави описание

Снимка: Flickr

Рокамадур обаче привлича хората и поради друга причина – неговата необичайна архитектура и разположение на сградите му. Градчето е като издълбано в скалите, сградите са построени на етажи вертикално, вместо хоризонтално, а най-високите се издигат на 120 метра височина.

Бихте ли спали, заобиколени от акули? >>>

10 интересни факта за Лувъра >>>

Най-отдолу са позиционирани къщите и другите „обикновени“ постройки. Нагоре в скалата се намира религиозен комплекс, в който има девет църкви. В най-високата точка на Рокамадур пък е построен замък, в който някога са живели аристократи. Неговата първоначална цел била да защитава светилищата.

В най-голямата църква в градчето е изложена Черната Мадона – статуя на Света Богородица, за която се твърди, че има чудотворни сили.

Добави описание

Снимка: Flickr

Рокамадур пленява посетителите си и със своята красива природа – градът предлага спиращи дъха гледки към долината на река Алзу. Любителите на различни сирена пък имат възможността да се насладят на вкусни видове сирена, най-известните сред които са синьото сирене и козето сирене.

В близост до Рокамадур също така се намират пещери, в които има праисторически рисунки – още нещо, което си заслужава да видите, ако някога решите да посетите това необичайно френско градче.

12.09.2017/Милена Алексиева

Още за: град, Франция

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Рокамадур – вертикалното градче в скалите".

Още от "По света"

Кушадасъ – Островът на птиците

Кушадасъ – Островът на птиците

Кушадасъ е един от най-прочутите турски курорти - атрактивна дестинация за летните месеци. Всички избрали екзотиката на Ориента за годишната си почивка, са останали впечатлени и блажено доволни от престоя си там. И има защо.

Ик Кил Сеноте в Мексико

4 приказни естествени басейна

Те са разпръснати в различни точки по света. Няколко неща обаче ги обединяват – красотата, спиращите дъха гледки и възможността човек да изживее нещо незабравимо, потапяйки се в техните кристални води. Вижте 4 приказни естествени басейна.

На почивка в Мангалия

На почивка в Мангалия

Мангалия не е това, което си представяте, че е. Напук на цветистото си име, Мангалия всъщност е един от най-атрактивните курорти на Румъния, историческо пристанище и единственият морски курорт с минерални извори. Добре дошли в Мангалия!