Розовото езеро Хилиър - красиво и загадъчно

0 коментара0/5

Дестинация:
Австралия;

Ако предприемете екскурзия до далечна Австралия, няма как да не включите в програмата си розовото езеро Хилиър.

Розовото езеро Хилиър - красиво и загадъчно

Розовото езеро  Хилиър се намира на о.Мидъл, един от стотината в архипелага Решерш, разположен до западното крайбрежие на континента. И е съвсем, ама съвсем розово на цвят.

Розовото езеро Хилиър - красиво и загадъчно

Гледката, особено от птичи поглед, е удивителна с контраста на бонбонената вода с тъмносиньото на Южния океан и зеленото на евкалиптовите гори наоколо. Тънка пясъчна ивица разделя океана от езерото, по чийто брегове са натрупани бели солни отлагания.

Хилиър не е единственият подобен феномен в света. Езера със същия розов цвят има в Африка – сенегалското Ретба, както и солените естествени водоеми до залива Сан Франциско. Но за разлика от тях цветът на Хилиър досега е загадка за учените. И може би именно това го прави още по-загадъчно красиво. 

Розовото езеро Хилиър - красиво и загадъчно

Езерото е забележителност, която задължително се отбелязва от екскурзоводите в този район на Австралия, каторазходката до него е най-добре да се осъществи с хеликоптер. От тази височина Хилиър блести с яркорозов цвят на детска дъвка, за който е трудно да се повярва, че всъщност е напълно естествен, а не експеримент на химическата промишленост. 

Интересно е, че ако си вземете от водите му за спомен в малко шишенце, ще установите, че „пробата“ не променя цвета си и явно не е и резултат от игра на светлината.

Езерото било открито, описано и картографирано за пръв през 1802 г. от британския мореплавател и изследовател Матю Флиндърс.

В началото на XX век частни предприемачи стартират бизнес с добив на сол от езерото, но след 6 години незнайно защо се отказват. Оттогава до днес  около розовите води се чува само крясъкът на птиците, а единствените хора, които идват тук от време на време, са любопитни туристи.

Розовото езеро Хилиър - красиво и загадъчно

За разлика от другите розови езера по света, цветът на Хилиър остава до днес загадка за учените

Загадката на необикновения цвят на Хилиър трябвало да бъде разрешена през 1950 г., когато учени решават да изследват водите на водоема. Те били почти сигурни, че ще открият в него вида микроводорасли Dunaliella Salina, които се срещат в силно солените езера в океанските области, особено в Австралия. За да се защитят от голямата концентрация на сол, тези микроводасли произвеждат засилено бетакаротин, който оцветява обитаваните от тях води в розов цвят. Биолозите и химиците останали учудени, когато се оказало, че пробите от Хилиър не съдържат изобщо Dunaliella Salina. Така до ден-днешен учените имат само хипотези относно красивия розов цвят на водоема на о. Мидъл, но нито една не е категорично посочена като верния отговор.

Розовото езеро Хилиър - красиво и загадъчно

Една от теориите е, че цветът е резултат от червеникавите халофилни бактерии в солната утайка, а друга – че се дължи на комбинацията от морска сол и високите нива на натриевия бикарбонат, който се среща във водите на езерото. Що се отнася до солта, която е в такива количества, че се отлага по бреговете на водоема, тя със сигурност е причина  повърхността на Хилиър да блести и искри като истинско бижу.

Розовото езеро е среда за живот на редки видове птици.

Екзотични пернати като качулатия дъждосвирец и ивичестия саблеклюн не се срещат по други места по света освен тук. Това е и причината организацията BirdLife International да обяви обекта за изключително важна местност за опазването на световното природно богатство.

Повечето туристи, които стигат до Хилиър, решават, че е по-добре е да не пробват да влизат в него. Ако някой ден ви се случи щастието да видите езерото на живо, настроени сте приключенски и решите, че веднъж ви се е паднало да се поплувате в розова вода, наистина можете спокойно да го направите. Въпреки необичайния цвят, е установено, че езерото не е отровно и не предизвиква никакви нежелани реакции върху кожата. Освен това има и още една екстра – голямото количество сол ще ви държи през цялото време почти на повърхността удобно, като в голямо, розово кресло.

 

ВИЖТЕ СЪЩО:

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Розовото езеро Хилиър - красиво и загадъчно".

Още от "По света"

Колизеумът - „хляб и зрелища“

Колизеумът - „хляб и зрелища“

Всички пътища водят към Рим, а в центъра му е Колизеумът. От място за равлечение, сега може да се нарече Вавилонска кула - събрал безкрайно много езици под остаралите от времето стени.

Дяволският град – новото природно чудо

Дяволският град – новото природно чудо

Дело на върховни сили или чудо на природата, от векове Дяволският град буди възхищението и страхопочитанието на туристите и е сериозен претендент в конкурса за нови 7 чудеса на природата. Дяволският град е гордостта на Сърбия. Посетете го!

Топ 10 на невероятните места на Балканите

Топ 10 на невероятните места на Балканите

Несебър е сред 10-те невероятни места на Балканите, които според сайта "Пулс 24" трябва задължително да се посетят от туристите.