Голямото коледно пътуване - без стрес!

0 коментара0/5

Често се налага да изминаваме стотици километри, за да се съберем с най-близките си хора за Коледа. Начинание, което може да помрачи празничната еуфория с паниката, която предизвиква. Вижте как да преживеете голямото коледно пътуване без стрес.

Голямото коледно пътуване - без стрес!
 © Сн.: iStock.com

Ключът към организиране на голямото коледно пътуване без стрес е поставянето на реалистични очаквания, предвиждане на закъснения и неудовлетворителни обстоятелства и правилно планиране. Без тези три компонента празничното ви настроение е сериозно застрашено от емоционална криза.

Ето няколко съвета за подготовка на голямото коледно пътуване:

 

Опаковайте компактно.

Това означава само най-необходимото и най-практичното. Вземете предвид мястото, където ще отседнете, климата и отоплението, събитията, които ви предстоят. Придържайте се към по-плътните материи, особено ако ще сте в планински район и мислете за дрехите, в които ще се чувствате най-комфортно. Съчетайте няколко комбинации за отделните случаи и оставете останалите в гардероба у дома. Отивате на гости, не да дефилирате.

Помислете за подаръците.

Коледните подаръци при гостуване в чужд дом са задължителни.При избора им обаче трябва да мислите практично и съобразително - да са лесно преносими и в същото време да са от полза на домакините. Жест на уважение е да предвидите нещичко за всеки, дори и да не сте особено близки. Има толкова оригинални идеи за икономични подаръци. Но не ги опаковайте предварително, а на място. Иначе рискувате да се смачкат в багажа или трудът ви да бъде съсипан при евентуална митническа проверка.

 

Помислете за комфорта на децата.

Децата са палави, игриви, капризни, лесно се уморяват и отегчават, въобще имат доста по-различни нужди от тези на един осъзнат възрастен индивид. Трябва да сте подготвени за всяка ситуация. На удобно място сложете любима играчка, книжка за оцветяване или образователна игра, които ще поддържат вниманието им ангажирано по време на пътуването. Вземете лека закуска, в случай че огладнеят и шише с любимия сок (сладките лакомства не се препоръчват, тъй като захарта ще ги направи още по-енергични). Не забравяйте мокрите кърпички и резервната дрешка.

Помислете и за своя комфорт.

Наспете се хубаво преди път (особено ако шофирате вие), пригответе някакви развлечения (книга, списания, кръстословици и судоку, музика), вземете лека храна и шише вода, облечете се удобно. От начина, по който ще се чувствате по време на пътуването до голяма степен зависи и психологическото ви състояние след това.

Избягвайте пиковите часове за пътуване.

По празниците мнозина се отправят към родните си места, а други бързат да са навреме у дома за коледната трапеза. Ако пътувате с автомобил, тръгнете в по-ранен час и отложете връщането максимално, за да избегнете трафика и опасностите по пътя.

Бъдете навреме на летището / на гарата.

Да изпуснете самолета, влака или автобуса, само защото сте свикнали да правите всичко в последния момент, е гаранция за качествен стрес още в началото на пътуването. По-добре да чакате спокойно с книга в ръка час по-рано, отколкото да сечете минутата, разчитайки на добрия си късмет. Ако се налага нагласете стрелките на часовниците си предварително с половин час напред, предвидете трафика и помислете за алтернативен обходен маршрут. 

Споделете очакванията си с домакините.

Освен общоприетите, всяко семейство спазва и свои традиции и ритуали за честване на Коледа. И ако ще посрещате празниците при роднини, предварително ги запознайте с обичаите, които обикновено се случват в дома ви по това време на годината. Разбира се, бъдете отворени за техните, така че да си съдействате и да обогатите взаимно културните си познания. 

 

Бъдете търпеливи.

Колкото и напред да сте планирали пътуването и старателно да сте опаковали багажа, във всеки един момент нещата могат да се объркат.Ето защо трябва да се въоръжите с търпение и да приемате пречките като обстоятелства, които не можете да контролирате и които от своя страна не бива да контролират вас. В противен случай стресът ще достигне бомбастични измерения и ще изнерви всички участници в пътуването.

Затова, ако възникнат непредвидени ситуации (а такива почти винаги се случват), поемете дълбоко въздух, пребройте бавно до 10 и обратно, излезте за момент на чист въздух и се опитайте да намерите адекватно решение на проблема.

Помнете, колкото по-спокойни се чувствате по време на голямото коледно пътуване, толкова по-гладко ще вървят нещата.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Голямото коледно пътуване - без стрес!".

Още от "Полезно и любопитно"

10 от най-красивите замъци в Европа

10 от най-красивите замъци в Европа

Кои са най-красивите замъци в Европа? Трудно е да се каже, защото всеки има своята уникалност, своята история и своите тайни. Въпреки това има замъци, които са като магнит за туристите и заслужават челни позиции в класацията.

4 дестинации за ски маниаци

4 дестинации за ски маниаци

Ако обичате да карате ски и сноуборд, със сигурност мечтаете да посетите една от дестинациите, които ви предлагаме. А може би вече сте били там. Вижте нашите 4 предложения за ски маниаци.

Почивка с по-малко разходи? Възможно е!

Почивка с по-малко разходи? Възможно е!

Всеки очаква с нетърпение лятната почивка и всеки я заслужава. Но когато бюджетът е ограничен, жадуваните удоволствия и глезотии се превръщат в мираж. Има ли начин да организирате почивка с по-малко разходи и да се чувствате добре? Да, възможно е!