Пътуване на автостоп – предимства и недостатъци

5 коментара4/5

В днешно време, на пътуването на автостоп се гледа доста скептично и обикновено се свързва с хипарския начин на живот. Вижте какви са предимствата и недостатъците на пътуването на автостоп и как да го практикувате безопасно, ако ви се наложи.

Пътуване на автостоп - предимства и недостатъци 
Някога, преди пътуването на автостоп да влезе в криминалните хроники и романи като идеална възможност за развихряне на серийни убийци, то се е възприемало като една сладка възможност за разнообразие. Като идеалният шанс да се пуснеш по течението на живота и хората и просто да пътуваш. Да общуваш. Да намериш себе си.
 
Днес, пътуването на автостоп се предприема предимно от хората с авантюристичен дух, които нямат достатъчно средства да си позволят адекатен превоз до дадена дестинация, или от онези, които се нуждаят от спешен или извънреден превоз – до някое мероприятие в съседен град, от по-малко до по-голямо населено място или просто защото са закъсали с личния си автомобил насред пътя.
 
Пътуване на автостоп - предимства и недостатъциТака или иначе, без значение какви са личните ви подбуди, пътуването на автостоп има своите предимства и недостатъци. Запознайте се с тях, защото не се знае дали няма да ви се наложи да експериментирате.
 
Предимства на пътуването на автостоп
 
Пътуването на автостоп е най-евтиният, в повечето случаи безплатен, начин за придвижване от точка А до точка В.
 
Не поемате отговорност за собствено превозно средство, можете да консумирате алкохол по всяко време, без да се притеснявате, че трябва да шофирате и не се съобразявате с графика на други превозни средства (автобус, самолет, влак).
 
Срещате нови хора, с различна лична история и манталитет, и научавате информация, която някой ден може да се окаже от полза.
 
Ако обичате приключенията, пътуването на автостоп ще ви зареди с адреналин и ще ви накара да се чувствате свободни като птичка.
 
Недостатъци на пътуването на автостоп
 
На първо място е липсата на сигурност – както в това каква е психиката на човека зад волана, така къде в действителност ще се озовете и какво ще ви се случи. Особено в България.
 
Вероятно ще ви се наложи да спазвате определен модел на поведение и да се съобразявате с навиците на пътуващите в автомобила, дори и това да не ви се нрави.
 
Може да изгубите много време в чакане, насред пустошта, някой да ви качи. И в повечето случаи да повтаряте това многократно, ако искате да стигнете до далечна дестинация, а колите, които ви взимат, покриват само част от маршрута ви.
 
Пътуване на автостоп - предимства и недостатъциВ много случаи може да провокирате недоверие у хората, първо защото в днешно време всеки е станал по-подозрителен, и второ защото пътуването на автостоп предполага по-небрежен външен вид – характерен за хипарския начин на живот, например. А както знаете „по дрехите посрещат, по ума изпращат”.  
 
Без значение какви са причините да пътувате на автостоп, погрижете се да бъдете добре подготвени за предстоящото приключение. И въпреки че то обикновено крие повече рискове за шофьора, отколкото за стопаджията, препоръчително е да вземете предвид някои мерки, с които хем да предпазите себе си, хем да предразположите водачите на превозните средства, профучаващи край вас, да ви качат щом ви видят.
 
Ето нашите съвети за пътуване на автостоп.
 
Постарайте се да изглеждате спретнати и чисти, а не като скитници. Облечете се прилично (и според климатичните условия) и обърнете внимание на хигиената си. Най-добре е да заложите на дрехи в ярки цветове, особено ако ви се налага да пътувате през нощта. Така ще ви забелязават отдалеч.
 
Забравете за скъпите бижута и часовник – те могат да се превърнат в плячка за шофьора. Дъщо така дръжте багажа си под ръка, така че да можете да го грабнете, ако се наложи внезапно да слезете.
 
Носете в раницата си всичко необходимо за дълъг преход – храна и вода, лекарства за първа помощ, дъждобран и по-топла дреха, а също и мобилен телефон, в случай че се наложи спешно да се свържете с някого.
 
Не стойте в средата на пътя с вдигнат палец или широко разперени ръце – без значение колко отчаяни се чувствате. По този начин само ще изглеждате агресивни и подозрителни. Застанете встрани от пътя, но така, че да се забелязвате от превозните средства. Ако е възможно, направете си табела с името на дестинацията, така че да привличате вниманието отдалеч.
Пътуване на автостоп - предимства и недостатъци 
Запомнете (а ако имате възможност запишете) номерата на автомобилите, в които се качвате, цвета и модела им. За всеки случай.
 
Можете да започнете лежерен и неангажиращ разговор с шофьора, за да го накарате да се почувства комфортно и спокойно в компанията ви. Например накъде сте тръгнали, защо пътувате на автостоп, колко време ви е отнел пътят – всичко, което ще му даде разбере, че сте просто стопаджия, а не сериен убиец. Но не се впускайте в прекалено лични подробности.
 
Ако сте по-голяма група хора, старайте се да спазвате някакъв етикет на поведение и не превземайте превозното средство, възползвайки се от численото си преимущество. В крайна сметка човекът, който ви е качил, ви е направил услуга. Отблагодарете му се с уважение.
 
И така, какво е за вас пътуването на автостоп – приключение, предизвикателство, риск или просто начин на живот? Вие самите пътували ли сте на автостоп и съответно качвали ли сте стопаджия?
 
21. 09. 2012 г. / Цвети Тошева

5 коментарaДобави коментар »

saved_

От saved_01.05.2018, 11:30 ч.

Наскоро пътувахме до Румъния. Пътуването ни до "обикновена съседна" Румъния се превърна в едно лудо препускане на автостоп. Не бяхме го планирали и никога не бях си помисляла, че някога ще пътувам на автостоп. Но...

Виж всички коментари за "Пътуване на автостоп – предимства и недостатъци".

Още от "Полезно и любопитно"

Посещение на най-необичайните музеи

Посещение на най-необичайните музеи

Най-често музеите са смятани за извор на богато културно наследство и за безценен източник на знания. И повечето са такива. Но дали тази класическа представа няма да се промени след посещение на някои от най-необичайните музеи по света?!

Кулата в Пиза – чудо или грешка

Кулата в Пиза – чудо или грешка

Наклонената кула в Пиза е обречена на слава още с поставянето на основите й. Едни я смятат за чудо на архитектурната мисъл, други - за човешка грешка. Но всички признават, че наклонената кула в Пиза е една от най-любопитните туристически атракции в Италия