Ски пистите в България

19 коментара2/5

Зимата постепенно си отива, а с нея и възможността да се наслаждаваме на атрактивните зимни спортове. Ски, сноуборд, шейна – няма значение какви са предпочитанията ви.

9175_0.jpgВажното е просто да имате подходящ терен и качествени условия, за да направите спускането си по снежните склонове едно истинско приключение. В последните години ски туризмът у нас се превърна в голяма атракция – както за българите, така и за чужденците. Курортите се превърнаха в развити центрове, хотелите и местата за отдих изникват едно след друго, а ски пистите са пригодени за любители от всякакъв клас – от начинаещи до професионалисти. Така че остава само да грабнете ските и да си изберете къде ще се насладите на последните за сезона спускания.

Витоша
 
Заради близкото си разположение до столицата, ски пистите на Витоша са и най-посещаваните през зимния сезон. Зимен център „Алеко” е най-старият в България. На разположение на туристите са 1 кабинков, 3 седалкови лифта, 6 стационарни и няколко портативни ски - влека. Най-известните писти са Стената, Синя писта, Зелена писта, Лалето (най-дългата), Заек и Ветровала. Предлагат се карти, които осигуряват ползването на всички съоръжения, а ако имате нужда от учител, можете да си наемете. Екипировката също можете да си набавите на място, а за групи се правят и отстъпки. Ветровала е вторият зимен център, който е с добре амортизирани ски съоръжения. Освен стационарния ски влек с дължина 600 м, има и два портативни. Наичинаещите скиори могат да се възползват от малките ски писти, разположени в Бистрица, Бояна, Княжево и Симеоново. От миналата година, ски пистите предлагат и нощо каране до 22:00 ч. Ако пък просто искате да се разходите и да изпиете чаша топъл чай, то можете да седнете в някоя от гостилниците около финалната станция на кабинковия лифт – там ще се почувствате уютно и ще наблюдавате вълнението на скиорите от безопасно разстоние.

Паничище
 
Това е един от най-евтините ски курорти, предлагащ разнообразни съоръжения за любителите на зимните спортове. Намира се в Рила, близо до град Сапарева баня. Курортът Паничище предлага максимални възможности за тренировки по всички спортни дисциплини. Има писти за ски алпийски дисциплини, пригодени за състезания. На разположение са 4 ски писти със средна дължина 400 м. – Бекяра, Аждена, до хижа „Пионерска” и до хижа „Седемте езера”. Петата писта, до хижа „Рилски езера”, е най-дългата – 950 м., а скоро ще заработи и двуместен седалков лифт мевду нея и хижа „Пионерска”. Освен това се очаква пистата по крос кънтри да бъде оборудвана с мишени за биатлон. Всяко от трасетата разполага със ски влек със среден капацитет 300 души. В района има множество хижи и хотели за настаняване.
 
Банско
 
Пиринският курорт се е превърнал в достойна конкуренция на световно известните детсинации за зимни спортове. Цените са доста по-високи и затова от условията се възползват предимно чужденци. Днес курортът разполага с 11 писти и 4 ски-пътя, чиято обща дължина е над 55 км. Най-известната писта е „Балканиада”, а истинско предизвикателство за скиорите е новооткритата от самия алпийски скиор писта „Томба”. Кабинков лифт ще ви пренесе от центъра на града директно на терена, а оттам добре координирана мрежа от влекове ще улесни карането ви. Разположението на ски пистите позволява да се правят много комбинации, като се преминава през различни по трудност и наклон участъци. Ски училище и ски гардероб са на услугите на посетителите, а сезонът в Банско продължава до края на месец април.
 
 9175_1.jpg

Боровец
 
Това е първият, но и най-популярен планински курорт. Ски условията са на високо организационно и технологично ниво, а ски училището в Боровец е с международна известност и разполага с над 200 ски инструктори. След преминато 6 – 12 дневно обучение в пет нива, се издава и сертификат. Ски пистите са с обща дължина 45 км. Най-известни са „Ситняково” и „Ястребец”, които са били домакини на множество състезания, включително на кръг от световната купа по алпийски ски.  До трайно заснежените писти "Маркуджици" пък води кабинков лифт с капацитет 1200 души. Първата от тях е за начинаещи, втората - за напреднали, а третата - за истинските майстори на ските. Курортът е предпочитано място от туристите и цените са изключително високи – както за услугите, така и в заведенията.
 
Пампорово
 
9175_2.jpgТук и природата, и условията са доста разнообразни. Ски пистите са с различна дължина и с различна трудност. За начинаещи скиори са построени няколко лесни (наречени още "зелени") писти и няколко плаца, оборудвани с минивлекчета. За напредналите има няколко много стръмни трасета. За любителите на ски бягането и биатлона има изградени писти около връх Снежанка и спортно стрелбище в местността Язовира. Около пистите и в хотелите се намират около 15 ски гардероба с общо над 8000 комплекта модерна ски и сноуборд екипировка. А една от най-големите атракции на курорта е панорамният бар на кулата Снежанка, намиращ се на 2030 м надморска височина, от който се вижда като надлан цялата околност. И тук сезонът продължава до април.
            
Освен изброените, в България има още много ски писти, които обаче не са толкова популярни, което ги прави по слабо поддържани. Такива са трасетата на Мальовица, Добринище, Стойките, Чепеларе, Добринище и други планински градчета. Но зимната природа е толкова опияняваща, че понякога една разходака по тези места би могла да донесе удовлетворение и хармония в душата.
 
13. 02. 2009 / Цвети Тошева

19 коментарaДобави коментар »

mariika_kurabiika

От mariika_kurabiika07.03.2010, 21:23 ч.

И най-дългата пистав Североизточна България във Вълчи дол - Кошу байр.

Виж всички коментари за "Ски пистите в България".

Още от "Полезно и любопитно"

Рим

10-те най-снимани града в Европа

Няколко държави и техните градове попадат в списъка на 10-те най-снимани града в Европа. Кои са те, научете в следващите градове, където от 10 до 1 са представени най-сниманите градове в Европа.

За Африка като за любов

За Африка като за любов

Има хора, за чийто живот си заслужава да се разкаже, защото чрез споделения им опит и преживявания разбираме за какво си струва да се бориш – за живота, за любовта и за дивата природа.

7 странни ресторанта по света

Бихте ли вечеряли 50м над земята? А можете ли да понесете храна, сервирана в чиния с формата на тоалетна? Вижте нашите 7 предложения за ресторанти, към които няма как да останете равнодушни.