Тайните на Операта в Сидни

0 коментара0/5

Дестинация:
Сидни - Австралия;

Научете повече за историята на Операта в Сидни – една от най-емблематичните сгради в света. Какви са тайните на Операта в Сидни, разберете в следващите редове.

Добави описание

Снимка: iStock

Със своя впечатляващ дизайн и интересна история, Операта в Сидни е една от най-известните забележителности в света и със сигурност най-популярната в цяла Австралия. Дори и никога да не сте посещавали държавата, разположена на цял континент, със сигурност знаете как изглежда Операта в Сидни.

Над четири милиона посетители всяка година се любуват на тази австралийска забележителност. Какви са тайните на Операта в Сидни? Научете в следващите редове:

Проектът за Операта в Сидни бил избран с конкурс

През 1952 година управникът на Нов Южен Уелс обявява конкурс за проектиране на сградата. Няколко години по-късно в конкурса взимат участие 233 архитекти от 32 страни. Печели датският архитект Йорн Утсон, чийто дизайн трябвало да се слее с пристанището. Строежът на Операта в Сидни започва през 1959 година и е открита на 20-ти октомври 1973 година. След години работа по проекта Йорн Утсон се оттегля заради несъгласието си по отношение на някои наложени промени в дизайна на сградата и така и никога повече не посещава Сидни.

Първоначално местните хора не харесвали Операта в Сидни

В началото жителите на Сидни не одобрявали построяването на сградата. В пъти по-големите разходи по строежа на операта допълнително настройвали отрицателно местните хора.

Добави описание

Операта в Сидни струвала 95 милиона долара над бюджета

Говорейки за пари и недоволството на местните жители, няма как да не се отбележи, че построяването на Операта в Сидни струвало 95 милиона долара над определения бюджет. След напускането на Йорн Утсон новите архитекти дори изисквали повече средства. В крайна сметка, след 14 години строеж, Операта в Сидни струвала общо 102 милиона долара.

Прочетете още:

10 топ забележителности в Австралия

В Операта в Сидни се намира най-големият механичен орган в света

Една от залите в Операта в Сидни се гордее в най-големия механичен орган в света. Той се състои от 10 154 тръби.

Операта в Сидни и Кралицата

През октомври 1973 година Операта в Сидни най-накрая била завършена. Самата кралица Елизабет II открила забележителната сграда. През 2006 година било отворено ново крило към Операта в Сидни, а на събитието отново присъствала Британската кралица.

Добави описание

В Операта в Сидни има не само опера

Най-добрият начин да се насладите на Операта в Сидни, е като посетите някое от 2500-те събития, които се случват в сградата всяка година. Гостите могат да се насладят не само на опера, но и могат да избират между комедия, кабаре, класическа и съвременна музика.

Операта в Сидни и ЮНЕСКО

От 2007 година Операта в Сидни е включена в списъка за световно наследство за ЮНЕСКО. В престижния списък присъстват забележителности като пирамидите в Египет и Тадж Махал в Индия.

Вижте още:

10 интересни факта за Лувъра

03.01.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тайните на Операта в Сидни".

Още от "По света"

Блед – словенският бисер

Блед – словенският бисер

Блед е словенският бисер в природната съкровищница на Европа. Име на град, на езеро, на остров и на замък, Блед е незабравима дестинация, надарена с всички блага на майката Земя, които ще направят почивката ви съвършена. Блед ви очаква.

Домът на Ангела Меркет като хотел

Домът на Ангела Меркет като хотел

Победата на Ангела Меркел на изборите за Бундестаг в неделя може да се превърне в печелившо предприятие за собственика на жилището, което днешният федерален канцлер е обитавал по времето, когато Меркел е живяла в ГДР.

Гитхорн – холандската Венеция

Гитхорн – холандската Венеция

Наричат Гитхорн Холандската Венеция. Причината е, че това селце няма пътища, а само канали. До селото може да се стигне само по вода, а придвижването от едно място до друго става само с лодки или по красиви дървени мостчета. Научете повече за Гитхорн – селото без пътища.