Тайните на Операта в Сидни

0 коментара0/5

Дестинация:
Сидни - Австралия;

Научете повече за историята на Операта в Сидни – една от най-емблематичните сгради в света. Какви са тайните на Операта в Сидни, разберете в следващите редове.

Добави описание

Снимка: iStock

Със своя впечатляващ дизайн и интересна история, Операта в Сидни е една от най-известните забележителности в света и със сигурност най-популярната в цяла Австралия. Дори и никога да не сте посещавали държавата, разположена на цял континент, със сигурност знаете как изглежда Операта в Сидни.

Над четири милиона посетители всяка година се любуват на тази австралийска забележителност. Какви са тайните на Операта в Сидни? Научете в следващите редове:

Проектът за Операта в Сидни бил избран с конкурс

През 1952 година управникът на Нов Южен Уелс обявява конкурс за проектиране на сградата. Няколко години по-късно в конкурса взимат участие 233 архитекти от 32 страни. Печели датският архитект Йорн Утсон, чийто дизайн трябвало да се слее с пристанището. Строежът на Операта в Сидни започва през 1959 година и е открита на 20-ти октомври 1973 година. След години работа по проекта Йорн Утсон се оттегля заради несъгласието си по отношение на някои наложени промени в дизайна на сградата и така и никога повече не посещава Сидни.

Първоначално местните хора не харесвали Операта в Сидни

В началото жителите на Сидни не одобрявали построяването на сградата. В пъти по-големите разходи по строежа на операта допълнително настройвали отрицателно местните хора.

Добави описание

Операта в Сидни струвала 95 милиона долара над бюджета

Говорейки за пари и недоволството на местните жители, няма как да не се отбележи, че построяването на Операта в Сидни струвало 95 милиона долара над определения бюджет. След напускането на Йорн Утсон новите архитекти дори изисквали повече средства. В крайна сметка, след 14 години строеж, Операта в Сидни струвала общо 102 милиона долара.

Прочетете още:

10 топ забележителности в Австралия

В Операта в Сидни се намира най-големият механичен орган в света

Една от залите в Операта в Сидни се гордее в най-големия механичен орган в света. Той се състои от 10 154 тръби.

Операта в Сидни и Кралицата

През октомври 1973 година Операта в Сидни най-накрая била завършена. Самата кралица Елизабет II открила забележителната сграда. През 2006 година било отворено ново крило към Операта в Сидни, а на събитието отново присъствала Британската кралица.

Добави описание

В Операта в Сидни има не само опера

Най-добрият начин да се насладите на Операта в Сидни, е като посетите някое от 2500-те събития, които се случват в сградата всяка година. Гостите могат да се насладят не само на опера, но и могат да избират между комедия, кабаре, класическа и съвременна музика.

Операта в Сидни и ЮНЕСКО

От 2007 година Операта в Сидни е включена в списъка за световно наследство за ЮНЕСКО. В престижния списък присъстват забележителности като пирамидите в Египет и Тадж Махал в Индия.

Вижте още:

10 интересни факта за Лувъра

03.01.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тайните на Операта в Сидни".

Още от "По света"

Ванкувър – олимпийската надежда

Ванкувър – олимпийската надежда

От 12 до 28 февруари 2010 г. Ванкувър ще се превърне в център на световния спорт и в надежда за олимпийско злато на 83 държави, включително и на България. За кои от тях обаче Ванкувър ще се окаже сбъдната мечта, можем само да гадаем.

Барбадос – смокиновият остров

Барбадос – смокиновият остров

Барбадос е любимият остров за почивка на най-богатите и известни знаменитости. Но Барбадос е също толкова желана дестинация от любителите на екзотичната атмосфера. Просто защото Барбадос е островът – мечта за тропическо пътешествие.

Гитхорн – холандската Венеция

Гитхорн – холандската Венеция

Наричат Гитхорн Холандската Венеция. Причината е, че това селце няма пътища, а само канали. До селото може да се стигне само по вода, а придвижването от едно място до друго става само с лодки или по красиви дървени мостчета. Научете повече за Гитхорн – селото без пътища.