Тайните на Операта в Сидни

0 коментара0/5

Дестинация:
Сидни - Австралия;

Научете повече за историята на Операта в Сидни – една от най-емблематичните сгради в света. Какви са тайните на Операта в Сидни, разберете в следващите редове.

Добави описание

Снимка: iStock

Със своя впечатляващ дизайн и интересна история, Операта в Сидни е една от най-известните забележителности в света и със сигурност най-популярната в цяла Австралия. Дори и никога да не сте посещавали държавата, разположена на цял континент, със сигурност знаете как изглежда Операта в Сидни.

Над четири милиона посетители всяка година се любуват на тази австралийска забележителност. Какви са тайните на Операта в Сидни? Научете в следващите редове:

Проектът за Операта в Сидни бил избран с конкурс

През 1952 година управникът на Нов Южен Уелс обявява конкурс за проектиране на сградата. Няколко години по-късно в конкурса взимат участие 233 архитекти от 32 страни. Печели датският архитект Йорн Утсон, чийто дизайн трябвало да се слее с пристанището. Строежът на Операта в Сидни започва през 1959 година и е открита на 20-ти октомври 1973 година. След години работа по проекта Йорн Утсон се оттегля заради несъгласието си по отношение на някои наложени промени в дизайна на сградата и така и никога повече не посещава Сидни.

Първоначално местните хора не харесвали Операта в Сидни

В началото жителите на Сидни не одобрявали построяването на сградата. В пъти по-големите разходи по строежа на операта допълнително настройвали отрицателно местните хора.

Добави описание

Операта в Сидни струвала 95 милиона долара над бюджета

Говорейки за пари и недоволството на местните жители, няма как да не се отбележи, че построяването на Операта в Сидни струвало 95 милиона долара над определения бюджет. След напускането на Йорн Утсон новите архитекти дори изисквали повече средства. В крайна сметка, след 14 години строеж, Операта в Сидни струвала общо 102 милиона долара.

Прочетете още:

10 топ забележителности в Австралия

В Операта в Сидни се намира най-големият механичен орган в света

Една от залите в Операта в Сидни се гордее в най-големия механичен орган в света. Той се състои от 10 154 тръби.

Операта в Сидни и Кралицата

През октомври 1973 година Операта в Сидни най-накрая била завършена. Самата кралица Елизабет II открила забележителната сграда. През 2006 година било отворено ново крило към Операта в Сидни, а на събитието отново присъствала Британската кралица.

Добави описание

В Операта в Сидни има не само опера

Най-добрият начин да се насладите на Операта в Сидни, е като посетите някое от 2500-те събития, които се случват в сградата всяка година. Гостите могат да се насладят не само на опера, но и могат да избират между комедия, кабаре, класическа и съвременна музика.

Операта в Сидни и ЮНЕСКО

От 2007 година Операта в Сидни е включена в списъка за световно наследство за ЮНЕСКО. В престижния списък присъстват забележителности като пирамидите в Египет и Тадж Махал в Индия.

Вижте още:

10 интересни факта за Лувъра

03.01.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тайните на Операта в Сидни".

Още от "По света"

Санкт Мориц – Алпийският метрополис

Санкт Мориц – Алпийският метрополис

Санкт Мориц е не само един от най-известните курорти в света. Санкт Мориц е първият зимен курорт в Алпите и първият домакин на редица световни първенства по зимни спортове - изискан, модерен и гостоприемен. Санкт Мориц е Алпийският метрополис.

Саранда – другото лице на Албания

Саранда – другото лице на Албания

Колкото и скептично да се приема Албания като туристическа дестинация, тя всъщност крие няколко божествени кътчета за отдих. Едно от тях е Саранда – курорт с 290 слънчеви дни в годината и с непокварена екзотика, показващ другото лице на Албания.

Санторини

Защо си струва да почивате на Санторини?

Едно от най-красивите кътчета в Гърция безспорно е Санторини. Остров, който спокойно може да се нарече „рай“. Място, където времето сякаш е спряло и всичко е идилично – точно като в приказка.