8 съвета как да купувате най-изгодните самолетни билети

0 коментара0/5

Ако обичате да се впускате в по-далечни приключения, вероятно знаете, че самолетният билет може значително да редуцира вашия бюджет. Какви са тайните, с чиято помощ да купите най-изгодно самолетен билет?

8 съвета как да купувате най-изгодните самолетни билети
 © iStock

Макар че пътуването с кола е чудесно изживяване, защото ни дава пълна свобода и можем да разглеждаме всичко по пътя си, то е подходящо за по-близки дестинации. Разбира се, с кола може да се придвижим и до място, отдалечено на няколко хиляди километра от дома, но за подобен тип пътуване са необходими повече свободни дни и поне двама опитни шофьори.

На дълъг път с кола – 7 безценни съвета >>>

За най-далечните приключенски пътувания човек се нуждае от различен превоз, а именно самолет. С него само за ден може да се озовете в друг континент и в друга страна с напълно различна култура. За съжаление обаче, самолетните билети до подобни далечни дестинации са скъпи и често „изяждат” голяма част от определения бюджет.

И все пак, има няколко начина, които ще ви помогнат да си намерите по-евтин самолетен билет, ако имате желание да пътувате:

  • Прикрийте следите си

Понякога при търсене на самолетен билет се появява следната закономерност – колкото повече пъти отваряте и разглеждате избрания полет, толкова повече се покачва неговата цена. Това се случва с помощта на „cookies” или така наречените „бисквитки”. Те са набор от данни, които следят вашите действия и помагат на авиокомпаниите да определят желанието ви да закупите билет. По този начин те могат изкуствено да увеличават цената, което принуждава някои хора по-бързо да резервират своето пътуване.

За да се предпазите от това, сърфирайте в интернет инкогнито. Ако използвате Google Chrome или Safari, просто натиснете комбинацията от бутоните Ctrl + Shift +N. По този начин ще се отвори нов прозорец, в който може да разглеждате всичко инкогнито.

  • Бъдете гъвкави с датите на полетите

Колкото повече хора желаят да пътуват на определена дата, толкова по-скъп билетът ще бъде. Както се казва – цената се определя от търсенето. Ето защо е важно да можете да бъдете гъвкави и да разгледате за най-изгодните оферти за датите около деня, който сте избрали. Понякога само ден разлика може да намали цената на вашия самолетен билет. Разбира се, може да последвате това правило, само ако нямате строго определена дата, към която трябва да се придържате.

Добави описание

  • Търсете билети през цялата седмица

Не ограничавайте търсенето само в почивните дни, когато имате повече свободно време. Много изгодни оферти могат да се появят през работните дни, така че ако искате да купите самолетен билет на най-ниска цена – направете по-голямо „проучване”.

  • По възможност – летете във вторник, сряда или събота

Тъй като през тези дни от седмицата самолетите са по-празни, полетите тогава са на по-ниски цени. Друг плюс на летенето във вторник, сряда и събота са по-малко натоварени летища.

Десет неща, които стюардесите пазят в тайна >>>

  • Купете самолетния билет по-рано

Обикновено е добре да купите своя самолетен билет 2-3 месеца преди пътуването. Разбира се, при добро предложение това може да се случи дори по-рано. Не забравяйте, че колкото повече наближава датата, толкова повече поскъпват самолетните билети (особено в рамките на последните 14 дни).

  • Проверете полетите и с нискобюджетните авиокомпании

Ако сте готови да жертвате малко от своя физически комфорт, от забавленията по време на полета и от храната, тогава определено трябва да насочите вниманието си към нискобюджетните авиокомпании.

Полезен съвет: Не забравяйте да се чекирате онлайн и да принтирате своята бордна карта, защото някои от нискобюджетните авиокомпании таксуват за това. Вие също така трябва да се уверите, че ръчният ви багаж е според размерите.

Добави описание

  • Разгледайте алтернативни варианти

Понякога най-краткият път от точка А до точка Б може да бъде доста по-скъп. Ако нямате проблем с прекачванията и престоите на различни летища, може да разгледате за алтернативни варианти до вашата желана дестинация. Това означава, че с повече прекачвания бихте спестили няколкостотин лева.

Прочетете още:

В самолета: Как да „оцелеем“ на средната седалка >>>

  • Търсете самолетен билет за един човек

Дори да пътувате двама или повече. Авиокомпаниите често продават билетите на различни цени – с определен брой места във всеки клас. Ето защо, ако е останало само едно последно място в по-ниска категория цена, но вие търсите билети например за четирима, повечето автоматизирани системи ще прехвърлят всички търсения по-скъпа категория. Опитайте да търсите билет един по един – в случай, че за полета има ограничени места за продажба. По този начин ще бъдете сигурни, че поне за някои от билетите сте платили най-ниската възможна цена.

18.10.2016/Милена Алексиева

Още от "Полезно и любопитно"

Съвети за пътуване от звездите

Съвети за пътуване от звездите

Звездите от световния шоубизнес прекарват голяма част от живота си в пътуване. Затова са измислили всевъзможни начини за справяне с дългите разстояния, часовата разлика и условията на пребиваване, които са се превърнали в тяхно свещено кредо. Предлагаме ви няколко практични съвета за пътуване от любими знаменитости, благодарение на които ще успеете да се възползвате максимално от почивката си.

Туристически идеи за необвързани дами

Туристически идеи за необвързани дами

Семейният статус не е пречка за пътешествията. Дори напротив – необвързаните дами се ползват с привилегии, за които тайничко им завиждат и щастливо обвързаните.  Прочетете нашите туристически идеи за необвързани дами и се пригответе за път.

 Ескимо

4 трика за сладка почивка през септември

Краят на август чука на врата, но за щастие лятото е все още някъде там и ни очаква да му подарим внимание и почивни дни през септември.